Małe,bezpieczne dla kobiety ok 10tys

24 Sty 2013, 13:16

Witam ponownie :)
Potrzebuję waszej rady. Co kupić żonie w kwocie do 10 tys? Teraz jeździ matizem i trzeba coś bezpieczniejszego,czyli poduszki powietrzne i żeby strefa zgniotu nie zaczynała się na przednim zderzaku i kończyła na tylnym :). Musi mieć klimatyzację. Być mało awaryjny, aby nie rdzewiał , lata coś <2000r , diesel a jak PB to do lpg i oczywiście tani w eksploatacji , dziennie ok 50km robi do pracy.Fajnie jak był w 5 drzwiach i coś nie dużego. Myślałem o fabii,pugu 206 więcej nic mi nie przychodzi do głowy.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

24 Sty 2013, 13:18

toyota yaris, nissan micra
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

24 Sty 2013, 13:20

Micra nie ma problemów z rdzą? Ogólnie ciężko znaleźć, mało tych aut. A Yaris to jak matiz wygląda :)
rustin
Aktywny

24 Sty 2013, 13:25

nie ma problemow z rdza, ale o dobry egzemplarz ciezko bo wiekszosc na gazie po szkolach jazdy, co do yaris kwestia gustu ale przynajmniej bezawaryjny jest, moze :
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Sty 2013, 13:32

Kolego to ja Ci już podziękuje za pomoc :) Focus nie rdzewieję? Chyba najbardziej z nich wszystkich. Toyote i Seata w tej budzie nie kupi za te pieniądze chyba , że jakiegoś trupa co wrzuciłeś akurat. Przecież takie modele są po ok 15tys a ty wrzuciłeś najtańsze jakie znalazłeś.
rustin
Aktywny

24 Sty 2013, 13:40

ha, czego oczekiwales za 10tys ? nie pisalem ze focus nie rdzewieje, rdzewieje owszem ale to nie znaczy ze musisz kupic przezarty egzemplarz, w tej cenie moze znajdziesz wersje ghia, ale po co szukac, najlepsza skoda fabia, nie wazne ze totalny golas w tych pieniadzach wazne ze nie rdzewieje, i nie patrze na stan samochodu tylko wysylam link zebys mogl zobaczyc jak wyglada
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Sty 2013, 13:43

Potrafię szukać na allegro i wiem jak wyglądają, pisałem , że szukam czegoś co nie rdzewieję. Oczekuję auta realnego w tej kwocie a nie wrzucasz co popadnie. Dzięki, naprawdę nie wysilaj się więcej ;) może ktoś inny kto się zna coś doradzi.
Skode spokojnie znajdę w tych pieniądzach z klimą i poduszkami.
jak ktoś pyta o auto za 5 tys to co niech bierze strucla bo co ma oczekiwać od auta. niezłe podejście.
rustin
Aktywny

24 Sty 2013, 13:56

fabia : urywajace sie laczniki stabilizatora, zasniedziale polaczenia elektryczne, wycieki oleju z napedu olejowego, trzeszczenie tapicerki, glosna praca wentylatora powietrza

focus: rdza, usterkowe przekladnie kierownicze
mazda: rdza
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Sty 2013, 13:58

Więc jak narazie fabia jest i na 1 miejscu jeśli chodzi o moje kryteria i cena, łączniki to nie problem a o wycieku oleju z napędu nie słyszałem. Mylę jeszcze o pugu 206 , tak tylko ta belka ale najwyżej 1300zł i zrobiona
rustin
Aktywny

24 Sty 2013, 15:46

Belkę zrobisz nawet za niecałe 1000 zł.
Ma 4* i nie rdzewieje.
Fabia nie jest zła, podstawa bezpieczeństwa to bezwypadkowość i brak rdzy na elementach nośnych, w przypadku Fabii masz najlepszą jakość oferty rynkowej bo pełno aut krajowych nierzadko od pierwszych właścicieli, części również bardzo tanie.
Clio II FL również jest warte uwagi.
Wszystkie te modele mają bardzo tanie i łatwo dostępne części zamienne i proste silniki.
Za 10 000 zł można znaleźć te auta z pewną przeszłością dobrze rokujące na paroletnią eksploatację.
Pozdrawiam.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Sty 2013, 00:13

Czyli szukać puga 206,fabii i clio?
rustin
Aktywny

25 Sty 2013, 15:24

Zdecydowanie tak,dla kobiety ważna jest takze stylistyka samochodu i daj znać co spodobało się żonie. Wg mnie najbardziej awaryjne bedzie tutaj Clio,ale to też zależy od egzemplarza na jaki się trafi.
WiecejOpon
Początkujący

Auto: Seat Leon I

25 Sty 2013, 15:29

WiecejOpon po czym wnosisz, że Clio będzie najbardziej awaryjne?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

25 Sty 2013, 16:51

realia są takie, że każdy chce sprzedać rzęcha w super opakowaniu, więc powiem ci jak mój mechanik "kup tańsze auto, a resztę kasy daj na naprawy - wtedy będziesz miał sprawne :ok: "
ja polecam forda focusa 3 drzwiowe, silnik 1,4 lub honde civic 1,4 mało palą, części tanie jak barszczyk :ok:
HigherLove
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 13 05 2010
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: audi
Silnik: 1,6
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

25 Sty 2013, 21:51

HigherLove napisał(a):realia są takie, że każdy chce sprzedać rzęcha w super opakowaniu

Nie sposób z tym się nie zgodzić. Kupujemy większego bądź mniejszego bubla. Prawdziwe okazje rozchodzą się po rodzinie albo wystawiane są za ceny które my uznajemy za niebotyczne, albo przynajmniej wyższe od średniej ceny. Dlatego albo trzeba prześwietlić auto laserem przy kupnie albo zostawić sobie pieniądze, aby od razu po kupnie mieć min. 2000 zł na generalny przegląd z wymianą części.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009