Małe auto do 5 000 zł / Warszawa

13 Lip 2018, 23:02

Poszukuję małego auta do miasta (Warszawa). Zaznaczę, że jestem zupełnie zielony jeśli chodzi o motoryzację, dlatego przed zakupem chciałbym wziąć auto do jakiegoś warsztatu. Wymagania to:
- do 5 000 zł
- rocznik > 2000 rok
- przebieg < 200 000 km
- jak najtańsze koszty wynikające z posiadania auta (tj. spalanie, awaryjność, koszty napraw, konserwacji, OC itp.)
- jak najmniejsze rozmiary (smart odpada)
- auto krajowe

Mam na oku kilka aut. Co o nich sądzicie?
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nagiąłem nieco budżet, dlatego że wydaje mi się, że panda jest najlepszym autem pod względem kosztów wynikających z jej posiadania. Mało pali, jest mała, mało awaryjna, tanie części. Poza tym auto od pierwszego właściciela, prywatnie. Niestety auto swoje kosztuje + brak OC + 2% podatku po zakupie.

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mały przebieg, 2x tańsza od pandy + posiada polisę OC. Ogólnie clio mało awaryjne, niedrogie w utrzymaniu, ale nie tak tanie jak panda.

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mały przebieg, cena nieduża, żywotny silnik, jednak w tym modelu auta często szwankuje tylna belka, a koszt naprawy to ~ 1000 zł. Poza tym jak clio, mało awaryjne, niedrogie w utrzymaniu. Niemniej jednak na pewnej stronie w opiniach jedynie 61%
użytkowników kupiłoby to auto ponownie.

4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Cenia niewielka, długo ważne OC, tylna belka nie była tu wymieniana, i nie wiem czy to + czy -, bo być może trzeba będzie ją zrobić, jednak na tę chwilę jest ona ok.

5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Cena niewielka, ogólnie nieduże koszty posiadania takiego auta (ale nie tak małe jak u pandy ;p), duży przebieg.

6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] 2x tańsza od pandy, "fajny" przebieg, ważne OC ALE tutaj ([link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]) ogłoszenie tego samego auta i jest kilka rozbieżności: użytkowane przez 1 osobę VS użytkowane przez 2 osoby (patrz VIN), różne daty pierwszej rejestracji. To zapaliło u mnie czerwoną lampkę i nie wiem czy jest sens oglądać to auto.
panDawid
Nowicjusz

13 Lip 2018, 23:56

panDawid napisał(a):do 5 000 zł
- rocznik > 2000 rok
- przebieg < 200 000 km
gratulacje, w pierwszym poście przekreśliłeś sobie szansę na otrzymanie pomocy :ok:

Nie patrz tak ślepo w te cyferki na wyświetlaczu przebiegu, bo one są "do ustalenia". Po drugie, mały przebieg nie zawsze jest zaletą (auto od stania też się psuje; mam tutaj na myśli okazje z przełomu wieków z przebiegiem 100k). Po trzecie, takie oferty są odpowiednio droższe, nie kosztują po 2k i to sprzedawane przez handlarza.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Lip 2018, 00:21

Nie patrz tak ślepo w te cyferki na wyświetlaczu przebiegu, bo one są "do ustalenia".

Auta krajowe nie są chyba zbyt często kręcone i taki przebieg można łatwo zweryfikować jak ktoś posiada książkę serwisową czy inne dokumenty.
panDawid
Nowicjusz

14 Lip 2018, 07:50

panDawid napisał(a):Auta krajowe nie są chyba zbyt często kręcone i taki przebieg można łatwo zweryfikować jak ktoś posiada książkę serwisową czy inne dokumenty.

Tak, do końca gwarancji w ASO, a potem bóg wie co się z autem działo :lol:

Do 5k chcesz szukać krajowego auta z książką serwisową? Czy zapomniałeś o jednym zerze i masz 50k?

Na wstępie odpuść handlarzy, niby szukasz krajowego z rzetelnym przebiegiem, a co handlarz Ci opowie o tym aucie? Paaanie szef jeździ do pracy codziennie normalnie igła bierz pan (a za autem chmura sadzy z rury i to nie był diesel... testowane na własnej skórze).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

14 Lip 2018, 08:26

Jak ja to czczytam to nie wierze... :mrgreen:
Autorze tematu za 5k to ciesz siężeby Twoje auto nie musiało na drugi dzień jechać na ul. Strażacką żeby zakończyć swój żywot. Jako mieszkaniec Warszawy powinieneś wiedzieć gdzie jest Strażacka i co tam jest. :)
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Lip 2018, 09:26

