Mało używany hatchback, który model wybrać?

08 Lip 2016, 13:22

Witam wszystkich, zostałem poproszony o pomoc w wyborze samochodu i chciałbym się zasięgnąć waszej opinii w tym temacie.

1) Dla kogo? Jakie wymagania?
Samochód dla kobiety, bez fajerwerków, typowy samochód roboczy służący głównie do dojazdów do pracy i ewentualnie kilka razy w roku na dłuższą trasę. Głównym wymogiem jest niezawodność i długi czas użytkowania samochodu (powiedzmy 7-10 lat). Powinien być tani w użytkowaniu i mam tu na myśli serwis i zużycie paliwa. Silnik benzynowy. Regulacja fotela w pionie.

2) Rejon - woj. Mazowiecie

3) Budżet ~45 000 zł

Jak na razie mam 6 kandydatów:
- Ford Fiesta 1.0 Ecoboost
- Skoda Fabia III 1.2 TSI
- Toyota Yaris 3 gen
- Kia Rio
- Kia Venga
- VW Polo

Znalazłem też dzisiaj całkiem dobre opinie o Suzuki Swift i Hyundai i20. Co myślicie o tego typu samochodach w kwestii wieloletniego użytkowania? Jakich silników się przestrzegać? Oczywiście każdy będzie zabrany na jazdę próbną, ale nie mam doświadczenia w określaniu niezawodności samochodu więc może na starcie trzeba już któryś skreślić (np ford z ecoboost?).
Souke
Obserwowany

Auto: Nie mam

13 Lip 2016, 20:56

Może Alfa Romeo Giulietta?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    System wypożyczania samochodów na minuty w Warszawie
    Bezobsługowy system wypożyczania samochodów na minuty, który już od 3 lipca dostępny jest w Warszawie. Może z niego skorzystać każda osoba, która posiada prawo jazdy przynajmniej rok oraz kartę bankomatową. ...