Mały samochód 5000zł, może Seicento?

01 Wrz 2012, 12:58

Witam,
Od pewnego czasu poszukuję samochodu do dojazdów na uczelnię, 35 km w jedną stronę w cyklu mieszanym, tzn:
- około 25 km na zwykłej krajówce niezabudowanej ze sporadycznymi ograniczeniami do 60/70,
- około 10 km w typowej miejskiej dżungli (co chwilę światła i korki).

Samochód którego szukam powinien być:
- mały gabarytowo (żeby dobrze się nim manewrowało i parkowało - mało miejsca pod uczelnią),
- ekonomiczny (wiadomo codzienne dojazdy będą kosztować, wiec najlepiej żeby dość mało palił (max 5-6l), i nie był za bardzo awaryjny - żeby nie stanął w pół drogi i koniec),
- cena jaką mogę przeznaczyć to 4000-5000 zł na sam samochód,
- jestem dość wysoka (171cm) wiec myślałam nad samochodem, w którym nie będę musiała się garbić, ale z drugiej strony nie lubię jeździć siedzeniem po asfalcie, wolę siedzieć wyżej i mieć spore pole widzenia,
- jeśli chodzi o paliwo, to wolę benzynę (lepsza dynamika), ale jakiś dobry diesel też nie byłby zły, a co do gazu to nie jestem przekonana co do instalacji gazowej, może to stereotyp, ale nie czułabym się w takim samochodzie bezpiecznie...

Rozważam:
- Fiat Seicento, rok ok. 98-2000, 1.1 lub 0.9 (tu nie wiem który lepszy silnik, bo słyszałam dużo różnych opinii), i nad tym samochodem zastanawiam się najbardziej poważnie,
- Nissan Micra, do 2000r,
- Peugeot 106/306.

Dodam, że do tej pory jeździłam Renault Kangoo '96, 1.6 benzyna (na pewno dynamiczny), Opel Vectra 1.9 diesel (powiem, że zamula - ma kiepskie przyspieszenie ale jak się rozpędzi to potrafi dobrze jechać, a pali 4.5l ) i sporadycznie jeden wypad (600 km) Ford Focus 2002 1.9 turbo diesel (i dynamiczny i przyspieszenie dobre (turbo), ale wiadomo, że takiego sobie nie kupię).

Więc teraz się zastanawiam, czy jak się przesiądę do Seicento to nie będę strasznie żałować, jasne, że będzie ogromna różnica w osiągach, ale mi na tym nie zależy, bardziej chodzi o dynamikę i żeby w razie czego dodać gazu i wyprzedzić jakiegoś tira na prostej.

Zastanawiam się też ile takie Seicento potrafi spalić, słyszałam gdzieś, że 6l ale to chyba dość dużo jak na taki mały samochód...
Z drugiej strony gdyby ten Fiat Seicento był taki zły to nie jeździłoby ich tyle na drogach.

Z góry dziękuję za podpowiedzi:)
Gość51013

01 Wrz 2012, 15:09

Jeśli Seicento to 1.1,lepsze osiągi od 900 a palą prawie tyle samo.
Spalanie 1.1 to 7l po mieście,6l tryb mieszany.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Wrz 2012, 20:34

Dziekuję za odpowiedź, właśnie tak myślałam że jednak 1.1 będzie odpowiedniejsze, ale troche zaskakujące to spalanie, tani mały samochód wiec wszystkiego nie można mieć...
Gość51013

01 Wrz 2012, 21:36

To ile według Ciebie powinien spalać?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Wrz 2012, 21:37

Taki 900 ccm to spali mało ale nie w mieście .. To trzeba kręcić żeby jechało, stąd takie spalanie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Wrz 2012, 22:52

Po prostu wzięłam to na rozum, skoro Seicento jest mały gabarytowo i dość lekki, więc mniej powinien spalić niż inny większy samochód, ale z tego co przeczytałam i usłyszałam na temat spalania ta reguła nie dotyczy Seicent.
Muszę się przejechać takim autem, żeby poczuć, że rzeczywiście potrzeba dużo siły żeby wprawić go w ruch:)
Gość51013

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Verso (2009–2018)
    Ten model wypełnił lukę po dobrze przyjętej przez rynek Corolli Verso. Produkowana w latach 2009–2018 w tureckich zakładach Toyoty w Bursie, stylistycznie nawiązywała do poprzedniczki – Corolli Verso, ale również ...

01 Wrz 2012, 22:57

SC z silniczkiem 1.1 to już w miarę przystępny wybór. Bodaj 54KM, w miarę lekkie auto i jakoś to będzie jechać. Co do wyprzedzania... Trzeba byłoby go pewnie na początku dobrze rozpędzić, żeby TIRa wyprzedzić.

