Małe auto dostawcze do 10tysięcy

06 Cze 2011, 22:40

Witam!
Poszukuję jakiegoś małego auta dostawczego w cenie do 10 tysięcy złotych.
Samochód ma wozić 3 ludzi do prac budowlanych przy blokach i innych budynkach wielorodzinnych, gdzie za wiele miejsca nie jest, a zaparkowanie jakimś dużym sprinterem jest nie możliwe. Musi to być blaszak, może być przeszklony, ponieważ na parkingu muszą zostać w nim narzędzia, które nie mogą kusić jakiś przechodzących złodziejaszków.
Przejrzałem już wiele aut i nie bardzo umiem wybrać najlepsze.
Meśki 208D lub 308D byłyby świetne, ale za duże jednak, T4 -stan tych samochodów w tej cenie mnie odrzuca.. Może lublin.. Świetny byłby nawet Fiat Doblo, ale nie ma wersji 3-osobowych, a wersja osobowa mnie nie interesuje.
Na razie moim faworytem jest MB100, ale nadal szukam i proszę o podrzucanie propozycji.

Nie szukam ofert na allegro tylko chciałbym dowiedzieć się jakiego auta mam szukać.
ForestSB
Nowicjusz

Miejscowość: Chrzanów

06 Cze 2011, 22:51

może coś pokroju berlingo/partner/kangoo z przodu 2miejsca jedno z tylu a dwa tylne fotele wyjmujesz i gitara co?
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

06 Cze 2011, 22:54

Transita w najkrotszej wersji, chyba 3 osobowe sa takie wlasnie.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

06 Cze 2011, 22:59

Czimi napisał(a):Transita w najkrotszej wersji, chyba 3 osobowe sa takie wlasnie.

Rozumiem, że chodzi o tego starego transita przed 2000 rokiem. Słyszałem, że te dieselki w nich nie bardzo lubią palić w zimie. Ale może jakaś opinia na jego temat.

A. Zapomniałbym. Proszę nie proponować Mercedesa Vito, ponieważ jest go pełno w tej cenie, jednak jest to kompletny nie wypał mercedesa..
ForestSB
Nowicjusz

06 Cze 2011, 23:09

Ten Transit stary, ze tak powiem, to chyba dluzej niz do 2000 byl produkowany, nie mam pojecia jak z motorami w nim, ale one byly w wersjach 3/6/9 jakos.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - o takiego mi chodzi dokladnie. Full blaszak 3 osobowy.

sa tez takie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
(przykladowe linki, nie patrze na stan i itp auta)

Nie wiem co motor w Peugocie/Citroenie jest warty, ale diesle Fiatowskie zle nie sa i nigdy nie byly zle.
Ostatnio edytowany przez Czimi 06 Cze 2011, 23:29, edytowano w sumie 3 razy
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

06 Cze 2011, 23:14

powiem tak-jeżeli jest dobry akumulator to żaden diesel nie może niechciec zapalić.przykład- seat cordoba 1.4tdi 2007r zima -30stopni wchodzę do auta trzymam rozrusznik 1s i już chodzi zreszta ten silnik i to auto odpalalo w zimę tak samo szybko jak w lato a dlaczego?fakt wtedy miało jakieś 2lata ale dobry akumulator.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX w pogoni za dziecięcymi marzeniami
    Jak trafić klipem reklamowym do inteligentnych odbiorców? Zbudować przekaz na pozytywnych uczuciach, wprawić w wibracje poczucie humoru i szybko zakończyć niespodzianką. Taki właśnie jest nowy, 30-sekundowy film reklamujący ...

