Mam już dość poszukiwań. Jednak nowy do 40 tys. POMOCY

02 Lis 2011, 11:04

Panowie, ostatnio założyłem temat o zakupie auta do miasta w budżecie ok 20 tys. Niestety ponad miesięczne poszukiwania dały mi w kość i nie mam już ani sił, ani ochoty na oglądanie powypadkowych wraków z polskiego salon z minimalnym przebiegiem. To co aktualnie dzieje się na rynku samochodów używanych - wybaczcie, ale z uwagi na niecenzuralność słów, nie skomentuje.

Przemyślałem wszystko sobie i podjąłem decyzję. Kupuję nowy samochód, z założeniem, że pojeżdżę nim ok 3-5 lat, później może oddam żonie :) Mam ok 25 tys w gotówce, resztę pożyczę, jednak nie chce brać wielkiego kredytu i założyłem, że na samochód przeznaczę 40 tys. Nie wymagam wiele, bo ma być to samochód głównie do miasta. Dojazd do pracy, na zakupy i pewnie raz w roku wakacje.

Po głowie chodzi mi w kolejności:
1 - Hyundai i30 za 39.900
2 - Kia VENGA za 39.900
3 - Kia RIO - 37.900
4 - Nissan Micra 36.900

Jak myślicie, który byłby najlepszym wyborem? Pierwsze dwa to moi faworyci, dobrze wykonane samochody, które nie tracą zbyt na wartości. Ale może macie inne propozycje? Jedno zastrzeżenie max 40 tys. może być bez super bajerów, ale nie wyglądać jak Dacia Logan czy Tata Indica.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

02 Lis 2011, 11:14

Sorry ale czego się spodziewałeś z Twoim podejściem? gdy podrzuciłem Ci link do krajowego bezwypadkowego egzemplarza z niewielkim przebiegiem to zaraz stwierdziłeś, że za drogo i Renault niezbyt Ci pasowało.
Dobre samochody nie są okazjami cenowymi a okazje cenowe nie są dobrymi autami o czym się przekonałeś.
Co do naszego rynku używanych to zgadzam się w zupełności, jeśli tylko Cię stać kupuj nowe, szkoda, ze nie doszedłeś do aut sprowadzonych :lol: tam to dopiero wychodzą takie kwiatki na które normalny człowiek by nie wpadł.
i30 to już schodzący model, wiadomo jak będzie wyglądał następca ale jeśli Ci to nie przeszkadza to czemu nie, większe i bardziej komfortowe auto niż reszta.
Venga jest równie przestronna, ciekawsza stylistycznie no i to nowszy model.
Dorzuciłbym jeszcze Punto Evo, Clio III i 207,Fabię i Ibizę mniejsze ale jednak nieco lepiej wykonane no i łatwiej je później odsprzedać.
Jeśli jezdzicie we dwoje to Fiat 500 przy obecnej promocji jest świetnym rozwiązaniem.
Oczywiście sam musisz zdecydować i koniecznie weź je na jazdy próbne.
Pozdrawiam :)
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Lis 2011, 11:36

Nie szukałem po okazjach, starałem się o samochód z polskiego salonu, aby łatwiej było zbadać przeszłość. Ale to co słyszałem w ASO to po prostu łapałem się za głowę. Facet mówi, że bezwypadkowy idt. Jedziemy do ASO sprawdzamy, a tu połowa samochodu wymieniona i mówi do mnie, że zapomniał już o stłuczce w 2009 roku. Ręce opadają.

Generalnie to, że i30 to już schodzący model jakoś mnie nie odstrasza. W sumie Punto Evo też fajnie wygląda i ma niezłe wyposażenie. Fabia już trochę bardziej oklepana, ale też ciekawy samochód. Pamiętam, że w tamtym roku były Octavie w promocji za 39900. Szkoda, że teraz tak nie jest.

500 owszem super, ale jedynie do miasta. Tak jak już, któremuś z forumowiczów pisałem, aby zastanowił się nad nową Micrą. W sumie samochód nie brzydki, dobrze wyposażony i w niezłej cenie bo w promocji 36 z haczykiem. Do tego fajny sposób finansowania. No cóż, nie łatwo nawet nowy samochód kupić.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Lis 2011, 13:16

Ja bym się chyba skusił na i30 jak dla mnie najlepszy z tych co wypisałes,stonowana zwarta sylwetka,najwiekszy i najbardziej komfortowy ;D
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

02 Lis 2011, 13:24

Dla mnie też jest to chyba najlepszy wybór. Do pełni szczęścia brakuje tylko klimatyzacji w tych 39 tys, no i biały kolor. Ale w dzisiejszych czasach ciężko sprzedać nowy samochód, więc będę targował się dealerem.

A co myślicie o samochodach demonstracyjnych? Można dobrze wyposażony samochód kupić o jakieś 20% procent taniej?

Ciekawy przykład:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wiem, że rzucam samochodami z różnego segmentu, jednak za 40 tys. jest już jako taki wybór, a niestety nie zmienię samochodu za rok, więc chciałbym najlepszy w tej cenie.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Lis 2011, 16:41

Ja bym do propozycji Jaska dorzucił jeszcze Forda Fieste.
[link do Otomoto wygasł]
nowe Aveo
[link do Otomoto wygasł] Jednak Chevy jest już niezłym mułem.
i leciwe już trochę Punto

I chyba do 40 tysięcy najlepszym wyborem wśród nowych jest jednak o dziwo Micra Acenta, Punto lub ewentualnie Clio Alizee, ponieważ samochody konkurencji w tej kwocie będą strasznie gołe. Jak ci to jednak tak mocno nie przeszkadza to może jeszcze nowy Swift? W miarę dynamiczny jak na tę kwotę.
[link do Otomoto wygasł] Za 42 tysiące jest juz niezle wyposazona wersja Comfort.

I naprawdę jest aż tak tragicznie na rynku samochodów używanych? A odwiedziłeś komisy dealerskie np.
http://www.renault.pl/samochody-uzywane ... ailsAction
http://www.toyota.pewneauto.pl/oferta/s ... 370#szczeg
http://uzywanygwarantowany.pl/osobowy_s ... in=6&z3r=5
http://uzywanygwarantowany.pl/osobowy_s ... in=6&z3r=7
http://www.pewneuzywane.pl/showusedcar.php?car=22856&
http://www.pewneuzywane.pl/showusedcar.php?car=16376&

Wszystkie te samochody są na gwarancji, od pierwszego właściciela.
Ostatnio edytowany przez Libre 02 Lis 2011, 21:46, edytowano w sumie 17 razy
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nie wchodź na czerwonym świetle!
    Pośpiech, nieuwaga, nieprawidłowa ocena odległości od nadjeżdżającego pojazdu czy zwykła brawura – to wszystko mogą być powody wejścia pieszego na jezdnię przy czerwonym świetle. W takich okolicznościach w zeszłym roku ...

02 Lis 2011, 16:46

Teraz sie juz zaczynaja wyprzedaze rocznikow, powinienes wlasnie utargwac klime i kolor. Jak nie teraz to poczekac do styczen-luty 2012.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI