Mandat - potrzebuję pomocy

23 Sty 2017, 10:32

Witam wszystkich,

w dniu dzisiejszym zatrzymała mnie Policja i sprezentowała 200 zł i 10 pkt karnych jako bym wyprzedzał ich pojazd na przejściu dla pieszych.

Przedstawiam Wam rysunek w załączniku oraz opis sytuacji w punktach:
1. Prawym pasem jechał sznur samochodów z Policją na czele, wszyscy stali ponieważ pieszy przechodził przez pasy
2. Ja jechałem lewym pasem, ponieważ był kompletnie pusty, miałem do pasów ok. 150 metrów, w tym momencie pieszy znikał już za samochodem Policyjnym, więc wchodził na chodnik
3. Zwalniałem, mimo tego, że było pewne, że nikogo w pobliżu nie ma na pasach
4. Na ok. 40m przed pasami zobaczyłem, że radiowóz RUSZA
5. Ruch radiowozu Policyjnego to dla mnie jasny sygnał, że pieszego żadnego nie ma - miałem się zatrzymywać i narażać kogoś na ewentualną kolizję, widząc, że samochód z pasa obok rusza i była to Policja, więc ktoś, kto jest uważny?
6. Nie zatrzymując się przed pasami, jechałem dalej swoim pasem
7. Za pasami znajdują się znaki sygnalizujące, że należy zjechać na prawy pas
8. Zjechałem ok. 30m za pasami, widząc w lusterku, że Policja jest jeszcze w tyle, ale przodem swojego auta mijali już pasy
9. 200m dalej zatrzymano mnie, informując, że wyprzedzałem samochód na pasach, tym samym narażając potencjalnych pieszych.

Mandat przyjąłem, bo straszono Sądem, mimo wszystko, chciałbym się dowiedzieć czy postąpili słusznie, bowiem nie jechałem swoim pasem z już włączonym kierunkowskazem, po prostu nim jechałem dalej i widząc możliwość ZA PASAMI zmieniłem pas na drugi.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
dawid3k
Obserwowany

Auto: Polo

23 Sty 2017, 10:54

1. Temat jest dyskusyjny bo co innego życie co innego przepisy. Można się pokusić o stwierdzenie wg twojej interpretacji nadgorliwości policji ale nie masz na to dowodów.
2. Z twojego opisu wynika że gdy ty byleś 40 m przed pasami policja rusza a po 30 m za pasami jesteś przed nią - znaczy się różnica prędkości była znaczna wiec w domyśle nie zachowałeś szczególnej ostrożności,
3. nie wolno wyprzedzać samochodu na pasach. jeżeli nie policję to wyprzedzałeś na pasach inny pojazd.
I tak. Jakby był dowód twojej relacji (nagranie z kamery) można by się pokusić o sąd ale - pewności nie ma ze względu za przesłanki podane wyżej jaki byłby wyrok - wyprzedzałeś na pasach, była spora różnica prędkości co może być potraktowane jako niezachowanie szczególnej ostrożności.
Niestety bez dowodu mamy słowo policjanta przeciwko twojemu a to oznacza że on ma rację.
Poza tym co najważniejsze przyjąłeś mandat więc procedura się wyczerpała a ty przyznałeś się do winy. Polskie prawo nie przewiduje odwołania tej decyzji.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

23 Sty 2017, 11:43

Ostrożność zachowałem hamując, gdy byłem daleko, gdy byłem przed pasami miałem ok. 30 na liczniku, aby móc spokojnie stanąć na pasach, jednak widząc, że wszędzie jest pusto i samochód Policyjny rusza, dodałem gazu, za pasami odczekałem chwilę i zmieniłem pas.

Policjant podszedł bardzo szablonowo, nie zważając na to, że nigdy wcześniej mnie nie zatrzymano i jakie są procedury, po chwili sam przytaknął, że ruszyli, a dopiero potem ja jechałem swoim pasem.

Jechałem normalnie swoim pasem, nie wkroczyłem na pasy z kierunkiem, będą za pasami i widzac drugi pusty, dokonałem zmiany pasa.

Kamery są, ale rozumiem, że nie mam możliwości odwołania, to już pozamiatane.
dawid3k
Obserwowany

Auto: Polo

23 Sty 2017, 11:53

Kamery raczej w tym przypadku Ci nie pomogą, liczy się fakt, że wyprzedzałeś na pasach. W takim przypadku należało zwolnić do prędkości samochodów na prawym pasie i dopiero za przejściem przyspieszyć. Ale znając życie, chciałeś pewnie wykorzystać zatrzymanie prawego pasa, by zjechać z kończącego się pasa ruchu. Mimo zachowania ostrożności, fakt wyprzedzania na pasach jest ewidentny, albo wyprzedziłeś radiowóz, albo auto jadące za nim(na pasach).
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe przygotowania do jazdy samochodem
    Nawet niewielka warstwa śniegu na przedniej szybie ogranicza widoczność, a zalegający na dachu auta śnieg może doprowadzić do niebezpiecznej sytuacji na drodze, gdy pokrywa z lodu i śniegu zsunie się nagle na przednią szybę ...
    Sobota w terenie
    Jako ze ostatnio brak mi na wszystko czasu to gdy wczoraj zadzwonil kumpel spytac czy mam chwile zeby dzis rano wyskoczysc w teren nie zastanawialem sie ani chwili. Do tego jechalismy doslownie "za rog" zdjęcia w galerii ...