Małe autko za 15 tysięcy zł

26 Paź 2010, 19:07

Witam po dość długiej przerwie.
Mam następujący problem, potrzebuję porady na temat małego autka dla mojego dziadka mieszkającego na wsi. Potrzebne mu będzie na dojazd do miejscowości oddalonej o 4 kilometry co 2 dni, czasem do sklepu 1 kilometr i kilka razy w miesiącu "dłuższy wypad" jakieś 15 km. Myślę o benzynie, ale diesel chyba aż tak bardzo by nie ucierpiał na odległościach 4 kilometrowych, a mógłbym wtedy brać ON na fakturę i odliczyć Vat ale nie jest to konieczny warunek. Oczywiście 5 drzwi i trochę głupi wymóg w miarę "wysoki" aby był wygodny do wsiadania(jeździ seicento i podobno jest wygodny do wsiadania :mrgreen: )
Aha no i żeby nie była jakaś zamuła, żeby trochę się bujał i te 120 km/h dało jechać w miarę cicho, bo dziadek zapewne tyle nie będzie jeździł ale ja na pewno :razz:
Myślałem początkowo o pandzie bo to by tanio kupił ale to jakoś mi nie podchodzi, i moim faworytem jest teraz ford fiesta.
A co wy na to?
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

26 Paź 2010, 19:42

hmm, ford fiesta nie spełnia wymogu "w miarę wysoki" :wink:

Ale ford fusion mógłby być trafnym wyborem:

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

26 Paź 2010, 20:49

Fusion nie za bardzo mi się podoba. Mówisz że fiesta jest taka niska? Chodzi mi o coś takiego [link do oferty na Allegro wygasł]
Nie chodzi o super napompowany ale bez wątpienia wyższy niż np audi a4:P
koczas
Aktywny

26 Paź 2010, 20:55

Ciężko jednoznacznie określić samochód spełniający oczekiwania :wink:
Na myśl przychodzi mi Berlingo/Partner jednak do małych to on raczej nie należy.
Co do Fiesty to sprawia wrażenie wysokiej jednak w rzeczywistości fotel również jest dość wysoko i wychodzisz na zero :D
A może tak [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

26 Paź 2010, 21:17

Heh, Stilo dobry wózek, chętnie bym kupił ale niestety- mój dziadek by musiał jechać tylko do przodu bo by nie zawrócił nigdzie :mrgreen: (trochę oczywiście koloryzuję)
Chodzi mi raczej o segment B ewentualnie A. Auto nie musi być super wysokie, priorytetem jest aby dostęp do niego był jak najłatwiejszy. Lepsze byłoby więc 3 drzwi bo szersze ale to da się przeżyć bo ta dodatkowa para drzwi jest mile widziana.
P.S proszę was o pomoc bo nie orientuję sie w tego typu autach, ja częściej patrze za czymś w stylu mondeo a nie fiesta :mrgreen:
koczas
Aktywny

26 Paź 2010, 23:07

hmm, może ford focus? Wiem, ze tam siada sie troche wyżej niż normalnie :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

27 Paź 2010, 18:40

Nie, nie nie to musi być coś z segmentu A albo B. Kompakt w żaden sposób nie wchodzi w grę.
koczas
Aktywny

27 Paź 2010, 19:43

Moim zdaniem jeżeli takie stawiasz warunki to peugeot 206 z HDI.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

27 Paź 2010, 20:06

Ale chodzi o to aby auto było wygodne w sensie wsiadania i wysiadania, a z tego co się orientuję to 206 ma dość nisko poprowadzoną linię dachu :???:
Naprawdę nie wiem co szukać, bo seicento już długo nie pochodzi a dziadek czymś jeździć musi, ale dla niego priorytet to aby nie było zbyt duże (klasa A-B) ale musi być wygodne do wsiadania i to jest priorytet. Jutro jadę zobaczyć poprzednią fiestę czy faktycznie jest taka niska jak ktoś pisał, a jak macie jakieś pomysły na ten nietypowy problem to chętnie przeczytam.
koczas
Aktywny

27 Paź 2010, 20:45

Fiat Panda może?
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

30 Paź 2010, 13:56

fiat Panda to typowy "balonik" ale Seicento jest jak najbardziej na miejscu. Poza tym do 15 tyś Fiesta,Polo z najsłabszym silnikiem benzynowym. Dla Twojego dziadka na pewno wystarczy spalanie również na niskim poziomie.
Mechanic
Początkujący

Miejscowość: Warszawa