Małe auto do 8000 zł

24 Wrz 2011, 20:47

Witam serdecznie !

Poszukuję samochodziku do 8tys złotych. Mam zamiar dojeżdżać nim codziennie na uczelnie około 50km (w dwie strony). Zastanawiam się czy szukać małego benzyniaka z LPG, a może samą benzynkę np 1.1. Powiedzcie mi czy te diesle 1.5, wolnossące znane np z Peugeota 1.5 są na serio takie oszczędne, bezawaryjny i.....zamulone ? Szukałem sobie Renaluta Clio II 1.5dCi, nawet po jednego byłem dziś, ale okazał się "nieodpowiedni" pod względem technicznym. Jedyne rzeczy jakie moje auto powinno mieć to: 2x airbag(bezpieczeństwo :)), wspomaganie, abs, klima (ręczna nawet), elektryczne szybki. No wiadomo, chodzi o to aby bardzo mało paliło tego PB, LPG czy ON i żeby to nie był jakiś totalny kanciak:) Byłbym bardziej skierowany ku dieselom, bo przez 2 lata jeździłem autem z LPG (Leganza) i trochę mnie dobijało tankowanie PB jeszcze, więc teraz chciałbym małego Dieselka, stąd moje pytanie odnośnie 1.5D, no chyba, że znacie jakieś inne dość mało awaryjne turbodiesle. W ostateczności może być np 1.9 silnik, 1.8. Byle się nie psuł i względnie mało spalał. Macie jakieś sugestie albo doświadczenia z tego tupu autkami ?

I czy jest sens np kupić małe autko ale bez LPG np za 5 tysięcy i założyć LPG do niego?

Pozdrawiam,
Łukasz z dolnegośląska.
barnaba44
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Seat Ibiza 6L
Silnik: 1.9 TDI 131KM (ASZ)
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

24 Wrz 2011, 22:03

Fiat Punto II lub Bravo 1.9JTD.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Wrz 2011, 22:57

Przy dzisiejszych cenach ON/PB najbardziej opłaca się zakup samochodu z zamontowaną już (najlepiej sekwencyjną - ale nie wymagajmy zbyt wiele za niewiele) instalacją LPG. Polecam Ci rozejrzeć się za wymienionym wyżej Punto II ale 1.2 + LPG lub Corsą C 1.2 + LPG. Spalanie nie powinno wyjść większe jak średnio 8 l LPG więc taniutko. No chyba że upolowałbyś Corsę z wolnossącym 1.7 od isuzu to koszta jazdy zbliżyły by się. Plusem będzie moment obrotowy który czuć już od 1500 obr/min. Do Corsy w zupełności wystarczający silnik.

Przykład:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

25 Wrz 2011, 10:49

Za bardzo nie mogę szaleć z odległością, mam na myśli, że muszę szukać z dolnegośląska auta, a też wiadomo, wyboru jakiegoś nie ma super. Podany wyżeh Fiat Bravo, jest 20km ode mnie, wydaje się całkiem super, JTD są na common rail, drogie ewentualne naprawy co ?
Z zamontowanym LPG także cieżko znaleźć auto, najwięcej jest samych PB, wiadomo.
barnaba44
Nowicjusz

25 Wrz 2011, 11:00

JTD to udana konstrukcja więc raczej rzadko sie powinna psuć a nawet jeśli to każdy mechanik Ci za grosze naprawi,części masz nawet taniutkie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Wrz 2011, 11:09

Zaraz dzwonię do JG do właściciela, załatwiam transport u wujka i podskoczę może jeszcze dziś... o ile będzie aktualne :)

edit.. Tak, jak to u mnie ze szczęściem bywa, właściciel jest już umówiony na dziś na 15. z kolesiem z częstochowy, więc mam po 15 dzwonić. To samo miałem z dwoma Renaultami Clio :o
barnaba44
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco! Odłóż smartfon podczas jazdy
    Badania pokazują, że wykonywanie połączeń przez kierowcę trzymającego telefon/smartfon w dłoni podczas jazdy dwukrotnie zwiększa ryzyko wypadku. Z kolei czytanie i wysyłanie wiadomości zwiększa to ryzyko aż 6-krotnie(1). ...

25 Wrz 2011, 11:17

Powinien być aktualny bo ogłoszenie jest wystawione wczoraj.
Barol
Awatar użytkownika

25 Wrz 2011, 12:38

Tak tak, aktualne, ale na dziś jest już umowiony jeden klient, na godz. 15. a ja mam dzwonić po 15. i się dowiedzieć czy poszło czy nie.
barnaba44
Nowicjusz

25 Wrz 2011, 13:52

A to Punto?Znalazłem jeszcze takie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ciekawa oferta gdyż tego wyszło tylko kilka sztuk.
Barol
Awatar użytkownika

25 Wrz 2011, 16:22

Fiat Bravo został przed chwilą sprzedany, szkoda, że nie mi. W sprawie Punto napisałem mailowo. Ja mam ten problem, że mógłbym jechać dopiero na weekend następny, więc do tego czasu co lepsze furki mogą zostać sprzedane hehe. A co np z silnikami 1.1 ? lub 1.2 na samą PB ? albo z montażem LPG po kupnie auta ? montaż lpg to z 1200zł jakoś? nie mówię o sekwencji. Autko powiedzmy do 5tys i instalacja. Muszę już tak myśleć, bo w okolicy cieżko z dobrą ofertą, natomiast dalsza podróż kosztuje, a ja nie mogę sobie na to pozwolić. :)
barnaba44
Nowicjusz

25 Wrz 2011, 19:38

Na myśl przychodzi mi jeszcze Volkswagen Lupo
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

25 Wrz 2011, 20:23

Co do silnika 1.1 to myślisz o Puncie?Jeśli tak to sobie odpuść bo to jest za słabe do tej budy.
Prosta instalacja gazowa to koszt ok.1400-1500zł.
Barol
Awatar użytkownika

25 Wrz 2011, 21:33

Nie nie, np peugeot 106, albo saxo jakieś, no nie wiem, patrze to co najmniejsze. No ale coś czuję, że jak mi się uda wyhaczyć saxo 1.5D to wezmę, już mam na oku, z Legnicy, jutro się dowiem czy wujek by ze mną pojechał :)
barnaba44
Nowicjusz

25 Wrz 2011, 21:35

To w takim przypadku 1.1 wystarczy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Wrz 2011, 22:08

Z tego co pamiętam, to chyba te silniczki w peugeotach są na monowtrysku, więc co I lub II generacja LPG ? muszę się jakoś szybko zastanowić, benzyniaka łatwiej kupić i w ogóle, tylko te wyposażenia w tych autkach są dość słabe.. coś za coś ;/
barnaba44
Nowicjusz