Mały SUV

24 Wrz 2011, 17:57

Witajcie,
staję niedługo przed zakupem auta, a ponieważ droga dojazdowa do domu jest nieutwardzona i nie jest odśnieżana i zimą troszkę dla kobiety jest problem przejechać to zaczęłam szukać małego SUVa 4x4 - autem dojeżdżam do pracy do miasta więc szukam jak najmniejszego auta, bo jeżdżę głównie sama, aby łatwo zaparkować już pod pracą, ale jednocześnie łatwo dojechać do domu. Niestety, nad czym ubolewam, małych aut 4x4 jest bardzo mało i dlatego szukam pomysłów, bo może o jakimś nie wiem. Przedział cenowy najlepiej do 20 tys., jeśli będzie coś ciekawego to będę musiała dozbierać :)
Moje typy i małe auta 4x4 które znam:
- Suzuki Ignis (vel bliźniak Subaru Justy) - na razie faworyt (ładny, dość dobrze radzi sobie w terenie)
- Fiat Panda 4x4 - tutaj razi mnie środek fiatowy i wygląd zwykłej pandy, jakość plastików itd. no i mało ich jest
- Suzuki SX4 (vel bliźniak Fiat Sedici) - mam wrażenie że nie warto wydać tych 30 tys.
- Renault Scenic 4x4 - podobno napęd nie jest polecany i jest awaryjny.
- Nissan Juke - niestety poza zasięgiem cenowym
Macie jakieś inne pomysły?
Danae
Nowicjusz

Auto: Honda Civic VIII 1.8

24 Wrz 2011, 18:37

Witaj. Nie bój się tych kilku centymetrów więcej. Większy rozstaw osi poprawia stabilność auta. Zwłaszcza w zimowych koleinach. Koszty eksploatacji podobne, komfort znacznie większy, wybór samochodów też .
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

24 Wrz 2011, 22:15

Toyota RAV4 (starsza) lub suzuki GV (o niebo lepsza od SX) zresztą to co podane to nie SUV tylko hatchbacji z napędem 4x4
a tak po prawdzie to dobre opony zimowe :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

24 Wrz 2011, 23:56

Rozumiem, że 3-drzwiowa RAV4 z lat 2000-2005 jest dużo krótsza od 5d?? Widziałam na żywo jedynie 5d, ze zdjęć wydaje się mniejsza.
Danae
Nowicjusz

25 Wrz 2011, 03:18

prędzej nawet ta starsza 94-00,może nie taka ładna ale ma blokade centralnego, o wiele lepszą skrzynie rozdzielczą, i tak na prawde jest to bardzo przyjemne autko, mamy w domu jedną taką 2,0 benzyna, przyjemnie się jeździ (nawet nie narzekam jak moja Pani każe mi nią gdzieś jechać :mrgreen: ) z wad krótka skrzynia biegów ( na dłuuugie trasy trochę męcząca), maleństwo (tak to wada, autko mniejsze niż golf 3, jazda w 4 osoby możliwa do 100-150 km później można się na stałe klaustrofobi nabawić :mrgreen: )
ogólnie autko fajne, dość dobrze przyjmujące LPG, w dieslu szału nie ma, ale jeździć się da ;)

aaa jeszcze jedno nie nastawiaj się że takie auto będzie palić poniżej 9 litrów PB czu 8 ON, nie ma szans, napęd i masa swoje robią, najmniej spalała Grand Vitara na trasie z silnikiem 1,6 w granicach 6,5 ale po wjeździe domiasta spalanie od razu 10l :wink: średnio 8-9 na100 :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

25 Wrz 2011, 09:39

Jeżdżę właściwie tylko sama i tylko trasa praca-dom i ewentualnie zakupy, jest jeszcze drugie auto w rodzinie więc na trasy będziemy na pewno jeździć większym. Jeżeli chodzi o spalanie to na szczęście nie jeżdżę w mieście :) Pracuję praktycznie na wlocie do miasta więc korki są mi obce :mrgreen: Staram się nie jeździć w rejony zakorkowane, czasem się zdarzy jakiś urząd, ale to raczej 1-2 w roku, tak więc przyjmuję spalanie na trasie. Jeżeli chodzi o napęd to nie potrzebuję jakiegoś bardzo skomplikowanego - jak najprostszy bo i tak nie będę wiedziała kiedy co włączyć :roll: Najlepiej nawet aby nie było żadnych przełączników tak jest np. w Ignisie.
Danae
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Land Cruiser - 7-miejscowy SUV klasy premium
    Światowa premiera nowego Land Cruisera 150 miała miejsce na Frankfurt Motor Show we wrześniu 2017 roku. Legendarny samochód terenowy został gruntownie zmodernizowany i otrzymał bogatsze wyposażenie we wszystkich wersjach. ...
    Jak dbać o turbosprężarkę w naszym samochodzie?
    Obecnie rośnie zainteresowanie kierowców samochodami o dużej mocy i małym zużyciu paliwa. Aby sprostać tym oczekiwaniom rynku, wiodący producenci samochodów więcej uwagi poświęcają projektowaniu modeli wyposażonych ...

25 Wrz 2011, 16:55

anie w RAVce ani w Vitarze nie ma co przełączać, ;) spalanie średnie sobie koło 8-9 przyjmij żeby być co najwyżej mile zaskoczona ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

25 Gru 2018, 11:43

Witaj. Nie bój się tych kilku centymetrów więcej :D
Wizard932
Nowicjusz