Matiz

02 Mar 2010, 18:00

witam mam problem z matizem stal 2 tygodnie w garazu jak po dwuch tygodniach go odpalilem to przrejechalem 10km i zostawilem go na godzinke jak chcialem go zapalic ponownie to nie umialem wziolem od kolegi kable podlaczylem na dwa auta i wtedy odpalil ale cieszko bylo, jechalem po kaluzach bo byly roztopy nie mam pojecia co to moze byc czekam na jakie kolwiek podpowiedzi z gory dziekuje........ poprostu akumulator mi sie wyladowuje nie ma pradu nie pali sam?? :cry:
spider1859
Nowicjusz

• 02 Mar 2010, 20:09

Troszkę chaotycznie to opisałeś - chodzi ci o to, że masz już słaby akumulator? Jeżeli stał przez ostatnie 2 tygodnie bez odpalania, to mógł się rozładować - oczywiście zależy to od jego kondycji - naładuj go prostownikiem i zobaczysz. Jak będzie się rozładowywał nadal to są dwie opcje - albo poprostu akumulator już siada, albo coś ci pobiera za dużo prądu na postoju - trzeba zmierzyć ten prąd. Jak to zrobić było już na forum pisane w tematach o akumulatorach.
    Oczywiście zakładam, że ładowanie jest prawidłowe oraz klemy plus przewody z akumulatora do alternatora i rozrusznika jak i skrzynki bezpieczników są ok.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Światowa premiera Volkswagena cross up!
      Volkswagen rozszerza ofertę samochodów cross o nowego członka New Small Family, o cross up!. To miejskie auto pojawi się na rynku już latem i obok CrossPolo, CrossGolfa i CrossTourana będzie czwartym zindywidualizowanym ...