Mapa drogowa dla unikaczy tirów - czy taka istnieje?

20 Lip 2011, 11:08

Czy istnieje mapa drogowa pokazująca, po których drogach tiry jeżdżą częściej, a po których rzadziej? Przydałaby mi się na czas urlopowych wojaży. Żeby wiedzieć, których dróg unikać.
- Proszę opisać pracę silnika. - Można własnymi słowami? - Można. - Brum, brum, brum, brum...
zielonolistny
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

21 Lip 2011, 09:21

Tak naprawdę, to możesz albo w nawigacji wpisać że ma wybierać drogi o dopuszczalnej masie do np. 10ton (o ile masz taką opcję), albo po prostu wybierać drogi niższej kategorii, chociaż w czasach emyta, to na każdej ciężarówkę spotkasz. Szczególnie że wiele jeździ do budowy/remontów dróg.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

08 Sie 2011, 11:29

Swoją drogą to przydałaby się taka mapa, bo sporządzić ją byłoby z czego. Analizując nawet ogólne schematy natężenia ruchu w poszczególnych rejonach, statystyki, dopuszczalność masy na danym odcinku, itp itd można by to całkiem sensownie ogarnąć. No ale ja o takiej mapie póki co jeszcze nie słyszałem.
arkadiusz31
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Auto: Audi A4

08 Sie 2011, 16:07

włączasz Automapę, odznaczasz wszystkie klasy dróg,
wybierasz punkt docelowy
klikasz trasa 4x4 gwarantuje że na gruntówkach TIRa nie spotkasz :mrgreen:
co najwyżej ciągnik ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

14 Sie 2011, 05:51

zielonolistny napisał(a):Czy istnieje mapa drogowa pokazująca, po których drogach tiry jeżdżą częściej, a po których rzadziej? Przydałaby mi się na czas urlopowych wojaży. Żeby wiedzieć, których dróg unikać.

Przed wyjazdem da się na nawigacji wybrać trasę dla samochodu ciężarowego. Porównujesz później taką trasę wytyczoną dla samochodu osobowego i ewentualnie samodzielnie zmieniasz na drogi niższych klas.

Da się Polskę przejechać omijając główne drogi, a po takich jeżdżą gabaryty.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zdejmij nogę z gazu i zobacz więcej...
    Nadmierna prędkość grozi nie tylko otrzymaniem mandatu. Warto wiedzieć, że zbyt szybka jazda daje kierowcy mniej czasu na reakcję, a także ogranicza jego pole widzenia. Statystycznie z powodu nadmiernej prędkości każdego ...