REKLAMA
Witam, piszę tutaj w sprawię porady dotyczącej zakupu autka. Zamierzam posiąść je około kwietnia-maja, teraz się powoli rozglądam. Interesuje mnie mały samochód (głównie dla jednej, dwóch osób) trzydrzwiowy z w miarę dynamicznym/ekonomicznym silnikiem. W sumie na tą chwilę zastanawiałem się nad trzema samochodami:
1. Opel Tigra. Mały, zwinny, jednak hm opel, może być awaryjny, silnik 1.6 105KM, myślę, że dobre połączenie dynamiki z niezbyt dużym spalaniem.
2. Ford Puma. Jak wyżej, tutaj interesuje mnie 1.7 125KM, myślę, że przy takich małych gabarytach będzie czuć w miarę moc tego silniczka
3. Audi a3. Troszkę większy, na początku nie zastanawiałem się zbytnio ze względu na cene (nie zamierzam kupić 96r. rozklekotanego żeby zmieścić się w cenie). Jeśli jednak coś znalazłbym w miarę ładnego to silnik 1.8 125KM.
4. Alfa 147. Hm to mnie zszokowało, gdy przypadkiem znalazłem takową z 2003r. za 11k, ładną, z dobrym wyposażeniem, naprawdę pozytywnie.. ale to alfa, więc jest piękna tylko może być awaryjna i ceny eksloatacji też mogą być wysokie. Również przy ewentualnej sprzedaży nie dostane za nią zbyt wiele.
Zależy mi na benzynie i zagazowaniu dlatego też opinie "przyjmowania gazu" przez dany samochód również by mnie interesowały. Co do Audi, martwi mnie trochę spalanie, z tego co wyczytałem jest dość duże jak na taki mały samochód ale to też kwestia modelu i stylu jazdy. Głównie samochód przeznaczony do jazdy do pracy (40km) plus weekend szkoła (250km) i ewentualnie jakiś wypad na wakacje.
Jeśli mielibyście jakieś inne pojazdy warte uwagi bądź rzetelne informacje co do tych powyżej, będę dozgodnie wdzięczny:)