Martwy punkt?

10 Sty 2009, 20:43

Witam,
nie wiem czy tak się to nazywa ,ale mam na przedniej szybie po stronie kierowcy punkt w którym jak jadę- szczególnie noca rozprasza się światło i jest rozmazany obraz i ciężko się jedzie jak ktoś z naprzeciwka jedzie- niebezpiecznie.

Dziś jak myłem szybę to to zauważyłem, taka plama- kolorowa...

Jak się tego pozbyć?
VW POLO 1.4 '96
Michaelbbx
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

11 Sty 2009, 12:18

Michaelbbx napisał(a): punkt w którym ..... ...rozprasza się światło i jest rozmazany obraz

Dziś jak myłem szybę to to zauważyłem, taka plama- kolorowa...

Nie wiem co to znaczy plama jeśli to jest coś na szle to da się zmyć chociaż wątpię żeby coś mogło przykleić się do szkła,w innym przypadku tylko wymiana szyby.Jeśli nie da się tego zmyć to np.polerowanie nic nie da bo tylko powiększy to zniekształcenie.A może już kiedyś było coś robione z tą szybą?
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

11 Sty 2009, 12:52

Wygląda to tak

[link wygasł]
VW POLO 1.4 '96
Michaelbbx
Nowicjusz
Awatar użytkownika

11 Sty 2009, 17:14

To wygląda na kolorowe odbarwienie foli wewnątrz szyby pod wpływem promieni UV,sprawdź, czy w innych miejscach takie plamy nie wystepuja.
Niestety tylko wymiana szyby pomoże.
Trabant-moj mały świat...
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

11 Sty 2009, 17:18

Dokładnie, tylko wymiana, nie da się tego w żaden inny sposób naprawić ...

Od promieni UV być może i to jest, ale może to być także jakiś fabryczny defekt szyby, który pojawił się właśnie teraz.

Pzdr.
`Mat
Nowicjusz

Miejscowość: Siemianowice Śląskie

12 Sty 2009, 21:43

No nie.....

A orientujecie się ile może kosztować taka szyba do mojego auta?
VW POLO 1.4 '96
Michaelbbx
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Aston Martin Vanquish Vision
    Ten zupełnie nowy model Astona Martina będzie się wyróżniał centralnie umieszczonym silnikiem z tyłu Jest to całkowicie nowa konstrukcja która została zbudowana od podstaw i nie bazuje na żadnym z poprzednich ...
    Kalkulator średniej prędkości
    Prędkość taką można obliczyć dzieląc wskazania licznika przejechanych kilometrów przez czas pokonania tej drogi. W ruchu jednostajnym prędkość chwilowa, z jaką porusza się ciało, jest równa prędkości średniej. ...

13 Sty 2009, 18:14

Jutro się dowiem w pracy i Ci napiszę.

VW Polo 3d czy 5d ? 1996 rok.

Pzdr.
`Mat
Nowicjusz

14 Sty 2009, 17:58

VW POLO 1.4 1996 3 drzwiowy
VW POLO 1.4 '96
Michaelbbx
Nowicjusz
Awatar użytkownika

14 Sty 2009, 23:01

Szyba kosztuje w granicach 270 zł, oczywiście + montaż (u mnie w firmie 120 zł) + uszczelka (chyba, że nie ma; nie da się odzyskać).

Mowa o szybie zielonej bez pasa, cena szyby z pasem nie różni się za bardzo.

Pzdr.
`Mat
Nowicjusz

16 Sty 2009, 20:32

Dzięki za info.

Musze niestety zadać głupie pytanie , ale nie mam pojęcia o co chodzi- nie znam się co to znaczy z pasemi czemu zielonej?:

Mowa o szybie zielonej bez pasa, cena szyby z pasem nie różni się za bardzo.

Chodzi mi o szybę przednią :)
VW POLO 1.4 '96
Michaelbbx
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Sty 2009, 21:05

Hehehe :P

Jest to szyba zielona, czyli laminat między warstwami szyby ma odcień zieleni (aby to sprawdzić weź białą kartkę przyłóż do szyby i spójrz z drugiej strony).

Pas (mówi się też taśma) jest ciemniejszego koloru na górnej części szyby czołowej (przedniej), pasy mogą być koloru szarego, błękitnego lub zielonego, zależy też w jakich modelach samochodu, Matizy np. mają błękitny pas. Pas o którym mowa to po prostu pas przeciwsłoneczny.

Pzdr.
`Mat
Nowicjusz