Mazda 3 a rdza

17 Gru 2018, 23:43

Tomekdk proszę Cię ... Ty pewnie też sprowadzasz auta z dk jak typowy Kowalski :ok:
Nie będę się przez internet rozpisywał bo Polska to dziwny kraj ale nie jest tak jak piszesz bo liczą się szczególy a nie ogóły. Są firmy które ogarniają temat, ogłaszają się na fb.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

18 Gru 2018, 07:30

Proszę Cię tylko nie bądź wróżbitą.

A propos 3-ki... wkrótce wychodzi nowa, także może kupno auta, które jest tyle na rynku warto przemyśleć.
A jak sprowadzac to zdecydowanie nie z zagranicznego ASO, bo to najdroższe miejsce.
tomekdk

18 Gru 2018, 10:33

Tomekdk czy ja nazywam Cię wróżbitą bo nie znam się na sprowadzaniu aut z dk? Więc nie lekceważ ludzi tylko dlatego że na czymś się nie znasz...powtórzęCi jak chłop krowie na miedzy to co piszesz jest oficjalną wersją urzędów polskich i europejskich. Więc nie będę Ci teraz dawał instruktarzu o przepisach które temu towarzyszą a z których korzystają firmy sprowadzające auta spoza eu i powyżej 2,0 które są problematyczne nawet w eu.
A jak masz wątpliwości to idź do urzędu celnego, zadaj pytanie a potem idź do agencji celnej na tym samym placu, postaw flaszkę żebyś nie wyglądał jak Pani z US od sprawdzenia paragonu i zapytaj o to samo. Zobaczysz róźnice w odpowiedziach...a i tak jeszcze to nie będzie wszystko.

To jest jak z uberem. Zwykłą taxą pojedziesz za 100zł.uberem za 50zł.a ecotaxi za 60zł. Każda z tych firm jest legalnie i każda korzysta z innych przepisów a robią to samo.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

18 Gru 2018, 11:10

Wróżbitą - chodziło mi o tematykę personalna.
A propos 3-ki za 65k z CH, taka z Danii na własny użytek to bardziej 50k, ja różnice widzę sporą, ale jak tam sobie chcesz.
tomekdk

18 Gru 2018, 12:13

To teraz mam mętlik w głowie :P
mdomon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 03 2012
Auto: Skoda Felicia

18 Gru 2018, 19:55

co do pojemności powyżej 2.0 to oczywiście są były i pewnie będą dalej wałki żeby ją płacić ja najmniej, polska to oczywiście kraj paradoksów motoryzacyjnych

i tak mieliśmy już składaki, były auta klasy lambo, ferrari z silnikami 5.0 6.0 warte 2 MLN zł , rejestrowane w czechach bo tam akcyzy nie ma,
https://www.auto-swiat.pl/porady/auto-n ... ce/4y2erdh

były bentleye, porsche pomoc drogowa

https://natemat.pl/53161,masowy-przekre ... ic-tysiace

i dalej kupuje się takie auto uszkodzone, powołuje "zaprzyjaźnionego rzeczoznawcę " i to już on nam wycenia wartość tego auta i od jego wyceny płaci akcyzę.

Ogólnie jak dla mnie to ten twór akcyza to już dawno powinien być zlikwidowany, polakom by mniej się opłacało kombinować i więcej pieniędzy i tak by trafiło do budżetu pastwa, a atak to mamy to co mamy.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Auto Nostalgia 2023 - udane spotkanie z retro-motoryzacją
    Tegoroczna odsłona Auto Nostalgii podobnie jak przed rokiem odbyła się w halach Expo XXI w Warszawie. Wydarzenie organizowane przez Grupę MTP to najstarsze w Polsce targi pojazdów zabytkowych. Przestrzeń targową wypełniły ...