Małe, miejskie auto z gazem na 3-4 lata

23 Wrz 2013, 19:48

Witam.
Rozglądam się za małym, miejskim autem, najlepiej na gaz.
Definiując pojęcie "małe auto" mam na myśli coś wielkości Corsy B/Astry I.
Oprócz niskiej ceny zakupu ważne dla mnie byłoby żeby ten pojazd wymagał jedynie minimalnego wkładu i najlepiej cechował się dużo ilością tanich części na rynku.
Kolejną ważną cechą to ekonomia, czyli niskie spalanie a najlepiej instalacja LPG.
Przewiduje, że nie będę z niego korzystał dłużej niż 3-4 lata.
Budżet do 6 000 PLN

Rozglądając się na alledrogo.pl ukazały mi się auta pokroju właśnie Corsy B, Astry I czy Golfa III.

Myślę, że nie mam wielkich wymagań, auto będzie służyć mojej dziewczynie na dojazdy do pracy, 1-2 razy w tygodniu na zakupy. Miesięcznie maks. 700 km. Żadnych długich tras, etc.

Przede wszystkim ma być "jeżdzące", tanie w zakupie i użytkowaniu.

Proszę o pomoc w wyborze i wskazanie ewentualnych miejsc poszukiwania.
artur2406
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2011
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Nie mam

23 Wrz 2013, 19:57

Jeżeli auto do miasta to szukaj Corsy B. Wszędzie się zmieści i będzie bardzo ekonomiczne. Za 6k kupisz z klima, el. szybami itd. Szukaj przynajmniej 1.4 60km.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Wrz 2013, 20:02

A czy mógłbyś "zielonemu" wytłumaczyć jaka jest różnica pomiędzy Corsą B sprzed 1997 i po 1997 poza faceliftingiem?
artur2406
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2011
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Nie mam

23 Wrz 2013, 20:31

Po 97roku:
- inne zderzaki (charakterystyczne odcięcie jakby zderzak składał się z dwóch elementów,część dolną często malowano pod kolor nadwozia)
- charakterystyczne szerokie plastikowe listwy boczne
- kierunkowskazy boczne w błotnikach
- drobno ożebrowany grill
- lekko wypukłe klamki
- kierownica,zegary
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Wrz 2013, 03:44

Dodam jeszcze Clio II i Punto II. Na pewno spodoba się jazda dziewczynie ..! :yes:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fabryka opon Michelin w Olsztynie
    Fabryka opon w Olsztynie jest jednym z największych zakładów produkcyjnych Michelin na świecie. Michelin Polska SA zatrudnia ponad 4 tysiące osób i jest największym pracodawcą na Warmii i Mazurach (zleca też prace wielu lokalnym ...
    Kierowca i narciarz w jednym stali domu
    Zadając pytanie: Co łączy kierowcę i narciarza? Pewnie większość osób odpowiedziałaby, iż łączy ich samochód, którym narciarze najczęściej docierają pod stok narciarski. Jednak obie te grupy mają ze sobą ...