REKLAMA
Witam,
Od dłuższego czasu przymierzam się do odświeżenia wnętrza mojego autka ( Fiat Punto II HGT ), a dokładnie chodzi mi o odrestaurowanie plastikowych elementów. Zbliża się mój urlop więc powoli chciałbym się zacząć przygotowywać do zaplanowanego zadania. Będzie to mój debiut jeśli chodzi o tego typu sprawy więc zgłaszam się do Was z prośbą o pomoc.
Przede wszystkim chciałbym przed rozpoczęciem całej operacji zaopatrzyć się we wszystko co potrzebne. Autko wywiozę na działkę, więc do momentu złożenia wszystkiego do kupy będę tam unieruchomiony. No i tu pytanie: czego potrzebuję ?
- jaką farbę wybrać ( wszystko mam na czarno, chciałbym teraz pomalować na czarny mat )
- jaki podkład wybrać ( plastiki w punciaku mają bardzo chropowatą powierzchnię )
- czego użyć do odtłuszczenia powierzchni ? czy wystarczy zwykły rozpuszczalnik ?
- niektóre elementy mają dość głębokie ryski. Mam obawy że są na tyle głębokie, że po pomalowaniu niektórych elementów wgłębienia będą nadal widoczne. Czego użyć do wypełnienia tych ubytków
- czy potrzebuję czegoś do przygotowania powierzchni pod malowanie ( jakiś papier ? )
Drugie pytanie dotyczy już samej czynności. Czy mógłby ktoś krok po kroku napisać co i w jakiej kolejności powinienem zrobić ? Bez rozwijania co każdy punkt znaczy tu skorzystam z pomocy google jeśli czegoś nie będę pewien. Kwestię montażu/demontażu oczywiście pomijamy
3. Wszelkie podpowiedzi/sugestie mile widziane. Postaram się o dokumentację zdjęciową zobaczymy jak mi to wyjdzie, jeśli będzie dramat to najwyżej skończy się to tym że autko stanie się pojazdem jednoosobowym
Pozdrawiam,
Mariusz