Mały wyciek z tylnego mostu

26 Paź 2008, 10:50

panowie mam problem bo cieknie mi z tego elementu do ktorego wchodzi wal napedowy i daje naped na tylne kola nie wiem czy to sie nazywa dyferencjal czy most, czy jest tam jakas uszczelka ktora moze przeciekac jak ja zmienic musze wszystko zdemontowac na co uwage mam zwrocic.
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

26 Paź 2008, 11:02

olej cieknie ci z tylnego dyferencjału - jest tam tzw zimering czyli uszczelnienie olejowe aby go wymienic musisz odkrecic wal napedowy 4 sruby potem odkrecic srube mocujaca mala flansze jest tam nakretka na klucz 30 mm potem wyciagnac tom flansze z tylnego dyferencjaly wyjac uszczelnienie zalozyc nowe zalozyc flansze przykrecic nakretke na moment 145 Nm potem przykrecic wal sruby 45 Nm sprawdzic poziom oleju (poziom oleju ma byc 1.5 centymetra nizej niz wlew oleju) i mozesz juz jechac dalej pozdrawiam
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Paź 2008, 13:34

A MOŻESZ MI POLECIC JAKIS ZIMERING I NAPISZ MI CZY DAM SOBIE SAM RADE ZNAM SIE NA MAJSTERKOWANIU CZY NIC SIE NIE ROZPADNIE JAKIES TRYBY CZY COS.
rafciuch
Aktywny

26 Paź 2008, 13:35

ROZUMNIEM ŻE ZALEWAM OLEJEM 75W/90 CZY INNYM ILE WCHODZI LITRÓW, NO I CO TO JEST TA FLANSZA?? MOZE KTOS TO JUZ ROBIL I MA ZDJECIA CO I JAK
rafciuch
Aktywny

26 Paź 2008, 14:52

flasza to jest to do czego jest przykręcony wal napędowy dasz sobie rade jak troszkę majsterkujesz
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Paź 2008, 15:21

A CZY MOŻESZ MI NAPISAC JAKI ZIMERING JEST NAJLEPSZY DO TEGO AUTKA. ALBO POKAZAC JAKALS FOTKE JAK TO WYGLADA CZY TO EST ZWYKLA GUOWA USZCZELKA
rafciuch
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga rower
    Kiedy sezon rowerowy w pełni, warto wiedzieć parę rzeczy. Tym bardziej, że niektóre przepisy pozwalają rowerzystom na zbyt wiele, co naraża samego rowerzystę na niebezpieczeństwo. Ale to jest właśnie Polska - ci, którzy ...
    Skoda Octavia Scout 2.0 FSI - dane techniczne
    Skoda Octavia Scout powstała na bazie modelu Octavia kombi ktora wyposaźona była w napęd 4x4. Wersja Scout miała inny styl i większe umiejętności do jazdy w terenie. Odpowiednio przygotowane nadwozie pozwoliło na uzyskanie ...

26 Paź 2008, 16:05

fotki nie posiadam spytaj sie w sklepie motoryzacyjnym to ci pokaza
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Paź 2008, 16:31

ok dzieki bede dzialac
rafciuch