Mazda 3/6/CX-3 - benzyna, min. 120KM, manual ewentualnie automat

28 Mar 2021, 18:24

Dzień Dobry,
przy okazji witam wszystkich na forum!

W najbliższym czasie planuję zakup samochodu. Po wzięciu pod uwagę moich wymagań oraz budżetu, padło na mazdę. Nie jestem natomiast przekonany, czy skusić się na Mazdę 3 (która jest moim faworytem w wyborze), Mazdę 6 albo CX-3 (CX5 raczej poza budżetem, a do tego to dosyć spory wóz).

Samochód w benzynie (rocznie do 10.000 km), manual (aczkolwiek automat też biorę pod uwagę), silnik co najmniej 120km i rocznik od 2013-2014 w górę. Na zakup chcę przeznaczyć 40-45 tysięcy zł.

Początkowo dobre wrażenie na mnie zrobiła CX-3, ale czytałem wiele opinii, że w środku jest ona mniejsza od 3 - środek ma dla mnie znaczenie z uwagi na wzrost (183cm).

Nie ukrywam, że najbardziej obawiam się rdzy, którą straszy mnie każda osoba z którą rozmawiam nt. mazdy, a chciałbym kilka lat tym samochodem pojeździć w spokoju. Czytałem na forum tematy o zabezpieczeniu przed korozją, ale z racji że jest to samochód używany to nie jest pewne, że poprzedni właściciel w jakikolwiek sposób samochód zabezpieczył.

Czy moglibyście doradzić w kierunku którego z tych modeli powinien spoglądać?

Brałem również po uwagę hondę civic i mercedesa a klasy, ale honda mnie nie przekonała, z kolei mietek straszy wysokimi cenami napraw jak bmw :)
Dixon92
Nowicjusz

28 Mar 2021, 19:29

Kolego,akurat jeden z moich braci kupił Nazdę CX3 swojej żonie,auto 2019 r,kosmetycznie tyrknięta,wyszła go tanio,20 tyś km przebiegu,na gotowo po wymianie odkręcanych elementów wyszła go ok 60 tyś zł,patrząc z pespektywy cen aut z tego roku,kupił ją w zeszłym,sam stwierdził,że to auto nie jest warte tak wygórowanych cen,sam trzyma się Renówek,miał Megane II ,potem III,sam przyznał,że był głupi ,że ją sprzedał,z sentymentem wspomina wszystkie,obecnie szuka też III ki.Drugi brat miał Megane II 1.5dCi,do 300 tyś km prócz wymiany koła pasowego(awaria) nie robił nic z rzeczy nieplanowanych.Opinie o tych autach w przeciwieństwie do Mazd są takie,że nie zasługują na tak niskie ceny w segmencie aut używanych.Oczywiście,że Mazdy to świetne auta,ale za 50 tyś są na rynku auta ok 6 letnie,Meganki ? połowę tańsze?! Silnik 2.0 benzynka,polecany,na łańcuchu,rozważyłbym tę opcję.Jedyny minus tych aut,wymieniany,to mnóstwo aut poflotowych.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Mar 2021, 21:08

Zgodzę się, ponieważ mam znajomych którzy również chwalą Megankę, ale choćbym nie wiem jak próbował tak zarówno z zewnątrz jak i z wewnątrz kompletnie mi się nie podoba :/ Kwestia wizualna samochodu może i nie jest najważniejsza, ale biorąc pod uwagę że chciałbym tym samochodem pojeździć min. 3-4 lata, to dobrze byłoby też nacieszyć oko:)

Poza Mazdą myślałem również o Nissanach - Juke, Quashkai, Pulsar, ale ciężko w dobrej cenie złapać jakiś model z silnikiem przy którym można by trochę poszaleć. Mazda ma silniki z 165KM (ew. wersja z 120 KM), Mercedes również, ale tutaj wynikły obawy jakie napisałem w pierwszym poście.
Dixon92
Nowicjusz

28 Mar 2021, 21:30

Wszystko roztrząsa się o to, czego oczekujesz od auta i jak je użytkujesz. Wiemy tylko tyle, że chcesz Mazdę i... rozpatrujesz trzy zupełnie inne modele. CX-3 to zasadniczo 2 z lekko podniesionym zawieszeniem i plastikami. A 2 to mieszczuch. Na drugim końcu skali mamy 6 czyli w sumie dwa rozmiary wyżej od CX-3. Dla 3 odpowiednikiem w świecie crossoverów jest raczej CX-30, ale to nie ten budżet.

