Marea Weekend czy Vectra B Kombi

26 Mar 2013, 15:16

Witajcie. Zastanawiam się nad zakupem auta rodzinnego w kwocie do 7000 zł. Zastanawiam się nad Fiatem Mareą Weekend a Vectrą B Kombi. Interesuje mnie silnik Diesla i dość bogate wyposażenie. Jakie macie za i przeciw tym modelom?
krokil
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 07 2004
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1,6 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

26 Mar 2013, 17:28

Marea dobre silniki diesla (JTD jak i TD).
Vectra słabe blachy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Mar 2013, 20:16

Mój znajomy kupił taką mare na taksówkę - wszystko było ładnie aż do czasu kiedy urwała się śruba od poduszki pod skrzynią i silnik opadł i uszkodził pół oś ( wymienił obydwie ) i po tym zaraz ją sprzedał.
Szwagier ma vectre b w dieslu - jeździ nią do norwegi i ani razu nie odmówiła posłuszeństwa.

Ja bym stawiał na opla.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

26 Mar 2013, 21:15

Jako świeży były użytkownik Vectry B 2.0DTI z 1999 roku mogę parę słów powiedzieć na temat tego auta.

Dla mnie jazda tym autem po mieście to był istny koszmar. Ogromna turbodziura nie pozwalała mi się płynnie poruszać w cyklu miejskim. Włączanie się do ruchu to nic przyjemnego. Dopiero jak turbinka zaczeła dmuchać około 2000 obr/min to jakoś to auto szło. Na trasie 101 koników w tym aucie to wystarczająca moc.

Realne spalanie (metoda na pełny bak) po mieście na krótkich 8km odcinkach to dla mojego egzemplarza 8,2 l/100 km

Zalety auta to brak dwumasu, prostsze turbo o stałej geometrii, rozrząd na łańcuchu.

Najpopularniejsze usterki:

- sterownik pompy wtryskowej.
- pompa wtryskowa (przytarty tłoczek)
- problemy z układem podciśnienia
- cięknąca przekładnia kierownicza

Korozja. Mója vectra była poliftowa z 1999r. Ruda wyłaziła z każdej strony.

Ogólnie jazda tym autem nie sprawiała mi żadnej przyjemności, ale jeździłem głównie po Szczecinie

PS. Proszę mnie nie ganić za osobiste odczucia :D

Pozdrawiam
Tomek
TomcioB
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1996
Auto: Fiat Siena
Silnik: 1.2 8V
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2000

28 Mar 2013, 13:47

A jak wygląda spalanie 1,9jtd fiata? Oraz jak kwestia części do diesla fiata?
krokil
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 07 2004
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1,6 75KM
Rok produkcji: 1996

28 Mar 2013, 15:42

Witam
Mój kuzyn miał vectre B 2.0 DTI 2000r , natomiast ja mam nubirę 1.6. Powiem tak vectra ma słabe blachy i diesle tez niezbyt trwałe , dlatego moją propozycją jest Daewoo Nubira 2001-2003r kombi 2.0 cdx 133km z lpg. Ja mam 1.6 nakulane ponad 260tys i oprócz blachy i podstawowych zabiegów tyou filtry ,oleje nic sie nie dzieje a jedzi codziennie od 7 lat i stoi pod chmurką . Nubira jest na bazie vectry B i Marei . Nubire za 7 tys wyrwiesz zadbaną z climatronikiem , sterowaniem w kierownicy 2 pp , 4 szybami w prądzie , lusterkami podgrzewanymi i eletrycznie ustawianymi oraz welurem i moze automatem. Auto jest godne polecenia mimo ,ze wiele mitów krązy na temat Daewoo.
traker007
Początkujący

Miejscowość: poznan
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept Study CS1 2002
    Koncepcyjne BMW Concept Study CS1 przedstawia wizję przyszłego "niewielkiego" modelu BMW. Elementem determinującym styl tego czteromiejscowego studyjnego kabrioletu jest swoista więź tworzona przez eleganckie i lekkie nadwozie ...