Matiz - gaśnie gdy hamuję i skręcam w prawo - na LPG

15 Cze 2012, 19:39

Już kilka razy zdarzyło mi się, że podjeżdżając do skrzyżowania, hamuję (niegwałtownie tylko z daleka już nie dodaję gazu i na zakręcie gdy jeszcze bardziej zahamuję i skręcam w prawo - samochód mi gaśnie i za chwilę sam się odpala gdy dodam trochę gazu bo już wyjeżdzam zza zakrętu... Co jest przyczyną. Dodam, że nie zauważyłam aby tak działo mi sie na benzynie....
Rubinka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 02 2012
Auto: Daewoo Matiz

15 Cze 2012, 22:17

Masz za małe ciśnienie powietrza w prawym przednim kole. Jak dopompowanie nie pomoże to wreszcie będzie konieczna wizyta u gazownika na przegląd i regulację instalacji gazowej. Przez internet nie załatwisz wszystkiego , tym bardziej naprawę samochodu z tak nietypową dolegliwością .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

15 Cze 2012, 22:53

Najpierw sprawdź masę elektrozaworów na parowniku.
Gazownicy przykręcają masę do parownika, który jak się poluźni to traci kontakt z masą pojazdu.
andrzej_124
Stały forumowicz

16 Cze 2012, 15:40

bonifacy - naśmiewanie się z userów a zwłaszcza z kobiet nie jest najlepszym sposobem aby pomóc .. Proszę Cię !!

bonifacy napisał(a):naprawę samochodu z tak nietypową dolegliwością .

Dolegliwość jest typowa - trzeba odwrócić dolot powietrza w neutralne miejsce.. Tak aby nie wiało w filtr ..
Jesli nie pomoże - do gazownika ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

16 Cze 2012, 15:57

Tak,najprawdopodobniej to będzie to,bardzo często wystarczy odwrócić końcówkę dolotu,ale czasami wystarczy wymiana filtru powietrza na nowy,by pojawiły się podobne problemy,wtedy należy wyregulować instalację LPG.Naturalnie nie wiem czy tak masz od zawsze czy pojawiło się to po jakimś czasie,bardzo często nieodpowiedni montaż reduktora powoduje takie objawy(na membramę działają wtedy siły odśrodkowe przy pokonywaniu zakrętów)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Odśnieżarka? Zachowaj bezpieczny odstęp!
    Niskie temperatury i opady śniegu powodują, że na ulicach często pojawiają się odśnieżarki i posypywarki. Chociaż nie są pojazdami uprzywilejowanymi, zachowanie pewnych środków ostrożności przez innych uczestników ...