Małe Autko - Tikacz vs Cienias vs Swift vs Sunny - inne?

18 Lut 2010, 00:29

Witam,
Szukam jakiegoś autka za małe pieniądze, coś podobnej klasy do tych w/w.
Pytanie mam co do kosztów eksploatacji, części jak i samej ceny w kupnie co do możliwości auta.

Kandydaci:
Deawoo Tico 0.8 41KM, śr spalanie 5,2l
Fiat Cinquecento 0.9 40KM, śr spalanie 6,4l
Swift 1.0 53KM, śr spalanie 5,7l lub 1.3 68KM 6,2l
Nissan Sunny Hatchback 1.4 16V 75KM, śr spalanie 7,6l

Tikacz podobno dobrze jeździ, mało pali, jest tani w utrzymaniu, ale śmiesznie wygląda, ma wąskie kółeczka i taki śmieszny troche jest.
Cienias jest dużo ładniejszy, ale za to konstrukcyjnie to chyba troche do tyłu względem Cieniasa. Spalanie większe, dynamika bodajże gorsza. Awaryjność większa, części chyba jeszcze tańsze jak do Tikacza.
Swift 1.0 3 cylinder, autko ma ponad 50KM, więc już chyba klasa wyżej w porównaniu do 2 wymienionych autek wyżej. Jest minimalnie większe. Podobno mało awaryjne, a części w umiarkowanej cenie. Zaletą jest, że mało pali, a dobrze jedzie.
W 1.3 pali troche więcej, ale zapewnia lepszą dynamike na trasach.
Nissan Sunny 1.4 spalanie już dość mocno (wychodzi 2,4l) odbiega od Tikacza.
Za to solidna konstrukcja, silnik ma łańcuszek rozrządu

Patrząc też na parametry to Cienias odbiega od reszty, chodzi mi mianowicie o kiepski stosunek mocy do spalanego paliwa. Swift 1.3 jest sporo mocniejszy, a pali 0,2l mniej.
Bardzo dobrze pod tym względem wypada Swift 1.0
Gabarytowo to 180cm jestem, więc chyba z żadnym problemów nie będzie.

No właśnie tak naprawde, to nie miałem okazji przejechać się w żadnym z tych autek.
Co polecacie i czy popieracie moje teksty wysnute z internetowych opinii, a może polecicie coś od siebie?

Jeżeli chodzi o proste naprawy to jestem w stanie zrobić sobie sam, ale najlepiej żeby było ich jak najmniej.
Raga
Nowicjusz

Miejscowość: Dolny Śląsk

18 Lut 2010, 09:03

Sam trafnie scharakteryzowałeś interesujące Cię auta.
Dodam,że Tico może miec problemy z korozją i nagminną wymianą tylnych łożysk.CC900 miałem sam kilka lat i muszę powiedzic,że jezdzi po mieście tym można lecz stale miałem z nim drobne problemy i często wymagało wymian w zawieszeniu,rozruszniku alternatorze,a nawet psuł się mechanizm zmiany biegów.Co do Swifta...to już bym wolał tego Sunny,bo mechaniczna jakośc jest jeszcze lepsza ale są kłopoty z blachą w Nissanach z lat 90-tych...
A nie zastanawiałeś się nad Corsą z 1,4 lub 1,2 i może z LPG.. ? Nie bez szans jest Astra.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lut 2010, 09:08

Przed Tico broń Cie panie Boże,blacha jest na tyle cienka że auto przy stłuczce przy 40km/h potrafi poskładać sie w połowe i jak zacznie gnić to już gnije nie miłosiernie,ogólnie nie polecam.Zastanowił bym sie nad CC 900/1100 albo tak jak Artur napisał Opel Corsa,ale też zależy ile masz funduszy na auto.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Lut 2010, 16:11

Trudno określić moje fundusze. Jednak wstępnie mogę założyć 3000zł.
Jak znajdę dobry egzemplarz to mogę trochę dorzucić oczywiście.

Mam na oku CC1100 z silnikiem od Seicento. Myślałem, że skoro to już (jeśli sie nie myle) monowtrysk to będzie mniej palić od CC900, a tu pali jeszcze więcej.
Opłacony, za 2300zł i w dość dobrym stanie wizualnym i bez rdzy. + elektryczne szyby i centralny zamek.
Czytałem opinie na autocentrum odnośnie spalania, że w mieście 8l benzyny to jest norma, a czasem więcej chłepta.

Jeżeli mówicie o Corsie to pewnie mowa o Corsie A, bo B to tak z 5k+ trzeba dać prawda?
Podobnie z Astrą, widziałem troche ogłoszeń do 3k zł, ale że autka były dość daleko ode mnie ~ 100km to darowałem sobie oglądanie, bo za tą cene można sie zdrowo przejechać.
Jak na miejscu to czemu nie, z chęcia bym pooglądał i ocenił czy padło nadaje sie do jazdy.

