REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Przeważnie każdy błąd który jest związany z silnikiem będzie odpowiedzialny za wyświetlenie się kontrolki Check Engine. W twoim przypadku błąd ECN 013607 (P0136) dotyczy sygnału z drugiej sondy, dalej masz ECN 111261 (P1112) który dotyczy zaworu sterującego klapami w kolektorze dolotowym i ostatni trzeci ECN 000000 sygnalizuje w tym przypadku brak dalszych błędów.imt napisał(a):wciskajac gaz i hamulec na zapłonie wyskoczył mi nr błędy o nastepujacych cyfrach "ECN 013607 - 111261 - 000000" czy to ma coś wspolnego z tym check engine?
Ona gaśnie po włączeniu zapłonu po paru sekundach jak nie masz żadnych poważnych błędów zapisanych w sterowniku. W drugim przypadku jak kontrolka gaśnie po zapaleniu silnika oznacza to że jest jakiś błąd ale nie jest on krytyczny i można kontynuować jazdę. W trzecim przypadku jeżeli kontrolka ta nie gaśnie po uruchomieniu silnika mówi nam to że mamy do czynienia z dosyć poważnym błędem którym powinniśmy się jak najszybciej zająć. Tak to wygląda jeżeli chodzi o ta kontrolkęimt napisał(a):aha i jeszcze jedno, warto dodać, że jak mam zapalony zapłon to nie gaśnie też ta ikonka samochodu z kluczem po lewej stronie zegara patrząc od strony kierowcy..., przy zapaleniu silnika gaśnie , ale z tego co czytałem na necie to przy zapłonie tez powinna zgasnąć