Ogólnie sprawa wygląda tak:
- na miasto i jazdę bez kompletu pasażerów - CX-3
- głównie na miasto, ale też w miarę bezstresowe i wygodne trasy w max 4 osoby (z tyłu raczej niewysokie) - trójka będzie ok
- jazda głównie w trasie, z kompletem pasażerów (choć nadal mówimy raczej o 4 osobach) i bagażem - szóstka.

Należy mieć na uwadze, że to japończyk, więc wyciszenie nie powala.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Mar 2021, 21:46

Oczywiście zgodzę się,Mazdy chwytają za oko,poza tym te ich silniki wolnossace.Mercedesów nie brałbym w ogóle pod uwagę.w granicy 50 tyś zł można jeszcze wyhaczyć Forda Mondeo IV np.z 240 KM 2.0 EB,świetne silniki,Kia Optima z najrozsądniejszym silnikiem 2.0 165KM.Mazdę 6 III 2012 r ,ceny od ok.49 tyś zł,Nissan Qasqkai II z silnikiem 1.6 163KM,jest jeszcze Honda Accord VIII,te wszystkie wymienione modele praktycznie pułap prezentowany przez Mazdę,najlepiej wypada Honda,ale konkurencja nie odbiega jakoś specjalnie poza świętą trójcą,która niestety potrafi targać kieszeń zdecydowanie skuteczniej i wytrwalej ,no i potrafi zaskoczyć ,,jakimś jakościowym zbukiem,,zamontowanym w silniku ,podczas gdy u konkurencji nie ma o tym mowy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

28 Mar 2021, 21:55

Za 50k to już raczej Mondeo V :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

28 Mar 2021, 22:19

Zdecydowanie szukam samochodu głównie pod miasto (dojazdy do pracy i w trakcie pracy), jakieś dalsze wyjazdy autostradowe i inne będą stanowić zdecydowaną mniejszość. Głównie będą tym samochodem jeździć 2 osoby, ale parę razy do roku będzie trzeba się zabrać w 4-5 osób. Szukam też czegoś w miarę "miękkiego" w jeździe. Ojciec ma Opla Astrę J z 2014r. i jazda tym samochodem w jakieś wielogodzinne trasy (czy to jako pasaż czy kierowca) to mordęga i musze robić min. 3 postoje przy trasie 8-10h.
Dixon92
Nowicjusz

28 Mar 2021, 22:53

Zatem najlepiej trzymać się CX-3 i 3, chyba z naciskiem na tą drugą. Na pewno musisz przymierzyć się do jednego i drugiego oraz odbyć jazdę próbną.
Szóstka będzie mało poręczna w typowo miejskim użytkowaniu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

29 Mar 2021, 04:23

Mike,mnie chodziło o Mondeo IV MK5,czyli od 2014 r w górę,różnie określene jest to auto,ale według mnie to IV generacja,gdzieś tam po drodze facelifting zakwalifikowano o szczebelek wyżej w rzymskiej nomenklaturze,niesłusznie,generacje są IV -ry.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

29 Mar 2021, 08:43

PhantomASA1 napisał(a):mnie chodziło o Mondeo IV MK5,czyli od 2014 r w górę,różnie określene jest to auto,

raczej twoje "określanie" jest odstępstwem od przyjętych norm
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Mar 2021, 16:19

Raczej przyjęte normy są odstępstwem od rzeczywistych,z którymi się absolutnie nie zgadzam,Mondeo I 93-2000,MII 2000-07,MIII 2007-14,MIV od 2014 r.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Kwi 2021, 11:25

Chętnie bym się przymierzył do któregoś z tych modeli, ale zauważyłem, że z miesiąca na miesiąc w internecie jest coraz mniej ofert mazd a do tego mam wrażenie że robią się coraz droższe. Jakich zwiększony popyt się na nie zrobił ? :unsure:
Dixon92
Nowicjusz

02 Kwi 2021, 09:56

Samochody po prostu zdrożały, wszystkie. Na mojej Hondzie kupionej w zeszłym roku spokojnie bym teraz zarobił :P
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV

04 Kwi 2021, 12:01

No właśnie Honda.. A Civic IX w stosunku do M3 wypadałaby korzystniej jeśli chodzi o zakup? Gabarytowo pojazdy podobne, silniki też, cena również pomiędzy 40 a 50 tysięcy.
Dixon92
Nowicjusz