Powiem tak, jak silniczek będzie na tyle oszczędny co w Swift 1.0 to nie chce gazu.
Jeżeli już pali tak pod 8l wzwyż w mieście to gaz mile widziany.
Raga
Nowicjusz

19 Lut 2010, 16:28

Mówisz że CC spali troche więcej niż 8l no wkońcu jest zima więc każde auto wtedy pali więcej a co do Corsy B to za 4tys byś już spokojnie znalazł.
A co powiesz na takie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -zderzak zawsze można wymienić
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Lut 2010, 22:37

Swift!
Znajoma ma staruszka z 93 roku, nie psuje sie NIC! pali 5 litrow i wyglada lepiej niz CC czy Tico (paskudek :P)
mala88
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

21 Lut 2010, 22:44

Swift 1,3 nie zapewnia jakiejś genialnej dynamiki :mrgreen: no chyba że mówimy o GTi 106 kucy w 750kg, ale wtedy i tak trzeba kręcić to autko po 5-6 tys RPM a spalanie to min 7 :wink:
rzeczywiście jest fajne i przyjemne z tego co podałeś jest najlepszy wybór, szukałbym 1,3 8v (60km) w wersji GS :wink:
bardzo przyjemne i wygodne małe autko
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

21 Lut 2010, 22:56

Swift

dobre auto :) ale ja bym ci zaproponował jakieś starsze volvo albo vw bo te auta starsze w ogóle się nie psuły
Jony21Q
Nowicjusz

Miejscowość: Palcza

23 Lut 2010, 00:40

Mam okazję dorwać CC700 lub Vectre A 1.8 90KM kat + podtlenek LPG.
Wszystko w super stanie i opłacone. W sumie jutro muszę się zdecydować co wziąśc.
CC700 troche słabe i dużo pali na tym ssaniu w zime, a Vectra hmm... no cóż nie widzę wad, pozatym, że już mam jedną w rodzinie ;).
Raga
Nowicjusz

23 Lut 2010, 01:16

Ja bym brał Vectrę. Zawsze to normalnej wielkości samochód, nie maluch w nowszym opakowaniu.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

23 Lut 2010, 01:29

a moze uno??? 1.0 fire silnik fajnie chodzi kolezanka ma w gazie i nawet to ladnie chodzi za 2-3 tys powinienes ladne kupic
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

23 Lut 2010, 08:21

Oczywiście przy takim wyborze,to jeśli stan jest ok.to Vectra z gazem.Paradoksalnie może się jeszcze okazac,że przejechanie 100km tą Vectrą i CC0,7,może kosztowac tyle samo...
Natomiast koszty napraw Vectry,nie zabiją Cię bo po większą częśc pojedziesz na szrot,a paski i olej kosztują tyle samo... :smile: O prównawniu jazdy tymi autami ciężko wogóle mówic.
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lut 2010, 08:58

Bierz Vectre :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

23 Lut 2010, 11:13

[link do oferty na Allegro wygasł]
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

23 Lut 2010, 18:01

Subaryna fajna Majk, ale ja z Dolnośląskiego, więc odpada ;).
Jeszcze dzisiaj wypatrzyłem Cieńkiego 900 z gazem.
Jeżdże narazie oglądam, musze zobaczyć co ludzie sprzedają i podejme wkońcu decyzje.
Jeszcze nie wiem jak z OC załatwić sprawę, bo na mnie 1.8 to 1700zł rocznie ;)

Właśnie tak jak wspomniałeś wyżej kolego, utrzymanie Cieńkiego 700 w benzynie wyjdzie podobnie do 1.8 z gazem tej Vectry, przy czym porównać komfort jazdy można ;).

[ Dodano: Wto Lut 23, 2010 19:59 ]
To teraz ceny.
Cieńki 700 93/94r. w stanie bardzo dobrym i opłacone OC za 1500zł.
Cieńki 900 94r. + gaz, obicie nieduże z tyłu, naklejka na mase z przodu w celu ukrycia wady lakieru. Lekkie purchle na nadkolach, ale rdzy nie widać.
Kultura jazdy jednak dużo lepsza niż w 700-tce, no i nawet na tym gazie kopyto troche lepsze - 1900zł. Na fotelu kierowcy przypalenie od papierosa. Prawe drzwi lekko porysowane. Do opłacenia OC niestety.
Podczas wbijania 3-ki czasami słychać lekkie zgrzytniecie.
5-tki nie zdążyłem przetestować, bo dostałem mandat xD
Sprzęgło bierze dość późno.

Opel Vectra A 1990 1.8 KAT 90KM + LPG.
Lekki purchl na dachu. Opłacona i gitez jeżdząca, również dość mocno zadbana.
Cena 2600zł.

No i jak myślicie?
Raga
Nowicjusz