Ostatnio ludziom się coś dziwnego w głowę dzieje, wymagania coraz wyższe , budżet coraz mniejszy, i czym tańsze auto tym sprawdzają to samo po 3 razy , nie wiem czy program 500+ tak działa czy co?
Ostatnio znajomy diagnosta mówił że sprawdzał komuś auto za 2500zł i ws umie wszystko ok, nowe tłumiki, nie pognite, auto jeżdżące, dodatkowo LPG a kupujący się zastanawiał i musi "się przespać z tematem"
Ci którzy kupują auta za 30 ,40 tys tak nie wydziwiają
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamujesz awaryjnie? Rób to na maksa!
    Instalowane w samochodach systemy typu ABS, ESC czy ASR podnoszą bezpieczeństwo jazdy pod warunkiem, że kierowca wie, jak działają i jak z nich korzystać. Szczególnie dotyczy to przeciwblokującego układu hamulcowego ...

14 Lip 2018, 16:54

Auto do 5k i jeszcze pełna historia serwisowa nie wierzę w to co czytam :roll:

panDawid napisał(a):przebieg < 200 000 km

czasami auto które ma przejechane 35otys jest w lepszym stanie od tego co ma 150tys.. kwestia dbania..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

29 Lip 2018, 14:12

Co sądzicie o tych autach?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Generalnie numerem 1 jest dla mnie Fiat panda, ta z pierwszego postu już nieaktualna, a w ciągu ostatnich kilkunastu dni żadna nie przykuła mojej uwagi. Duży + tej corsy to długie OC i gaz.

I jeszcze jedna corsa
Pisaliście żeby nie brać od handlarzy, ale wydaje mi się że AAA jest na tyle dużą firma, że tam raczej wałków nie robią i auta które kupują dobrze sprawdzają.

PS Dla niedowiarków, auto z książką serwisową [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
panDawid
Nowicjusz

30 Lip 2018, 12:50

1.Już nieaktualne.
2.Poczytaj sobie opinie o nich,nie mają zbytnio zachęcających.. ta Corsa z linku tania jak na ten rok i sam pomyśl za ile musieli ją kupić żeby opłacało im się jeszcze na tym zarobić..
3.Jeden przypadek na milion w takim budżecie..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Sie 2018, 21:15

Co myślicie o tej Pandzie? Watra uwagi?

Pierwszym właścicielem auta była firma, ale w drugiej strony było to dawno i hipotetyczne skutki z niewłaściwego traktowania auta mogły zostać naprawione.
Kolejna rzecz to że w aucie było robione wszystko, sam nie wiem czy to +, czy -.
Jeśli teraz w aucie trzeba dłużej rozruch pokręcić, to jak to będzie w zimie, będą problemy z uruchomieniem auta?
No i ta rdza, jaki mniej więcej byłby koszt jej usunięcia?

PS Z tymi autami jest tyle zachodu, że już zacząłem się zastanawiać nad motorem, ale zanim kupiłbym go to już zbliżałaby się zima, jak z autem nie wypali to na wiosnę będzie motor.
Ostatnio edytowany przez panDawid, 19 Sie 2018, 21:20, edytowano w sumie 1 raz
panDawid
Nowicjusz

19 Sie 2018, 21:19

Z tego co opisuje sprzedający to te auto już ledwo jedzie. Rdza jest najmniejszym problemem. Jak długo kręci to już pewnie kompresja poszła na tamten świat albo bóg wie co... Włożysz drugie tyle żeby to jeździło a skończysz z Pandą bez wyposażenia i sprzedasz za 4k. Tego się nie opłaca ratować.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Sie 2018, 15:51

Przecież już sam początek opisu mówi wprost że to worek bez dna i cena mocno przesadzona..
Barol
Awatar użytkownika

07 Paź 2018, 15:23

Co myślicie o tych autach?

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - podoba mi się najbardziej ze wszystkich, ale auto miało kilku właścicieli, a obecny jest handlarzem i kupił go kilka dni temu

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - auto bez ABS, nie wiem jak z przyczepnością będzie w zimie, czy czasem przy mocniejszym hamowaniu (np. na światłach) nie stracę jej

4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - brak wspomagania, ale cena dość atrakcyjna jak na auto z gazem

5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ogólnie podoba mi sie, tylko szkoda że bez wspomagania
panDawid
Nowicjusz

07 Paź 2018, 18:05

to od 13 lipca auto do 5000zł jeszcze nie kupione ? :shock:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

07 Paź 2018, 19:29

nie kupione, przez dłuższy czas przeglądałem tylko ogłoszenia z pandami, niestety tylko jedna była warta uwagi i ktoś mnie uprzedził, potem z braku czasu temat zakupu musiałem zawiesić, a teraz on powrócił
panDawid
Nowicjusz