Mazda 3 - czy wymieniać koło zamachowe

28 Lis 2019, 12:41

Witam wszystkich.
Przy okazji wymiany sprzegła w Maździe 3 BL (2.0 Benzyna 151KM) mechanik po dokonaniu oględzin zasugerował, że koło zamachowe dostało mocno po tyłku, gdyż sprzegło było całkowicie wykończone i szorowało nitami po kole (co dziwne mogłem ruszać i jeździć). Po ciemku w świetle latarki stwierdził, że zostało przegrzane i ma mikropęknięcia. Zamontował nowe sprzęgło (LUK) na moją odpowiedzialność, sugerując że tak naprawdę wypadałoby to koło zamachowe wymienić chociaż nigdy nie widział żeby takowe się rozwaliło. Wygląda jak na zdjęciu. Czy jest sens wymieniać, płacić za robociznę, sporo za samo kołoi być może nowe sprzęgło? Auto ma 10 lat i przejechane 200kkm. Nie mam zamiaru się go pozbywać.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

robur1978
Obserwowany

28 Lis 2019, 13:25

na zdjeciu nie widać nic szczególnego, wyczyscić papierkiem ściernym i bedzie śmigać jak nie ma wżerów czy przegrzania
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Gru 2019, 12:50

I co w końcu zrobiłeś? Jeździsz już? Patrząc na to zdjęcie nie widzę żeby to koło jakoś mocno ucierpiało tak jak wyżej napisał [email widoczny po zalogowaniu]
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Gru 2019, 13:07

Zdecydowałem się jeździć z tym dalej tak jak jest. Na razie trochę szarpie, ale najpewniej przynajmniej częściowo jest to spowodowane rozsypaną poduszką pod silnikiem, która na dniach będzie wymieniona. Widziałem na Allegro, że ludzie sprzedają używane koła w dużo gorszym stanie i pewnie ktoś to kupuje i jakoś to działa.
robur1978
Obserwowany

04 Gru 2019, 13:13

robur1978 napisał(a):Widziałem na Allegro, że ludzie sprzedają używane koła w dużo gorszym stanie i pewnie ktoś to kupuje i jakoś to działa.
Dokładnie i nie wiesz czy takie koło np. nie było uderzone czymś a to w sumie najgorsze bo wtedy jest najbardziej narażone na powstanie mikropęknięć.
robur1978 napisał(a):Na razie trochę szarpie, ale najpewniej przynajmniej częściowo jest to spowodowane rozsypaną poduszką pod silnikiem, która na dniach będzie wymieniona
Nie wiem jak mocne jest to szarpanie ale myślę że może być ono spowodowane tylko przez tą poduszkę ale to już zobaczysz jak ją wymienisz.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zaplanować bezpieczny wyjazd na urlop?
    Rozpoczął się czas wakacyjnych wyjazdów, a więc i zwiększonego natężenia ruchu. Wiąże się z tym niestety duża liczba wypadków drogowych, do których w ubiegłym roku najczęściej dochodziło w sierpniu, a ...
    Mitsubishi Lancer Evolution - historia
    Lancer Evolution, często określany po prostu jako Evo, to ponad 23 lata pięknej historii mocarnego sedana zbudowanego na bazie modelu Lancer. Na przestrzeni lat powstało dziesięć generacji tego auta, a jego żywot zwieńczyła ...