Matiz nie odpala. Silnik kreci, kontrolki swieca

07 Maj 2017, 07:55

Witam.
Trzy miesiące temu po zdaniu prawka kupiłam sobie matiza. Wszystko działało ok do czasu aż pasek klinowy zaczął piszczeć. Mechanik podciągnął mi go a przy okazji zmieniłam rozrząd.
Miesiąc pojeździłam i znów wizyta u mechanika- tym razem hamulce.
Minął kolejny miesiąc i znowu pasek dał o sobie znać a przy okazji sprzęgło. Do tego wszystkiego drzwi od strony pasażera muszę otwierać kluczem (cypelek u góry jak przy otwartych a drzwi są zablokowane).
Dwa dni temu odebrałam auto. Pojechałam tylko na zakupy i do domu. Wczoraj również chciałam pojechać do sklepu (jakieś 4min od mieszkania). Wszystko jeszcze działało. Wróciłam z zakupów a tu silnik nie odpala :o
Po przekręceniu wszystkie kontrolki świecą. Gdy próbuję odpalić samochód to silnik normalnie kręci ale nie chce załapać. Przy próbie gaśnie kontrolka check oraz oleju silnikowego, jedynie akumulator świeci. Zadzwoniłam do mechanika i stwierdził, że raczej to nie bd rozładowany akumulator (nwm czy to ważne ale światła, radio działa). Co to może być? Akumulator? Czy może przy naprawie mechanik przez przypadek jakiś kabelek poluzował? Dzisiaj idziemy razem zobaczyć te auto a chciałabym cokolwiek wiedzieć. Proszę o jakieś porady.
Dodam jeszcze, że akumulator jest nowy, nie jestem pewna co dokładnie ale z rozrusznikiem też coś było robione (albo przeczyszczony albo nowy).
Viqex
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 02 2017
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Matiz
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Maj 2017, 17:00

deszczowo jest, może być przebicie na kopułce
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

07 Maj 2017, 19:23

Rozrusznik i akumulator odpadają skoro auto kręci. Problem leży po stronie układu paliwowego i zapłonowego. Trzeba sprawdzić czy pompka paliwa chodzi i czy jest iskra na świecach.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Idealny samochód na wyprawy w nieznane
    Projektując na nowo samochód rodzinny, Dacia pragnęła wyjść naprzeciw pragnieniom współczesnych rodzin związanym z wędrówkami, spotkaniami z przyrodą czy aktywnością na świeżym powietrzu, jak również ...