Male pytanie!

06 Sty 2009, 13:41

Witam wszystkich serdecznie!
Mam kilka pytan i moze ktos bedzie umial mi pomoc. Wczoraj kupilam w Niemczech auto- mam zamiar sprowadzic je i zarejestrowac w Polsce. Moze ktos wie jakie formalnosci musze wypelnic, ile to moze mniej wiecej kosztowac- akcyza , podatki, oraz polecic mi jakies dobre ubezpieczenie( jestem kierowca z rocznym stazem). Kupilam Audi A3 z 2005 roku o pojemnosci silnika 2.0 TDI.
Bede wdzieczna za kazde wskazowki!
Pozdrawiam
Kamila
Kami1983
Nowicjusz

06 Sty 2009, 15:09

Samochód Alfa Romeo 156 2,4 JTDm 175 KM

Ubezpieczenie 870,00 zł (przy -60% zniżek w COMPENSA)
Rzeczoznawca 150,00 zł (bo jak by nie on zapłacił bym 3500 zł akcyzy)
Opłata za wypełnienie akcyzy 35,00 zł (samemu trudno się połapać)
Opłata dla UM za akcyze 17,00 zł (w kasie UC)
Akcyza 2 143,00 zł (13,6% od wartości auta w EuroTax bądź rzeczoznawcy, mi nie uznali wszystkiego od rzeczoznawcy ale to i tak dobrze, jeśli Twój silnik ma np. 1998cm3 to płacisz 3,1% -> będą to groszowe sprawy, jeśli ma np. 2002cm3 to przykro mi płacisz tak jak ja 13,6%)
Wpłata akcyzy w banku 10,00 zł
Przegląd 169,00 zł
Wydanie decyzji o zwolnieniu z VAT w US 160,00 zł
PCC3 380,00 zł (2% od kwoty rzeczoznawcy - jeśli nie to od kwoty EuroTax auta)
Tłumaczenie 105,00 zł
Recykling 500,00 zł
Tablice i tymczasowy dowód 245,00 zł

Wszystko robiłem od 22.12.2008 r. do 2.02.2009 r. (8 dni roboczych) za całość zapłaciłem 4 784,00 zł.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

06 Sty 2009, 18:22

Qki dziekuje slicznie za wyczerpujaca odpowiedz!!!! Piwo masz u mnie!
moje audi ma 1968 cm3, wiec mieszcze sie w tej 3.5% stawce. I teraz pytanie- weszlam na stronke eurotaxu, znalazlam swoj model, byla jakas tam cena wyliczona, ale nie wiem czy to od niej to bedzie liczone czy od tej ktora mam w umowie kupna. Slyszalam ze o ile cena na moim rachunku bedzie o ilestam procent zgodna to wyliczaja ta akcyze od mojej podanej.
I jeszcze jedno...jak wspomnialam jestem nowym kierowca- kierownica piszac po babsku, lepiej jak poszukam tanszego ubezpieczyciela i bede sobie zbierala procenty czy zarejestrowac na mame ktora jezdzi pare ladnych lat bezwypadkowo? Slyszalam tez ze jest jakas firma ktora daje jakies znizki na auta sprowadzone z Niemiec. Qki007 wiesz cos o tym?
Kami1983
Nowicjusz

06 Sty 2009, 18:45

U mnie w Urzędzie Celnym nikt nie patrzył na cenę z umowy. Patrzą na Eurotax - zobacz jaka tam jest wartość auta, oblicz sobie 3,1% i jeśli kwota jest dla Ciebie akceptowalna to nie kombinuj tylko zapłać. Oni liczą tam jakoś inaczej niż po prostu 3,1% od kwoty, coś tam odejmują więc zawsze wyjdzie taniej od tego co zaakceptujesz. Jeśli jednak będzie to dla Ciebie duża kwota to bierz rzeczoznawcę ale musisz sobie wyliczyć czy Ci się opłaci bo jemu dajesz kase (u mnie 150 zł) i jak to jakiś dziwny człowiek to Ci nie napisze fikcyjnych uszkodzeń tylko realny stan więc będziesz 150 zł w plecy jeszcze.. Rzeczoznawcy zwykle piszą to co im powiesz ale.. ostrzec muszę że może się trafić jakiś sztywniak. Najlepiej zagadać przed oględzinami czy coś tam można kombinować i co on się wypowie.

Jeśli jesteś młodą kierownicą :) to na umowie kupna i sprzedaży musisz mieć dwóch kupujących (bo później trzeba darowiznę połowy auta robić) - jeśli nie masz tak to przepisz sobie jak nic jeszcze nie załatwiałaś w kraju. Później przy wszystkich załatwieniach w UM musisz mieć dowód i poświadczenie mamy - bądź mamę :P. Ubezpieczenie robisz na nią jako pierwszą a siebie jako współwłaściciel. Płacisz malutko bo wszystkie zniżki mamy się liczą, a Ty zyskujesz co roku chyba 10%.

O tej firmie nie słyszałem ale nie ma co jej szukać. Poszukaj albo firmy ubezpieczeniowej najtańszej albo tej którą Ci ludzie polecą. Ja ze swojej strony polecam Uniqa - sprawdzona firma, nie robią problemów przy szkodzie. Przy moim aucie wyszło 740 zł przy -60% zniżek. Ubezpieczenie mam jednak w Compensie z innych przyczyn na które tutaj nie ma miejsca :).
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda 2 1,5 SKYACTIVE-G o mocy 90 KM
    Samochód Mazda 2 wyposażony jest w silnik benzynowy czterocylindrowy o pojemności 1,5 który generuje 90 KM, a to pozwala na osiągnięcie pierwszej "setki" w czasie 9,4 sekundy. Średnie spalanie wg producenta ...
    Dacia Duster - historia
    Duster odniósł prawdziwy sukces, zdobywając serca 400 tysięcy klientów w ciągu niewiele ponad 3 lat od jego wprowadzenia do sprzedaży. W 2012 roku uplasował się na przykład w pierwszej dziesiątce najlepiej sprzedających ...