Maxima 2003 SE działanie ABSu

13 Lut 2008, 02:22

Mam pewien problem. To jest moj pierwszy samochod i moja pierwsza zima.
Moj problem to ze nie jestem pewien czy ABS dziala prawidlowo.
Zastanawiam sie bo wlasnaie w New York spadl pierwszy snieg i jak jade naciskam pedal hamulca to czuje tak jakby cos przeskakiwalo i takie drgania na pedale i samochod nie hamuje tylko jedzie caly czas. Czy to tak wlasnie dziala ABS? Bo zawsze myslalem ze on pomaga przy hamowaniu a nie tylko robi aby samochod nie wpadl w poslizg.

A kiedys jeszcze wczesniej mialem podobna sytulacje tyle ze na suchym asfalcie gdzie podczas hamowania wjechalem na wybou (dziure w drodze czy cos takiego) i wtedy dzialo sie tak samo. Czulem takie drgania na pedale i samochod nie hamowal tylko jechal dalej!

Nie wiem czy to ma jakis zwiazek i czy moze pomuc ale mam w ucie nawiercane tarcze i ceramiczne klocki.

Jesli ktos cos moze poradzic i pomoc to bede bardzo wdzieczny.
mJacek84
mJacek84
Nowicjusz

Miejscowość: New York
  • 13 Lut 2008, 14:54

Jeżeli ABS jest niesprawny to zaświeca się kontrolka (teoretycznie).Podczas gdy ABS działa,to podczas wciskania pedału hamulca,czuje się właśnie takie drgania pedału.Ale z tym,że samochód musi zwolnić aż do zatrzymania się,nie blikując kół.
    Inną rzeczą jest to,że ABS nie ma na celu,żeby samochód nie wpadł w poślizg,tylko,żeby podczas hamowania nie doszło do zablokowania kół.Żeby samochód nie wpadł w poślizg to jest system ESP.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się swojego pasa!
      Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...
      McLaren P1 hybrid - 2,8 sek., 903 KM
      Propozycja z Wielkiej Brytanii to jeden z najmocniejszych samochodów, obecnych na światowym rynku, zastępująca legendarny model F1. Postanowiono w niej sięgnąć po najnowsze, dostępne rozwiązania. Z tego powodu pod ...