Małe do 35 tys

10 Gru 2013, 21:50

Jak w temacie. Poszukuję małego autka, do 35 tysięcy. Wytyczne będą takie;
* Silnik nie większy, jak 2.0 (preferuję ok. 1.4)
* Bez różnicy na jakie paliwo
* Spalający w granicy 10l w mieście (nie obchodzą mnie wartości katalogowe)
* Moc w przedziale 130-200 KM (w przypadku bardzo lekkiego, można ciut obniżyć próg)
* Głównie używany na krótkie dystanse, max raz na miesiąc kilkaset km
* Wiek auta max 10 lat (preferuję młode)
* Sportowy, bądź usportowiony.
* Powinien być tani w utrzymaniu
* Nadwozia przeze mnie preferowane, to kolejno : Coupe, Hatchback, Limuzyna, Hardtop.
* Auto do jazdy całorocznej
* Nie oferujcie mi czegoś za 40 tys, do czego naprawy pochłoną kolejne 20... Nie sztuką jest kupić np. 350z. Sztuką jest jego utrzymanie.
* Interesuje mnie auto małe (max 4.7 długości, 1.4 tony)
* Dobrze, jakby posiadał atrakcyjną stylistykę (typu Z4, Audi TT (mk2), Alfa Romeo Brera, Audi B8, BMW E90 nie spełniające preferencji)
* Musi dobrze się prezentować, za równo wewnątrz, jak i zewnątrz.
* Wyposażenie: Klimatyzacja! chętnie przyciemnione szyby, ksenony, skóry; Reszta mniej znacząca.
* Felgi aluminiowe, 16-17" (większe nie potrzebne)
* Tuning niemile widziany

Mile widziane odpowiedzi, tylko od osób, które jeździły proponowanymi pojazdami dłuższy czas. Poproszę was o opowiedzenie mi: Czemu akurat ten model proponujecie.
marik

10 Gru 2013, 22:01

marik napisał(a):do 35 tysięcy.

marik napisał(a): małego autka

marik napisał(a):* Silnik nie większy, jak 2.0 (preferuję ok. 1.4)

marik napisał(a):* Spalający w granicy 10l w mieście (nie obchodzą mnie wartości katalogowe)

marik napisał(a):* Moc w przedziale 130-200 KM (w przypadku bardzo lekkiego, można ciut obniżyć próg)

marik napisał(a):* Wiek auta max 10 lat (preferuję młode)

marik napisał(a):* Powinien być tani w utrzymaniu

marik napisał(a):* Musi dobrze się prezentować, za równo wewnątrz, jak i zewnątrz.
* Wyposażenie: Klimatyzacja! chętnie przyciemnione szyby, ksenony, skóry; Reszta mniej znacząca.
* Felgi aluminiowe, 16-17" (większe nie potrzebne)

To tak... Silnik do 2.0 ale 130 - 200 KM, do tego 10 litrów w mieście, bezawaryjny, wyglądający tak jak chcesz, mały i lekki, w miarę młody, z dobrym wyposażeniem i na alu 16 - 17...

A kolor jaki Ci interesuje???

Chyba z czegoś musisz zrezygnować kolego... Dlaczego do 2.0 jeśli już określiłeś moc i spalanie??? To co za różnica czy 1.4 czy 4.0??? Ważniejsze żeby miał pojemność do 2.0, palił do 10 l W MIEŚCIE czy żeby miał sporo mocy??? LPG??? Wolnossący, doładowany czy obojętnie???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

10 Gru 2013, 22:28

4.0 nie rozgrzeje się na kilku kilometrach. To jest właśnie problem. Dlatego najlepszy będzie 1.4-1.6... Co do silnika... Tak, bez różnicy jaki. Np. RX-8 mi nie oferujcie, bo mimo dużej mocy i małej pojemności, pali jak smok. Do 2.0 będą wolnossące (Typu civica z 1.8 140 km), lub mniejsze (typu 1.4 TSi)... LPG raczej nie, bo ceny zaczynają rosnąć, co będzie w przyszłości mało ekonomiczne. Więc raczej diesel/benzyna (doładowana/wolnossąca)
marik

10 Gru 2013, 22:45

To dlaczego 350z odpada w sumie??? Bo nie rozumiem???

Vermin
Stały forumowicz

10 Gru 2013, 23:12

Może tak na poważnie weźmiesz temat, a nie spamujesz?
marik

11 Gru 2013, 09:58

marik napisał(a):4.0 nie rozgrzeje się na kilku kilometrach.

dobry tekst, masz u mnie wielkiego plusa jak słoniowa trąba (zimna), reszta z Twoch wypowiedzi też jest gitara :mrgreen:

Podobno pracownicy ERY mają problem bo pracę przenoszą do domu :naughty:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Gru 2013, 17:04

marik napisał(a):Może tak na poważnie weźmiesz temat, a nie spamujesz?

To może Ty go w końcu weźmiesz na poważnie??? Jak na razie tylko dobry Rower spełnia twoje wymagania... Jak będziesz wiedział czego chcesz to się odezwij... Jak na razie możesz wracać do Nibylandii..

