Dzień Dobry,
przy okazji witam wszystkich na forum!
W najbliższym czasie planuję zakup samochodu. Po wzięciu pod uwagę moich wymagań oraz budżetu, padło na mazdę. Nie jestem natomiast przekonany, czy skusić się na Mazdę 3 (która jest moim faworytem w wyborze), Mazdę 6 albo CX-3 (CX5 raczej poza budżetem, a do tego to dosyć spory wóz).
Samochód w benzynie (rocznie do 10.000 km), manual (aczkolwiek automat też biorę pod uwagę), silnik co najmniej 120km i rocznik od 2013-2014 w górę. Na zakup chcę przeznaczyć 40-45 tysięcy zł.
Początkowo dobre wrażenie na mnie zrobiła CX-3, ale czytałem wiele opinii, że w środku jest ona mniejsza od 3 - środek ma dla mnie znaczenie z uwagi na wzrost (183cm).
Nie ukrywam, że najbardziej obawiam się rdzy, którą straszy mnie każda osoba z którą rozmawiam nt. mazdy, a chciałbym kilka lat tym samochodem pojeździć w spokoju. Czytałem na forum tematy o zabezpieczeniu przed korozją, ale z racji że jest to samochód używany to nie jest pewne, że poprzedni właściciel w jakikolwiek sposób samochód zabezpieczył.
Czy moglibyście doradzić w kierunku którego z tych modeli powinien spoglądać?
Brałem również po uwagę hondę civic i mercedesa a klasy, ale honda mnie nie przekonała, z kolei mietek straszy wysokimi cenami napraw jak bmw