07 Cze 2011, 09:58

A może Kia Pregio są też auta 3os. auto na bazie Mazdy, gabarytami zblizone do MB100 w tym przedziale powinien być przyzwoity stan. ale to miejsce nr. 2, na 1 stawiałbym MB100
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI

07 Cze 2011, 10:17

Transporter T4 z silnikiem 2.4 wolnossącym. Nie dadzą go rady chłopaki zakatować;)
Albo od bidy tego 1.9D w ogóle nie jeździ co prawda ale na budowę w sam raz.
Tylko czy7 znajdziesz w tej cenie coś nadającego sie jeszcze do jazdy?
Transit to zgnije cały po jednej zimie.

pozdro.
Pozdrawiam.
przemo.d
Początkujący

Miejscowość: Polska

07 Cze 2011, 10:44

A może coś takiego [link do oferty na Allegro wygasł] wyciągasz fotele i zostawiasz tylko trzy i masz jeszcze troche miejsca.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Cze 2011, 13:33

Ale zwróćcie uwagę żę autem mają jeździć budowlancy więc nie rzadko bedzie trzeba załadować ponad tonę na niego więc raczej Van odpada
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI

07 Cze 2011, 16:19

seba145 napisał(a):powiem tak-jeżeli jest dobry akumulator to żaden diesel nie może niechciec zapalić.przykład- seat cordoba 1.4tdi 2007r zima -30stopni wchodzę do auta trzymam rozrusznik 1s i już chodzi zreszta ten silnik i to auto odpalalo w zimę tak samo szybko jak w lato a dlaczego?fakt wtedy miało jakieś 2lata ale dobry akumulator.

Po części się zgodzę, ale tylko po części. Akumulator ważny, ok ale jak masz świece żarowe padnięte (nawet dwie potrafią skutecznie uniemożliwić rozruch) lub przewody zniszczone, nie wspominając o zwyczajnym zużyciu eksploatacyjnym silnika ( słabsza kompresja, nieszczelności) to zapomnij o odpaleniu nawet na nowiusieńkim akumulatorze. Akumulator to tylko mały pryszcz przy tym.

Za 10 tyś szukałbym T4 z nieśmiertelnym 2.4D - pojedzie na wszystkim i jest praktycznie bezawaryjny. Tylko trzeba szukać szukać i jeszcze raz szukać.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

07 Cze 2011, 18:01

masz rację mój przedmowco.
seba145
Zaawansowany

07 Cze 2011, 18:51

A może Lublin? np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] lub Hyundai H200 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Masz szanse znaleźć coś co jeszcze trochę pojezdzi w tej cenie.
A to mój faworyt: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

07 Cze 2011, 22:09

Jogi4x4 napisał(a):Ale zwróćcie uwagę żę autem mają jeździć budowlancy więc nie rzadko bedzie trzeba załadować ponad tonę na niego więc raczej Van odpada

czy ja wiem,u sąsiada stawiali tacy garaż to przyjeżdzali Zafirą albo Puntem I i jak trzeba było coś przewieść to przyczepe mieli do tego.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

07 Cze 2011, 22:15

seba145: Lepszy przykład: Merceses Benz 208D 2,3 diesel 1995r. -30stopni pali od kopa ;) na takie mrozy jeszcze jest ważne paliwo..

Z tego co wiem to te ducato, boxer i ten jeszcze jeden to silniki miały i mają fiatowskie. Z tego co wiem to teraz w większości aut (ford, vw, francuzy) jest produkowana z silnikiem fiatowskim..

Auto nie wiem czy zobaczy kiedyś tone załadowaną na siebie, bo to auto typowo narzędzia i 3 ludzi, nic więcej.. jak już to przyczepa lub drabina na dachu.. mb100 nadal faworytem, ale w cieniu jest jeszcze ducato i te klony.. chociaż jakbym dopadł zadbanego t4..

W lublinie ponoć trzeba jeździć w nausznikach przeciwhałasowych, a o autach marki kia, hyundai ludzie z którymi rozmawiałem na budowie to sobie chwalili, ale nowe, bo jak zaczną się usterki to wszystko na raz, a o serwis nie jest tak prosto..
ForestSB
Nowicjusz