Vermin
Stały forumowicz

11 Gru 2013, 17:08

Vermin i szybki co Wy chcecie od niego?
Ktoś nie wie co kupić więc pyta się na forum i po to są inni aby go naprostować a nie wyśmiewać. Mogli byście się ogarnąć a nie nabijacie posty... Nic nie piszcie jak nie macie nic mądrego do powiedzenia...

do autora:
looknij może na Civica VIII 1,8/140KM - jak widać da się spełnić ;]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

11 Gru 2013, 17:23

dzida napisał(a):Vermin i szybki co Wy chcecie od niego?
Ktoś nie wie co kupić więc pyta się na forum i po to są inni aby go naprostować a nie wyśmiewać. Mogli byście się ogarnąć a nie nabijacie posty... Nic nie piszcie jak nie macie nic mądrego do powiedzenia...

A co ja takiego niby zrobiłem :shock:??? Może mi powiesz że nie próbowałem pomóc??? Szybki po prostu wyczuł ten sam absurd co ja w tym temacie. To autor wyskoczył z jakimś dziwnym problemem. Z czegoś trzeba zrezygnować... Autor chciałby coś do wszystkiego, a to albo nie istnieje albo jest do niczego.

dzida napisał(a):do autora:
looknij może na Civica 1,8/140KM

marik napisał(a):* Sportowy, bądź usportowiony.

marik napisał(a):* Wyposażenie: Klimatyzacja! chętnie przyciemnione szyby, ksenony, skóry; Reszta mniej znacząca.

Nie wiem jak z wyposażeniem i ceną... Bo nie wiem. Ale Civic 1.8 to ze sportem na bank nie ma nic wspólnego.

Wciąż zastanawiam się czemu odpada 350z i dlaczego E90 nie spełnia preferencji...

To sportowe czy nie??? Bo jak nie to szukamy takiego odpowiednika fiata panda z klasy premium, tak? No bo fiat panda - gdyby był bezawaryjny, dobrze wyposażony, ładnie wyglądał i miał mocny silnik... To spełnia wszystkie wymagania poza "samochodem sportowym", tak samo jak Civic.

Vermin
Stały forumowicz

11 Gru 2013, 17:44

Civic jest ciekawą propozycją... Silnik hondy, wg TVN turbo, pali o ten litr za dużo... Choć spalanie na poziomie 9l jest dla mnie akceptowalne... Co do preferencji. Przecież można wykroczyć poza nie, byle niewiele... E90 jest niezłą propozycją, jednak auto, jak na tą klasę przystało, musiało by być z początku produkcji... Może też jakiś nieco większy opis? A co do wyposażenia, to napisałem "chętnie", a nie "Koniecznie!"... Z chęcią poczytam o jakiś ciekawych hot hatchach, jak macie coś ciekawego do zaproponowania :) A co do spamerów z początku tematu - Może jednak nie udzielajcie się więcej w tym wątku. 350z pali więcej, niż 15l/100 w mieście... Nie stać mnie na taką eksploatacje.
marik

11 Gru 2013, 17:51

Vermin, podajesz przykłady spełniające albo prawie spełniające wymagania i uzasadniasz dlaczego warto z tego kryterium zrezygnować - na tym polega doradzenie

Ten silnik Hondy akurat spala mało jak jeździmy spokojnie, a niecałe 9s do setki to nie taki zły wynik jak na takie spalanie

Z hot-hatchy to może Renault Clio III RS
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Gru 2013, 17:57

dzida napisał(a):i uzasadniasz dlaczego warto z tego kryterium zrezygnować - na tym polega doradzenie

Dlaczego akurat warto zrezygnować z tego że samochód ma być

marik napisał(a):* Sportowy, bądź usportowiony.

???

Trzeba było od razu napisać, że nie chodzi o samochód sportowy...

Trochę wyjaśnienia...

male-sportowe-autko-do-25k-vt70307.htm#p411175

Gdyby autor nie podał np. 350z w pierwszym poście (odpada bo trzeba w nie niby pakować kasę) i teraz wiemy, że jednak spalanie je wyklucza to bym pomyślał o Civicu. A że autor chciał sportowe... Błąd autora i tyle, trzeba bardziej precyzować lub wiedzieć czego się chcę.

marik napisał(a):E90 jest niezłą propozycją, jednak auto, jak na tą klasę przystało, musiało by być z początku produkcji... Może też jakiś nieco większy opis?

No i co z tego??? To jakiś wstyd???

Civic będzie z końca produkcji czy z początku??? Co to w ogóle za różnica???

Ostatnio edytowany przez Vermin 11 Gru 2013, 18:04, edytowano w sumie 2 razy
Vermin
Stały forumowicz

11 Gru 2013, 18:02

Napisałem, że nie interesują mnie wielkie silniki... Opcja zagazowania też nie wchodzi w grę, bo w połowie drogi dopiero by się włączało, co by traciło zupełnie sens... Silnik max 2.0... chyba się pomyliłeś o jakieś 75%... A może ktoś by mi zrecenzował brerę, jak miał z nią jakieś doświadczenie? Wiem tyle, że jest ciężki i dość dużo pali... Ale wygląda znakomicie.
marik

11 Gru 2013, 18:02

Nikt nie mówił, że trzeba rezygnować ale dla niektórych sportowy i usportowiony oznacza, że na takiego wygląda i tu właśnie chodzi o uzgodnienie o co chodzi, a nie wyśmiewanie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Gru 2013, 18:05

Nawet takie autka, jak MX-5 są sportowymi. Bo były od początku na takie robione. Co do clio III - po pierwsze mi się nie podoba (chyba, że IV), a po drugie, to słyszałem dużo złego o renault... Szczególnie, ze na rankingach awaryjności np. Laguna lubi ostatnie lokaty.
marik