Mandat: Nieprawidłowy stan techniczny pojazdu

28 Kwi 2015, 20:39

Mam nadzieję, że to jest dobry dział.

Witam, jestem świeżym kierowcą i dzisiaj drogówka wlepiła mi mandat w wysokości 100zł za "Nieprawidłowy stan techniczny pojazdu", dowód rejestracyjny nie został zatrzymany. A chodzi tu dokładnie o lekko podgnity błotnik. Przegląd i wszystko było ok. Dopiero po wręczeniu mandatu przypomniało mi się, że się w ogóle nie przedstawił a po prośbie wylegitymowania się powiedział, że nr służbowy jest na mandacie.

I tutaj nasuwa mi się kilka pytań:

1) Czy policjant nie będąc żadnym diagnostą, przy aktualnym przeglądzie samochodu może za takie coś dać mandat?

2) Jest możliwość odwołania się od mandatu po jego przyjęciu?

3) Można odmówić przyjęcia mandatu gdy policjant się nie przedstawi?

4) Co robić? Help.

Dorzucam zdj. błotnika [link wygasł]
GummiWolf
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 04 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Fiat

28 Kwi 2015, 23:26

Według mnie za coś takiego nie ma prawa dać mandatu, więc:
1. Pan policjant poszukał młodego, aby mu wlepić mandat i wyrobić miesięczną normę
2. Miałeś inne uszkodzenie (np. lampa, albo rysa na szybie) i za to dostałeś mandat

Teraz nie możesz już nic zrobić, tylko zapłacić.
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

29 Kwi 2015, 10:46

Wg mnie, policjant nie miał najmniejszych podstaw dać mandat z coś takiego. Poprostu
Finansolog napisał(a): Pan policjant poszukał młodego, aby mu wlepić mandat i wyrobić miesięczną normę

i tyle. A ty jako młody i niedoświadczony kierowca dałeś się nabrać :(
Moja córa też zrobiła niedawno prawo jazdy i od razu jej powiedziałem - jak zatrzyma cię policja i będzie chciała wlepić mandat, to absolutnie nie przyjmuj. Jak policjant zapyta jaki powód nieprzyjęcia mandatu, powiedz, że przyczyne podasz w sądzie - jak poda się przyczynę nieprzyjęcia mandatu, to policjant może się przygotować do rozprawy w sądzie. A już wogóle nie przyjmuj mandatu za prędkość - policja kombinuje jak może, żeby prędkośc podwyższyć - szczególnie jak mierzą prędkość z jadącego nieoznakowanego. W domu na spokojnie sprawę się rozważy. Policja ani troszkę nie dba o bezpieczeństwo - ich zadaniem jest "łupienie" kierowców, byle tylko wyrobić normę mandatową. Policja robi się powoli jak SM.
Ty niestety mandat przyjałeś, ale jak się nie mylę jest możliwośc odwołania się od niego - czyn, za który dostałeś mandat nie jest wykroczeniem, Odwołanie skłąda się do sądu podległemu miejscu zamieszkania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Kwi 2015, 19:33

Jak widzi zardzewiały błotnik to nie może wlepić mandatu ale jeśli korozja jest na progach to już może powiedzieć, że zagraża to bezpieczeństwu ale idąc dalej tym tropem powinien zabrać dowód rejestracyjny. Jeśli nie zabrał to była to błahostka i po prostu wypisał mandat zobacz na mandacie za co go tak naprawdę dostałeś.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

29 Kwi 2015, 19:34

"Nieprawidłowy stan techniczy pojazdu"
GummiWolf
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 04 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Fiat

29 Kwi 2015, 20:34

Pokukałem troche na to foto.Mistrzostwo świata to nie jest.Nie wiem czy przy wykonywaniu OBT/przynajmniej u mnie/dostał byś wynik pozytywny.Nie wiadomo jak to wygląda dalej.Nie dziwi mnie tez ze "smerf"napisał na pokwitowaniu-za stan tech.pojazu... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa napęd AWD-i w hybrydach Toyoty?
    Elektryczny napędem na cztery koła AWD-i całkowicie różni się od tradycyjnych napędów 4x4 pod względem konstrukcji i zasady działania. Wyjaśniamy, jak AWD-i jest zbudowany, jakie daje korzyści i dlaczego pojawia ...

30 Kwi 2015, 17:14

Migi60 napisał(a):Pokukałem troche na to foto.Mistrzostwo świata to nie jest.Nie wiem czy przy wykonywaniu OBT/przynajmniej u mnie/dostał byś wynik pozytywny.

Mam nadzieję, że to ironia :P
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW