Małe ciśnienie w reduktorze

28 Mar 2007, 12:56

Mam Saaba silnik 2.3 gaz sekfencja i mam taki problem że po przejechaniu 150-180 km automatycznie przełancza sie na paliwo tak jakby nie było gazu a w rzeczywistosci jest jeszcze ok.20 litrów tam gdzie zakładałem instalacje podłączyli do komputera i cisnienie gazu było 0.8 a powinno byc ok.1,2.Powiedziano mi ze tankuje zły gaz zaczołem tankować gaz na innych stacjach i jest tak samo.Jaka może być przyczyna czy jest coś z reduktorem no i mam jeszcze gwarancje .
manio72
Nowicjusz

Miejscowość: Brańsk

28 Mar 2007, 19:04

Jeśli masz sekWencję na gwarancji, to gadki o gazie są nie na miejscu.
Może - żeby było taniej - nie masz zamontowanego emulatora sondy lambda?
Przyciśnij gaziarzy; ewentualnie podjedź do innego serwisu, który montuje instalacje takie, jak Twoja.
Gwarancja jest na instalację - nie na serwis montujący.
Nie wiedzieć - też radość!
malken
Aktywny

Miejscowość: Poznań

29 Mar 2007, 21:34

W sekfencj jest pompa gazu. Być może to ona szfankuje.
Trooper 2,8 TD
DZIADEK
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kurowice

30 Mar 2007, 00:28

DZIADEK napisał(a):W sekfencj jest pompa gazu. Być może to ona szfankuje.

hmmm....
pierwsze słysze :roll:
gwarancja jest po to aby usuneli usterki :!:
regulacja ciśnienia gazu jest w reduktorze-mechaniczna(śróbka),więc ci gaziarze mają małe pojęcie o regulacji.
a co do emulacj sondy lambda to nie te generacje systemów
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

01 Kwi 2007, 13:22

Witam ponownie. Z tego co wiem to nie ma tam śruby regulującej cisnienie reduktor jest ustawiany fabrycznie tak mi powiedziano,i to jest wina reduktora po niedzieli mam być ponownie na tej stacji i mają coś robić.Byłem także na innej stacji diagnostycznej i powiedziano mi że to reduktor.Nie wiem jaki jest to reduktor tylko mam wpis w gwarancji (dream) nie wiem czy to jest nazwa reduktora
manio72
Nowicjusz

Miejscowość: Brańsk

01 Kwi 2007, 19:24

Jakoś nigdzie nie czytałem ani nie słyszałem o regulacji "ciśnienia w reduktorze". Prędzej można mówić o regulacji naprężenia membrany.
malken
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Japan Taxi - aplikacja taksówkowa na telefony i tablety
    Toyota szuka sposobów na umocnienie swojej pozycji w nowych, przyszłościowych branżach, dlatego angażuje się w nowoczesne usługi transportowe, oparte na technologii łączenia samochodów w chmurze. W tym miesiącu ...

01 Kwi 2007, 22:54

malken napisał(a):Jakoś nigdzie nie czytałem ani nie słyszałem o regulacji "ciśnienia w reduktorze". Prędzej można mówić o regulacji naprężenia membrany.

hmmm..
a czy "naprężenie membramy" nie ma wpływu na ciśnienie gazu :?:
widzę że jesteś czysto teoretykiem kolego malken.
regulując tą śrubą widać w programie diagnostycznym jak zmienia się ciśnienie na listwie.
pozdro
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Kwi 2007, 17:33

Bardzo mnie cieszy, Kolego grzestv, że masz program, laptopa, lokal jakowyś i możesz prowadzić regulacje.
Brak mi do tego dachu nad głową, aby mieć spokój.
Z instalacjami w użytkowanych samochodach mam do czynienia od połowy 90-tych lat...
Wszakże z takim diagnozowaniem, bez podjęcia próby poprawy działania instalacji przez Panów Gaziarzy, jeszcze się nie spotkałem - stąd mój sceptyzm.
A tak na marginesie - skoro uważasz, że jestem teoretyk, to powiedz: ponieważ mam autko, to powinienem mieć szerokoprofilowy serwis z elektryką włacznie?
Odnosząc do potrzeb seksualnych - na pewno potrzebny jest ślub?
To tak samo, jak z potrzebą ogrzania sobie pokoju - kupisz wiaderko węgla - czy kopalnię?
malken
Aktywny

02 Kwi 2007, 23:47

A tak na marginesie - skoro uważasz, że jestem teoretyk, to powiedz: ponieważ mam autko, to powinienem mieć szerokoprofilowy serwis z elektryką włacznie?
Odnosząc do potrzeb seksualnych - na pewno potrzebny jest ślub?
To tak samo, jak z potrzebą ogrzania sobie pokoju - kupisz wiaderko węgla - czy kopalnię?

no oczywiście że NIE

:D :D :D
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Kwi 2007, 10:43

grzestv napisał(a):
DZIADEK napisał(a):W sekfencj jest pompa gazu. Być może to ona szfankuje.
hmmm....
pierwsze słysze :roll:

Pompa gazu jest ale we wtrysku ciekłego propanu (LPI) - jest to najnowszy system IV generacji, a kolega ma zapewne normalny wtrysk sekwencyjny w fazie gazowej.
Pozdro.
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

25 Kwi 2007, 00:17

na reduktorze jest zregóły regulacja ciśnienia która można je zwiękrzyć a i w programie powinna być funkcja zmniejszenia ciśnienia przy którym ma się rozłączyć na benzyne
macar
Nowicjusz

Miejscowość: częstochowa

25 Kwi 2007, 09:59

macar: :shock: mógłbyś rozwinąć o wpływie ciśnienia gazu na przełączanie na benzynę? :wink:
malken
Aktywny

26 Kwi 2007, 21:59

w programie najczęściej jest opcja przy jakim ciśnieniu auto ma się rozłączyć na benzyne czyli jeżeli ciśnienie robocze jest ok. 1 - 1.2 bara to przy ciśnieniu 0.6 bara auto ma się przełączyć z gazu na benzyne
macar
Nowicjusz

26 Kwi 2007, 22:04

może jeszcze być uszkodzony map sensor czyli czujnik ciśnienia na listwie gazu i podciśnienia w kolektorze lub tylko zły styk

miałem taką sytuacje i po wymianie map-a jest wszysko OK

Ale dalej niewiem jaka to jest instalka ale domyślam się że to jest REG OMVL DREEM XXI
macar
Nowicjusz

28 Kwi 2007, 02:56

My dyskutujemy nadal, a może manio ma to już naprawione. Ale jest jeden fakt " wiedzy nigdy za dużo"
Szerokiej drogi
Janusz
janek4087
Początkujący

Miejscowość: Świętochłowice