Spalanie jak spalanie. Po pierwsze to benzyna, a nie diesel. Jak będziesz nim spokojnie jeździć to może i spali coś ponad 5l w trasie, ale na mniej raczej bym nie liczył. Silniki Fiata raczej nie należą do najoszczędniejszych.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

01 Wrz 2012, 23:00

Po 1 - zapomnij o seicento raz na zawsze. Miałem, nie polecam, awaryjny a przede wszystkim strasznie niewygodny w trasie ;/

Teraz śmigam Matizem w lpg i jestem zachwycony, szybki, wygodny, dużo więcej miejsca w środku :)

Jeśli nie chcesz Matiza z tych co napisałaś wybierz Peugeot 106/306 a poczujesz ogromną różnicę w komforcie. Polecam też Opel Corsa - w tej cenie znajdziesz zadbany egzemplarz z lpg.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

ten silnik mało pali benzynki jeśli już koniecznie chcesz benzyniaka ;D
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

02 Wrz 2012, 08:50

Tylko że Matiz jest niestabilny na zakrętach :mrgreen: ludzie kiedyś w trasy maluchami jeżdzili i nie narzekali.

1.0 w Corsie wcale nie pali tak mało,pali tyle co 1.4 a osiągi ma znacznie gorsze..
Barol
Awatar użytkownika

02 Wrz 2012, 12:20

Dlatego mówię, że lepiej kupić Corsinkę niz Sejaka ;] Te same pieniądze a różnica ogromna :)

Co do spalania - od znajomych wiem że pali naprawdę tylko 5l w trasie :)
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

03 Wrz 2012, 12:35

Corsa chyba najlepsza będzie.
czaka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1995

03 Wrz 2012, 12:40

Dziękuję za wszelkie opinie:)
teraz czekam na jakieś egzemplarze, jak będzie coś konkretnego czy to Seicento czy Micra czy 106, a będzie odpowiadać to kupuję, bo szukać tylko jednego modelu i jeszcze niezbyt daleko, żeby nie przejechać na darmo z 300km (już kiedyś uczestniczyłam w takim błędzie) to bez sensu..
Gość51013

03 Wrz 2012, 21:37

Co tu niektórzy za głupoty piszą seicento 1.1 pali 7 w mieście super kawał jak to jest miasto to8 zawsze weżnie a z kolei w trasie delikatnie 100km/h to mniej jak 5 mój rekord to 4.6 ,ale kręcąc go wysoko i cały czas gaz w podłodze i 2 i 3 bieg to nawet 14 nie jest wielkim problemem.Jak ktoś jeździ spokojnie to polecam super autko ale corsa 1.0 jest gorszym wyborem a 1.4 jeździ podobnie a spali znacznie więcej od seicento w trasie napewno w mieście bywa różnie.Mikrą jeździłem na kursie prawa jazdy i mi bardziej podobało się seicento , mi popsuło się tylko raz na 70 tyś km więc awaryjne raczej nie było ale to było pewne auto kupiłem od taty miało 27 tyś km przebiegu wtedy.Poleca tanie części prosta konstrukcja i bardzo łatwo kupić autko od pierwszego właściciela i co najważniejsze nie gnije choć tylna klapa pod szybą zdarza się że ma jakieś małe kropki .
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

03 Wrz 2012, 23:24

To zobacz sobie na rankingi spalania,zresztą ja na dniach bede miał do dyspozycji takie Seicento to sam sprawdze ile spali.
Barol
Awatar użytkownika

04 Wrz 2012, 21:02

Napisze tak jak pojedziesz delikatnie jak dziadzio czy starszy emeryt to powinien spalić całkiem mało bo około 6/6,5 średnio ale w mieście mniej jak 8 nie da rady takim jak trójmiasto przy silniku 1.1 ale 0.9 spala podobnie z ta różnicą ze w trasie spali więcej.Nie wiem czemu na autocentrum są takie niskie wyniki ale to dlatego że tam każdy może napisać a niektórych fantazja jednak ponosi .W książce instrukcji seicenta są podane bardziej zbliżone spalania do rzeczywistości .Silniki fiatowskie potrafią spalić ogromne ilości paliwa ale trzeba zachowywać się jak kat za kółkiem.Seicento pod względem spalania wypada jak na swoją pojemność i osiągi całkiem ok przynajmniej 1.1 ale napewno corsa 1.4 60km czy ibiza ,polo z tym silnikiem nie spali mniej napewno nie w trasie tu jest duża różnica a osiągi podobne .
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2