Mandat za wyprzedzanie - czy ktoś może mi to wytłumaczyć?

28 Gru 2008, 15:15

Witam,
Wczoraj jadąc sobie postanowiłem wyprzedzić auto na ciągłej podwójnej linii ( na swoje usprawiedliwienie widoczność do przodu była dobra a samochód jechał strasznie powoli ;P ...ale mniejsza o to)... w dodatku miejsce to było poprzedzone znakiem zakazu wyprzedzania. Po chwili dogoniła mnie policja i zatrzymała... Bardzo się zdziwiłem że dostałem za to dwa mandaty - jeden za przekroczenie linii ciągłej a drugi za wyprzedzanie na zakazie... Moim zdaniem jest to co najmniej dziwne... Przecież zarówno jeden znak jak i drugi (pionowy i poziomy) oznacza to samo a mianowicie ZAKAZ WYPRZEDZANIA... Czy waszym zdaniem wszystko w tej sytuacji jest w porządku?? Dodam że mandaty były dwa razy po 250zł i 5pkt karnych ( w sumie 500zł i 10pkt).
Z góry dzięki za wszelkie informacje.
pozdrawiam
cino_ea
Nowicjusz

28 Gru 2008, 17:37

Niestety policja postąpiła zgodnie zprawem,a nawet aż za zgodnie.Znak,o którym piszesz,oznacza zakaz wyprzedzania.Natomiast linia podwójna ciągła nie oznacza zakazu wyprzedzania,tylko zakaz jej przekraczania.Mandat dostałeś za wyprzedzanie na zakazie oraz za przekroczenie linii ciągłej.
Linia ciągła nie zakazu wyprzedzania - np. dojeżdżając do skrzyżowania zazwyczaj jest linia ciągła.Ale nie oznacza ona zakazu wyprzedzania,tylko to,że nie wolno jej przekraczać,ponieważ po drugiej stronie jest pas w przeciwnym kierunku.Jest to pomocne zazwyczaj wtedy,jak ktoś przyjedzie do obcego miasta pierwszy raz,jest troszkę zakręcony i dojeżdżając do skrzyżowania jest sam na drodze i chce skręcić w lewo,a nie jest pewien,czy jechał drogą jednokierunkową i nie wie,czy ma się zbliżyć tylko do osi jezdni,czy do lewej krawędzi jezdni.Oczywiście to tylko przykład zastosowania linii ciągłej.
No i oczywiście policjanci,jakby byli normalni,to daliby ci mandat tylko za zakaz wyprzedzania,ale to byli pewnie jacyś służbiści.
No i ostatnia sprawa - linia ciągła z pewnością była tam w jakimś celu - było pod górkę,było jakieś skrzyżowanie itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Gru 2008, 18:43

dzieki wielkie za info :)
jednak nadal uważam że jest to przesada... była to zwykła droga wyjazdowa z miasta po jednym pasie w każdym kierunku i linia ciągła jest tam z pewnością tylko po to aby nie wyprzedzac bo niby poco ktoś miałby przekraczac ją w jakimś innym celu... ale to niestety norma w naszym kraju takie nielogiczne oznakowanie... za dużo znaków jest po prostu a policja to wykorzystuje :?

droga była lekko pod górkę dlatego ciągła linia... a znak zakaz wyprzedzania jest postawiony pewnie dlatego że jest przez moment dodatkowy pas wydzielony do skrętu na stacje benzynową... Ja wyprzedzałem oczywiście już za tym pasem ale znak niestety nadal obowiązuje :?

dodam tyko że mandaty były 2 razy po 200zł a nie 250 jak napisałem wczesniej

pozdrawiam!!
cino_ea
Nowicjusz

28 Gru 2008, 19:10

I tak Cie łagodnie potraktowali, bo za samą ciągłą podwójną mogli Ci dac 500zł, a w efekcie dostałes tylko 400.
Baqś

28 Gru 2008, 20:07

możliwe... jednak bardziej martwią mnie punkty a jeżdże bardzo dużo więc nie fajnie :?
cino_ea
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Poradnik kupującego #3 - BMW Serii 3 e46 (1998 - 2007)
    Geneza BMW Serii 3 o oznaczeniu producenta e46 w pierwszym roku produkcji oferowano wyłącznie w wersji sedan. Rok później dołączyło do oferty kombi, coupe oraz kabriolet. W 2000 roku zaprezentowano 3 drzwiowego kompakta, ...