Mazda 3 - czy warto?

05 Wrz 2009, 16:16

Siemano

Zastanawiam sie nad zakupem samochodu - bardzo podoba mi sie Mazda 3.
Co mozecie mi powiedziec o tym samochodzie? Nie widze za duzo mazd na polskich drogach.

Poza tym co lepiej dla tego auta? Benzyna czy diesel?

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez folly3, 05 Wrz 2009, 22:06, edytowano w sumie 1 raz
folly3
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

05 Wrz 2009, 17:44

Ta Mazda ma wspólną płytę podłogową z Fordem Focusem II tego komentować nie muszę(duży rozstaw osi),zawieszenie też pochodzi od Forda,to duży plus :!: Prowadzi się świetnie po prostu ,to zawieszenie to majstersztyk wśród zawieszeń,jakbyś auta nie obciążył nie zmienisz prowadzenia koła względem nawierzchni,ze wszystkich kompaktów tylko Alfa Romeo 147 posiada lepszy układ jezdny(pod warunkiem ,że nie jest zaniedbany).Pytasz o silniki?! Benzynowe udane konstrukcje Mazdy pomimo tego,że zastosowano w nich innowacyjne rozwiązania takie jak zmienna długość kanałów dolotowych oraz zmienne fazy zaworów ssących, silniki nie sprawiają problemów.Polecane silniki to 1.6 oraz 2.0,czasami psuje się w nich tylko sonda lambda i tyle :grin: Nie będe opisywał silników Diesla gdyż mechanicy ASO Mazdy twierdzą,ze najlepszym wyborem są silniki benzynowe,diesel 1.6 CD pochodzi od Forda -PSA a 2.O CD jest konstrukcją Mazdy,te silniki nie są już tak niezawodne jak benzyniaki chociaż na tle konkurencji nie wypadają żle.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Wrz 2009, 21:59

Trochę tych Mazd jest, ale "trójek" faktycznie za dużo nie ma. Są starsze wersje jak Mazda 323, ostatnie egzemplarze po liftingu wyglądają naprawdę dobrze, chociaż nowsza "trójka" to już wyższa liga.
Auta słynące z niezawodności. Kiedyś o Mazdach mówiło się, że są bez charakteru, bez wizerunku, ale za to twarde jak czołg, nie ruszają ich polskie dziurawe drogi. Po kilku latach użytkowania nowszej generacji Mazdy okazało się, że Japończykom udało się zrobić piękny samochód z pazurem, który nie utracił na bezawaryjności. Mazda od niedawna ma polskie przedstawicielstwo, co też na pewno miało wpływ na brak Mazd w Polsce.

Moim zdaniem auto rewelacyjne. Zapewnia i komfort i prowadzenie i jakość lepszą zdecydowanie niż dobre auta niemieckie. W rankingach bezawaryjności konkuruje chyba tylko z Porsche, a weź pod uwagę różnice cenowe między Porsche, a Mazdą.
Jedynym minusem jest cena zaporowa. Jak na kompakt sporo kosztuje to autko, a trzyma cenę na rynku wtórnym.

W przypadku "trójki" nowsza wersja ma całkiem przyjemną wersję sedan, która nie wygląda jak hatchback z doklejonym bagażnikiem.

Silniki to 1.6 - ok. 105 KM i 2.0 - ok. 150 KM. Zależy na co się decydujesz bardziej na ekonomię, czy dynamikę. Silnik 1.6 mógłby mieć więcej koni.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Wrz 2009, 23:32

Hmm, dodam oczywiscie, ze chodzi mi o uzywany samochod z lat 2003-2006.
folly3
Nowicjusz

07 Wrz 2009, 11:15

Kupilam mazde 3 z 2006 roku, wlasciwie bez przekonania. Potrzebowalam auta do wozenia psa(mam olbrzyma), u ojca stalo akurat takie na komisie, wiec zdecydowalam sie sprobowac. Mam silnik 1.6 i wspomniane juz 105ps. Do pracy silnika nie mam najmniejszych zastrzezen. Mam prawie 180 cm wzrostu, a z produ jest naprawde sporo miejsca. Moja mazda stala w Niemczech prawie rok zanim ja wzielam, pierwszy tysiac km palila mi wiec jak oszalala- prawie 13 litrow na 100 km. Obecnie uspokoila sie troche- potrzebuje ok 7-8 litrow, co jest w sumie do zaakceptowania. Problemem dla mnie jest to , ze o ile w miescie sprawdza sie niezle, to na trasie rzeczywiscie czuc brak mocy... chetnie za to sprzedam tlumik do mazdy 3 firmy Bastuck. Byl juz zalozony, ale jest tak glosny ze moj pies szaleje- co w tym wypadku jest wada... pozdrawiam...w razie jakichs pytan zapraszam na gg 411019
Mam prosty gust - zadowala mnie to co najlepsze
ameering
Nowicjusz

Miejscowość: PL/DE/LUX

14 Wrz 2009, 17:17

Mam mozliwosc kupna Mazdy 3 z 2005 roku z przebiegiem lekko ponad 50 tys. Niestety silnik to 1.4 (84 KM) i tu moje pytanie. Jak to auto jezdzi z takim silnikiem?
Nie jestem jakims fanem szybkiej ekstremalnej jazdy. Chce jednak by auto potrafilo przyspieszyc a nie przy wdepnietym gazie w podloge wloklo sie niemilosiernie.

Generalnie auto do jazdy po miescie + okazyjne wypady za miasto.
folly3
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Żółte światło na sygnalizatorze to już nie zielone!
    Co robią kierowcy, gdy zbliżają się do skrzyżowania, a światło zmienia się na żółte? Jest to pytanie które powinniśmy zadać również sobie będąc kierowcą. W praktyce wygląda to tak że jedni w pośpiechu ...

14 Wrz 2009, 19:20

kiedyś interesowałem sie tym autem czytałem nawet forum mazdy i narzekali tam na silnik 1,6 który ma ponad 100KM że to straszny muł zatem na tym silniku 1,4 się zamęczysz mazda 3 to spory kawał auta będziesz wyprzedzał na trasie ze strachem w oczach
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

21 Lut 2013, 15:31

1.6 jest optymalne na miasto, ale poniżej tego motoru bym nie schodził.
karolove
Początkujący

Prawo jazdy: 01 06 1988
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane III RS
Silnik: 2000cm3 250KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

21 Lut 2013, 17:14

@karolove - 14 Wrz 2009, 19:20 obstawiam, że trochę się spóźniłeś! Jak można odkopać temat z przed 3 lat?!
Felczy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2011

22 Lut 2013, 09:10

Sh*t! Nie spojrzałem na datę ostatnie posty, tylko bezmyślnie na niego kliknąłem! Sorry! Postuluję o karnego ***** dla mnie :(
karolove
Początkujący

Prawo jazdy: 01 06 1988
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane III RS
Silnik: 2000cm3 250KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009