Maluch - zgubiony dowód rejestracyjny

21 Lut 2010, 21:48

Posiadam malucha, którym nie jeżdżę. W zeszłym roku zgubiłem dowód rejestracyjny. Dwa miesiące temu skończyło się OC.
Chciałem zapłacić OC (ubezpieczyciel - PTU), ale abym mógł skorzystać ze zniżki, powiedziano mi, że potrzebny jest ważny przegląd techniczny. OC bez zniżki jest dla mnie 50% większe.
Wcześniej opłacałem OC okazując dowód rejestracyjny z nieważnym przeglądem i było ok. Jak jest naprawdę? Czy jeśli pójdę do innego agenta PTU to jest szansa, że usłyszę coś innego?
W Urzędzie Komunikacji dowiedziałem się, że aby wyrobić wtórnik dowodu rejestracyjnego muszę mieć ważny przegląd techniczny (na kwicie ze stacji kontroli), tylko bez OC nie chcę jechać.
Chciałbym wyrobić dowód rejestracyjny, opłacić OC, zrobić przegląd i nie wydać na to za dużo. Czy ktoś wie jak to zrobić?

Pozdrawiam użytkowników forum.
ramsez
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

21 Lut 2010, 22:05

podejdź do najbliższej jednostki policji poproś o kwit na przejazd do SKP,
wersja droższa to laweta

z drugiej strony dziwie się ubezpieczycielowi, nigdy mnie nie pytano czy mam przegląd czy nie :mrgreen: a zniżka nie jest zależna od tego jakim samochodem jeździsz, zadzwoń do jakiegokolwiek ubezpieczyciela (liberty czy link) załatwisz wszystko przez telefon najwyżej poproszą Twoje byłe towarzystwo o udokumentowanie zniżek.
ale jak się skończyło to raczej nie masz wyboru musisz opłacic w tym towarzystwie w którym miałeś, umowa niestety jest przedłużana automatycznie na następny rok
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

21 Lut 2010, 22:25

No właśnie zmiana ubezpieczyciela nie wchodzi w grę bo nie wypowiedziałem umowy. Zapytam ich może o podstawę do takiego postępowania. Może mają jakiś tam punkt w regulaminie?
ramsez
Nowicjusz

21 Lut 2010, 22:37

jedziesz do SKP robią przegląd, wydają ci papier że samochód o rej XXX nimerach VINxxx przeszedł badanie, z tym papierem do WK wydają ci dowód i wbijają przegląd i masz wszystko
pocieszny
Forumowicz VIP

21 Lut 2010, 23:15

Czy policja bez problemu wyda takie zezwolenie? Czy mogą chcieć dowodu zapłacenia składki OC? Czy dużo takie zezwolenie kosztuje?
ramsez
Nowicjusz

21 Lut 2010, 23:19

idz wytlumacz jak sprawa wygląda, policjanci też ludzie i na 99% znają odpowiedź na twoje pytania lepiej niż my
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Z linii montażowej zjechał milionowy Tiguan w Wolfsburgu
    W ubiegłym tygodniu z linii montażowej zjechał milionowy Tiguan wyprodukowany w zakładach w Wolfsburgu. Był to biały Tiguan z pakietem R-Line i silnikiem 1.4 TSI o mocy 118 kW (160 KM). Tiguan jest najpopularniejszym SUVem ...

22 Lut 2010, 00:22

jak nie masz zamiaru jezdzic tym autem to zaplac oc wieksze bez przegladu jak doliczysz przeglad to i tak pewnie wyjdzie drozej... a jak auto jest Ci nie potrzebne czy chcesz sprzedac to zaznaczysz ze auto bez badan technicznych i wsio
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

22 Lut 2010, 14:49

Tak czy inaczej musisz pojechać na stację diagnostyczną - w jaki sposób się tam dostaniesz, to już twoja sprawa - ale podpowiem ci, że nawet jak cię policja złapie na drodze, to możesz powiedzieć, że zapomniałes dowodu rejestracyjnego i OC. Skończy się to tylko mandatem w wysokośći 100 zł - 50 zł za brak każdego dokumentu wymaganego podczas kontroli. I jedziesz dalej. Oczywiście auto musi być zarejestrowane na ciebie, bo podczas kontroli napewno to sprawdzą. Tak samo wyślą do ubezpieczyciela pytanie, czy auto jest ubezpieczone - a jest, ponieważ jak napisałeś poprzednia umowa skończyła się dwa tygodnie temu, ale jej nie wypowiedziałeś, więc automatycznie przeszła na następny rok - wynika to z ustawy o ubezpieczeniach.
Jak przejdziesz przegląd, to dostaniesz od diagnosty zaświadczenie o pozytywnym przejściu badania technicznego z datą i z tym idziesz do WK i wyrabiasz nowy dowód.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lut 2010, 15:15

teraz nie trzeba wozic ze soba pokwitowania od OC policja sprawdza je po numerze rej w systemie wiec nawet jesli powie ze zapomnial to oni sprawdza i nalozą kare nie wiem ile teraz jest za brak OC ale chyba cos ponad 3tys zl wiec nie polecam ryzykowac chyba ze masz blisko
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

23 Lut 2010, 01:00

Dziękuję bardzo za informacje. W takim razie zaczynam od przeglądu.
Jakoś dojadę. :wink: ;:
Pozdrawiam
ramsez
Nowicjusz