Witam, mam problem z kupnem pierwszego auta.
Mianowicie sprawa wygląda tak mam około 25tyś auto chce kupić w tej kwocie jeśli jakieś fajne autko to może być taniej. Auto na dość dobrym wyposażeniu skóra, kilmatronik, el.szyby all, itd im lepszy tym lepiej dla mnie. Ale problem nie jest z tym tylko nie wiem
jaki silnik wybrać ponieważ tak będę codziennie dojeżdżał na stację (przez dwa lata potem zmiana auta) jakieś 2-3km i z powrotem, do tego jakieś wypady nie zaplanowane wiadomo nie dalej niż 30km w jedną stronę nigdy nic nie wiadomo a to do znajomych(a to może się uda że do dziewczyny ), lecz to będą 2-3 wypady w tygodniu maks i na końcu mam ojca w Niemczech jakieś 800km od nas i do niego też ze 3 razy będe jeździł (zarobić
![Wink ;)]()
). Tak wygląda moja sprawa do tego może jakieś wypady Do Wrocławia jakieś 40km od nas ale na pewno nie często. A i chciał bym żeby autko miało przeszło 120-130km, nie do żadnego szpanowania czy coś, ale ojciec mi mówi że zawsze lepiej mieć troche mocy w zapasie a nie jeździć autem 70km (jego słowa
![Wink ;)]()
). I tu pojawia się znany wszystkim problem disel czy benzyna bo jakoś uto będę miał 2 lata potem praca i zmiana auta, wiec gaz przy mojej jeździe raczej się nie zwróci a jeśli mam zaoszczędzić w skali roku na gazie 250zł a mam przez źle założony gaz mieć problemy to chyba raczej się mi to nie opłaca. Co byście radzili jaki silnik albo od razu jakieś propozycje aut. Jeśli chodzi o benzynę to wpadł mi mocno w oko Corolla TS 192km jak na tą moc ponoć nie pali wcale tak dużo benzyny, a jeśli disel to myślałem nad golfem V 2.0 140km. Nie mam pojęcia czy do mojej jazdy będzie lepszy disel czy benzyna a może na prawdę ten gaz (jeśli już to sam bym musiał zakładać bo nie chce kupić auta już z gazem). Doradźcie mądrą radą jak wy to widzicie.
Z góry dziękuje.
A zapomniałem dodać nie może być to kombi najlepiej Hatchback 5D lub Sedan .