Mazda 3 BK 2004 1.6 jaka instalacja i czy w ogóle warto?

07 Lut 2016, 09:46

Dopiero co kupiłem swój pierwszy samochód. Planuję pojeździć nim około dwa lata i zmienić na coś innego. Zastanawiam się czy warto zakładać LPG, gdyż z tego co wyczytałem ma to swoje plusy i minusy. Rocznie przejadę coś pod 15 tys. km.
1. Warto założyć instalację LPG?
2. Jaką instalację założyć jeżeli warto?
3. Po jakim czasie zwróci mi się koszt jej założenia?

Wiem, że dużo zależy od osoby zakładającej gaz. Trochę się boję, że będzie lipa i silnik będę musiał remontować, bo niby średnio gaz się nadaje do tej Mazdy. Co myślicie?
olegunar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 01 1998
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Mondeo

09 Lut 2016, 08:27

Najlepsze silniki od Mazdy z tego okresu które ładnie współpracują dobrze z LPG to 1.8 i 2.0. Ten silnik też da radę, ale wymaga dobrej instalacji min. IV generacji i zastosowania lubryfikacji. Silniki te posiadają regulowane luzy zaworowe więc trzeba je sprawdzać co około 30tys. km. Poza tym silnik ten powinien bezproblemowo współpracować z instalacją gazową.

Myślę, że przy takim rocznym przebiegu oszczędności zaczniesz liczyć w połowie drugiego roku po jej założeniu. Jeżeli planujesz jeździć min. ok 3 lat samochodem to opłaca się taka inwestycja.

Co do samej instalacji to proponuję znaleźć najpierw dobry warsztat który montuje instalacje od dłuższego czasu i dopiero wybierać z jakich komponentów będzie składała się instalacja.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

09 Lut 2016, 19:47

Sam silnik jak najbardziej sie nadaje, tylko jak juz bylo wspomniane warto zalozyc sysyem lubryfikacji. Co do samej oplacalnosci masz tutaj kalkulator kalkulator-lpg
Jezeli zdecydujesz sie na instalacje nie oszczedzaj na podzespolach lepiej raz zaplaic i miec spokuj, no i oczywiscie dobry warsztat jest wskazany.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

17 Lut 2016, 18:10

Kolego,Jeśli masz zamiar zrobić tym autem ok.30tyś.km. to powinieneś celować w jakąś niedrogą instalacje,choć i tak za wiele nie oszczędzisz przez ten okres.Za to przy odsprzedaży,będziesz miał dodatkowy atut.Znajdź dobry warsztat i pogadaj np. Ekspert lpg. korzystam od kilku lat i śmiało mogę polecić.Poszukaj w swojej okolicy.
MrRagaFull
Nowicjusz

Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Chevy
Silnik: 3,1
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1912

17 Lut 2016, 19:18

Myślę, że jak już zamontujesz, to więcej będziesz jeździł. Bo jazda będzie bardziej ekonomiczna - oczywiste, ale to dopiero rachunek za paliwo przemawia do wyobraźni. Jak jadę na stację i tankuję 20 l powiedzmy za 34 zł zamiast za 80 zł to nie mam więcej pytań. Przeliczyłem po dzisiejszych cenach paliw. Brat ma zenita pro w mazda 6. W pełni zadowolony. Ja miałem w innym aucie. zakręciłbym się za nim. bo sprawdzony.
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009

20 Lut 2016, 18:31

kolego,Zenit pro to bardzo dobra instalka,która też swoje kosztuje.Skoro zrobi tak mało km. tym autem,to lepiej by zainwestował w coś tańszego np. blue boxa.Prostsza,tańsza ale porządna i sprawdzi się bez dwóch zdań z tym motorem.
MrRagaFull
Nowicjusz

Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Chevy
Silnik: 3,1
Rok produkcji: 1912
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dobry wzrok to podstawa naszego bezpieczeństwa na drodze!
    Dobry wzrok ma bardzo duże znaczenie dla bezpieczeństwa kierowcy. Ważne jest nie tylko to, gdzie patrzymy, ale także jak widzimy. Stąd niesłychanie istotne jest dbanie o nasze oczy. Parametry układu wzrokowego, istotne dla ...

21 Lut 2016, 19:18

Racja połowa sukcesu to dobra osoba do montażu która się zna. Po drugie ważne jest czy jak zamontujesz instalacje tojak o nią dbasz i jeździsz. Po 10K km warto jeżdzić na przeglądy instalacji. Warto sie zastanowić też nad gwrancją ogólnopolską taką ma AgCentrum i jak nawet sprzedasz auto poza swoją miejscowość to ktoś będzie mógł serwisować blisko swojego miejsca zamieszkania.
na swojej stronie mają mapkę z polecanymi warsztatami:
http://www.agcentrum.pl/gdzie_zalozyc_instalacje_lpg
Piotrek123
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 13 01 2008
Auto: BMW 328xi
Silnik: 3,0 234 KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2008