Maserati Granturismo- części zamienne/dostępność

30 Maj 2020, 09:19

Witam, jestem tutaj nowy.

W przyszłym roku chcę zmienić auto i zastanawiam się nad dwoma modelami, mianowicie:
- Porsche 911 997
- Maserati Granturismo

O pierwszym modelu w zasadzie wiem już wszystko, jest sporo informacji na temat silników, bolączek, części, kosztów eksploatacji natomiast o Maserati... nic a nic. Praktycznie zero opinii na temat bolączek, usterek.
No i co mnie jeszcze bardzo martwi. Części a raczej brak zamienników, nawet oryginalne są bardzo słabo dostępne. Nie wiem czy źle szukam ale przejrzałem już chyba wszystkie sklepy motoryzacyjne, alledrogo posiada jakieś pojedyncze odrzutki.
Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś na temat tego auta?
Zdaje sobie sprawę, że eksploatacja do najtańszych nie należy i nie spodziewam się cudów, natomiast płacenie około 3 tyś zł za przednie tarcze nie wiem czy jest rozsądne.
Czy można znaleźć do niego części zamienne?

Będę wdzięczny za każdą wypowiedź w temacie. Pozdrawiam.
konik2206
Obserwowany

30 Maj 2020, 19:35

konik2206 napisał(a):natomiast płacenie około 3 tyś zł za przednie tarcze nie wiem czy jest rozsądne.
a Ty się spodziewasz ilu? Do passata kosztuje 2 więc co to 3 do maserajki, jak Cię takie koszta bolą to nawet nie kupuj bo padniesz na zawał. Są to auta które kosztują przy zakupie i przy naprawach i trzeba się z tym liczyć, części do takich aut kupuje się w wespacjalizowanych marką sklepach
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Maj 2020, 19:36

konik2206 napisał(a):natomiast płacenie około 3 tyś zł za przednie tarcze nie wiem czy jest rozsądne.
a Ty się spodziewasz ilu? Do passata kosztuje 2 więc co to 3 do maserajki, jak Cię takie koszta bolą to nawet nie kupuj bo padniesz na zawał. Są to auta które kosztują przy zakupie i przy naprawach i trzeba się z tym liczyć, części do takich aut kupuje się w wespacjalizowanych marką sklepach
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

30 Maj 2020, 21:33

Nie no uwielbiam takie odpowiedzi.
Bardzo merytoryczna, dająca do myślenia, prosto z Januszogrodu.
,,Jak Cię bolą takie koszty to lepiej odpuść bo zejdziesz na zawał”- napisałem, że nie wiem czy to jest rozsądna cena za same tarcze do tego auta. To że auto kosztuje, również w eksploatacji to nie znaczy, że niektóre ceny z kosmosu trzeba akceptować. Aha, że Do Passata 2 tyś? :lol:. Przednie tarcze hamulcowe? :happy: :lol:
Nie no leżę.
Odpowiedź ,,wyspecjalizowane zakłady” można podpiąć praktycznie do każdej marki i akurat tutaj Ameryki nie odkryłeś. Dlatego właśnie zarejestrowałem się na tym forum, bo chciałem się zapytać kogoś kto jest być może obyty w tej marce czy można stosować zamienniki do tego modelu. Na prawdę ciężko to zrozumieć?
konik2206
Obserwowany

30 Maj 2020, 22:27

konik2206 napisał(a): czy można stosować zamienniki do tego modelu
Z zamiennikami jest prosta zasada. Jest jakieś auto , ważne że popularne , masowo produkowany, a wtedy jest masowy pobyt na cząstki co zachęca niezależnych wytwórców do klepania tanich zastępczych taili. Natomiast przy autach niepopularnych , krótkoseryjnych zamienników po taniości nikt nie zrobi. Tutaj koszt technologiczny wytworzenia produktu przy krótkiej serii przekłada się na wysoką ostateczną cenę dla końcowego odbiorcę.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

30 Maj 2020, 22:49

konik2206 napisał(a):Aha, że Do Passata 2 tyś? :lol:. Przednie tarcze hamulcowe? :happy:
sory przeczytałem ''zawieszenie'' i nie januszuj tu.... są zamieniki z tym że nie w pl bo ile tych aut jest w polsce? nikt nie będzie stokował takich części bo to inwestycja na której nie ma zarobku. Sklepy które specjalizują się danymi markami mają spore upusty w ASO, taniej kupisz u nich już z ich zarobkiem niż sam miałbyś kupić w ASO.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika