Małe miejskie autko, ale z lekkim zacięciem sportowym do 5 tys.

21 Paź 2018, 23:09

Siemanko :ok:

Mój obecny samochód z racji wieku niestety się kończy a naprawa jest mało opłacalna. Wolę wejść już w coś nowszego. Miałem już Mitsubishi i teraz Forda i Łączy te samochody jedno: Słaba blacharka. Dlatego myślę o czymś od Francuzów typu Citroen czy Peugeot.

Budżet do 5 tys. Tylko benzynka. Aktualnie mój samochód jest dość dynamiczny bo silnik 2 litrowy 130 km. Przynajmniej jak dla mnie mi wystarcza, ale myślałem teraz o czymś małym, z mniejszym silnikiem, ale z lekkim zacięciem sportowym (dla mnie już coś co przyspiesza w okolicach 10 sekund będzie fajne). Miałem wcześniej Colta i był tego typu autem. Chciałbym coś, co by żwawo się odpychało i miało dobrą blachę. Rok produkcji od 2000.

Zwykłe miejskie autko, ale z lekkim pazurkiem. Jest to możliwe w tym budżecie? :)
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

21 Paź 2018, 23:43

Chociażby Peugeot 206 z 1.6 16V 110KM. Jest jeszcze 206 S16 - prawdziwy hothatch, ale podejrzewam że większość po jakichś grubszych przygodach, no i budżet mocno na styk. Ewentualnie Clio II 1.4 16V 98KM lub 1.6 16V 110KM.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

21 Paź 2018, 23:51

azzurro napisał(a): Jest jeszcze 206 S16
był tu taki, który kupił to auto za bodaj 7k - szybko tego żałował, a ostrzegałem :ok: taki wóz to budżet x2

Ogólnie za 5k ciężko o takie auto. 106 Rallye/Saxo VTS może się trafią, ale one trzymają cenę no i dzielą się na rajdówki i auta, które jeszcze nimi nie są.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Paź 2018, 23:58

Rynkowa cena takiego S16 z 99 to właśnie 5k, ale jest mała podaż ogólna, a aut w choćby przyzwoitym stanie jeszcze mniejsza.

Po Mondeo możesz odnieść wrażenie, że we francuzach jest "gumowe" prowadzenie, dlatego dorzucę jeszcze coś z kompaktów - Alfa 147 1.6TS - wygodna pozycja za kierownicą, bardzo dobry układ kierowniczy i jezdny, silnik świetnie brzmi jak na zwykłe R4. Wady oczywiście też ma, a największą jest słabe zabezpieczenie antykorozyjne podłogi. IMO jak podłoga i elementy konstrukcyjne zdrowe, a reszta w miarę ok, to za 5 tys ciężko kupić coś co ma więcej charakteru, stylu i funu. Zaraz zlecą się miłośnicy VAG i zaczną pukać się w czoło, no ale to ich problem. Ja Alfę miałem i pomimo jej niedomagań i tak miło wspominam.
Ostatnio edytowany przez azzurro, 22 Paź 2018, 00:00, edytowano w sumie 1 raz
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

21 Paź 2018, 23:59

azzurro napisał(a):ynkowa cena takiego S16 z 99 to właśnie 5k
raczej za 1.6, ale nie będę się kłócić
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

22 Paź 2018, 02:19

Opel Tigra 1,6 16V 106 KM
Fiat SC sporting/albo swap z punto 1,2 80 KM
Citroen Xsara VTS

a co do 206 S16 - na otomoto, średnia cena oscyluje w okół ~5-6 tys zł, dwie oferty za ok 8...a są i takie za 3..
To nie 2,0 RC więc ja bym obejrzał te za te ok 6 tys
Pytanie też czy jak ktoś kupi za 8 to będzie igła? wątpie..
Natomiast nie ma ofert za nie wiem 12 tys..

i powiem szczerze że nie dałbym więcej niż te góra 8 tys za wypas, ideał..przecież za 12 to są Clio Sport 2,0 172 koni :roll:
albo jakaś Ibiza II FL 1,8T która da się rozkręcić pod 200 koni..
już pomijam typowe Golfy czy A3 8L
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

22 Paź 2018, 09:12

Ronal123 napisał(a):Zwykłe miejskie autko, ale z lekkim pazurkiem. Jest to możliwe w tym budżecie?

Jeśli mówimy o wersjach specjalnych typu VTS i inne, to jest to możliwe ale na serwis przeznaczysz szybko drugie tyle. Te auta nie są oszczędzane i mają swoje lata. Sam szukałem małego (no małego to może nie, ale od segmentu C) popierdzielacza za 5-10k i szybko odpuściłem.

Jeśli zaś mówimy o normalnych autach ale z mocniejszym silnikiem, to coś się znajdzie, ale szału też nie zrobisz. Clio z 1.6 to dobry trop, ale zacięcie sportowe to będzie tylko w przyspieszeniu, zawieszenie jest typowe dla takich autek, czyli miękkie i ratuje tylko tylna belka która dość dobrze się klei do jezdni, tylko co z przodem?

Na Twoim miejscu kupiłbym normalne auto, albo poczekał i dozbierał. Nie ma co się oszukiwać że za 5k to ciężko normalne, zadbane auto kupić, a gdzie jeszcze poszukiwania wersji specjalnych o sportowym zacięciu... Igła w stogu siana i jeszcze jak znajdziesz to do sporej inwestycji.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

23 Paź 2018, 17:12

Przychylam się w całości do słów galakty do 5k będzie bardzo ciężko dorwać popierdzielacza w dobrym stanie,większość to auta już mocno wyżyłowane wymagające większego wkładu finansowego..
Sam kiedyś chciałem coś takiego kupić ale jest na prawdę bardzo ciężko..
Nawet sensowne CC czy SC po swapie jest ciężko dostać..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012