Mandat - fotoradar

27 Kwi 2009, 10:47

W sobote dostalem mandat ( fotka z fotoradaru), ktory przyjalem, gdyz widac bylo wyraznie moja twarz oraz tablice. Jednak tak sie zastanawiam czy postapilem slusznie...
Otoz zdjecie wykonano 19. 01. Przeczytalem wlasnie, ze mandat jest wazny jesli jest wystawiony w miesiac od popelnienia wykroczenie a policjant mowil, ze ten wystawiono jakos na poczatku kwietnia... Wiec teraz sie zastanawiam czy czasem nie popelnilem bledu :(...

Druga sprawa to pkt karne. Policjant mowil, ze skasuja sie za rok czyli 25.04. Dotychczas bylem pewien, ze kasuja sie rok od wykroczenia... To jak to w koncu jest ?

Prosze o szybka odp zwlaszcza na pierwszy akapit...
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie

27 Kwi 2009, 14:42

Z tego co wiem to nie liczy sie data wystawienia tylko data zrobienia zdjęcia jak minie miesiąc od daty zrobienia zdjęcia to mandatu nie trzeba przyjmować.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

27 Kwi 2009, 15:43

Błąd - jak minie miesiąc od popełnienia wykroczenia,to straż miejska lub policja tylko grzecznościowo wzywają na komisariat żeby wypisać mandat.Tak naprawdę,to po miesiącu czasu sprawa powinna trafić do Sądu Grodzkiego.Ale oni respektują takie postępowanie,ponieważ trwa o wiele krócej i jest z tym mniej kłopotów.W tym przypadku można powiedzieć,że idą na rękę,ponieważ jakby skierowali sprawę do Sądu Grodzkiego,to winowajca,jeżeli Sąd orzeknie jego winę,musi ponieść koszty sądowe.A w tym przypadku z całą pewnością musiałbyś ponieść te koszty,ponieważdowód w sprawie był niepodważalny.
Oczywiście nawet jak cię zezwią na ten komisariat,to masz prawo odmówić przyjęcia mandatu,jeżeli uważasz,że chcą cię naciągnąc.Wtedy sprawa również trafia do Sądu Grodzkiego.
Co do ważności mandatu - kiedyś było tak,że do 3 lat jak ci przysłali do zapłacenia mandat,którego nie zapłaciłeś to mieli takie prawo.Mandat się przedawniał po tych 3 latach.Nie wiem jak jest obecnie,a nie chcę cię wprowadzać w błąd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Adaptacyjne światła LED (2014)
    Dwa lata po wprowadzeniu systemu AHS w reflektorach ksenonowych, firma Lexus zastosowała zmodyfikowane rozwiązanie dla reflektorów opartych na diodach LED. W 2014 roku zaprezentowano system, w którym zamiast ...