Mazda 3 II Gen. - pref. rocznik 2010-2012

19 Kwi 2017, 17:44

Witam. To mój pierwszy post na forum samochodowym dlatego liczę na wyrozumiałość :) Szykuję się do kupienia własnego auta do 35 tyś i po długim namyśle wybrałem Mazdę 3. Zastanawiałem się nad kupnem Forda Focusa i Renault Megane ale czytałem że Mazda 3 cieszy się większą bezawaryjnością i dosyć tanimi kosztami exploatacji. To prawda? Tylko hatchback wchodzi w grę. Czytałem również że lepiej wybrać benzynę niż diesla, szczególnie 1.6 Potrzebuję wskazówek czego doszukiwać się przy oglądaniu aut, na co zwrócić szczególną uwagę i o co pytać sprzedawcę. Jeśli możesz z czystym sercem polecić solidne auto do 35 tyś. to bardzo proszę :)
radarowiec
Obserwowany

Prawo jazdy: 28 10 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Citroen C2
Silnik: 1.4 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

19 Kwi 2017, 18:06

Diesel czy benzyna zależy głównie od tras jakie pokonujesz.
Akurat w 3-ce BL siedzi diesel ze stajni PSA, to w sumie nie taki zły silnik (w gąszczu tych wszystkich ryzykownych).
Benzyna 1.6 czy 2.0 to bardzo dobre silniki, ja mam 1.6 - jeżdżę głównie sam, i w miarę starcza, rakieta to nie jest, ale też nie jakiś muł, daje radę.

"Potrzebuję wskazówek czego doszukiwać się przy oglądaniu aut, na co zwrócić szczególną uwagę i o co pytać sprzedawcę."
Obejrzyj parę odcinków to będziesz wiedział na co zwracać uwagę:
http://player.pl/programy-online/turbo- ... ?atpl#play
Albo lepiej nie, bo wtedy auta w PL nie kupisz.
Warto by się zaopatrzyć w miernik grubości lakieru, chyba, że planujesz wynająć kogoś (koszt ok. 150-200zł) do pełnego sprawdzenia auta.

A jeśli jesteś zdecydowany na 3-kę, to na forum Mazdy jest użytkownik, który ma dostęp do DSR - czyli elektronicznej książki serwisowej Mazdy, która obowiązuje od 2006 roku (nie ma już papierowych książek serwisowych):
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopi ... 50511&f=92

Przy oglądaniu - rdza trochę to auto atakuje od spodu, ale ... no właśnie, jak Ty będziesz oglądał, to się pewnie wystraszysz, a rdzawe naloty to norma ... nie tylko w tym modelu (do złośliwych! ;)). Ja mam parę małych purchelków na klapie bagażnika (od wewnątrz).
tomekdk

19 Kwi 2017, 22:52

Ok, dzięki za porady. A jeszcze jedna sprawa mnie nurtuje... jak wygląda utrzymanie takiego auta? Co z awaryjnością? Zdarzyła Ci się kiedyś nieoczekiwana usterka?

Wydaje mi się, że znalazłem auto które właśnie szukam:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co do purchelków... gdybyś tylko widział moją cytrynę C2.. aż wstyd wyjeżdzać nią na miasto :bored:
radarowiec
Obserwowany

Prawo jazdy: 28 10 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Citroen C2
Silnik: 1.4 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

20 Kwi 2017, 05:26

Ja kupiłem z przebiegiem 75000km auto 5-letnie, przez 2 lata nic, tylko lać i jechać.

Niestety nie napalaj się za bardzo radarowiec, bo rynek niestety jest taki, jak przedstawia to Turbo Kamera. Jak w ogłoszeniu nie ma zaznaczonej opcji "bezwypadkowy" - to pewnie jest powypadkowy.
Wbijaj do działu Kupuję Mazdę!, gdzie użytkownicy oceniają konkretne modele pod względem ich poprawności:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewforum.php?f=35
Poczytaj sobie dział "Mazdoszroty" - to zrozumiesz, że trzeba uważać (auta powypadkowe sprzedawane jako bezwypadkowe, ale to nie tylko Mazdy, taki rynek, a auta z bardzo niskim przebiegiem są szczególnie narażone).
A ta Mazda ... popatrz na spasowanie maski i błotnika, lewa i prawa strona trochę się różni.
- dlatego trzeba zwracać na takie detale, by mieć co później szczegółowo sprawdzić.
Data produkcji po VINie:
Production Date: 11.11.2010
tomekdk

23 Kwi 2017, 14:23

Osobe prywatna mozesz dopytac o historie auta a handlarza conajwyżej o ile skręcony cyferblat. Nie daj sobie wmówić, że rdza to norma, omijaj zbyt ładne ogłoszenia i dalekie podróże.
Jak auto wydaje się okay, zbierz je do diagnosty lub mechanika, obejrzysz od spodu, wydasz stówkę a wynegocjujesz przynajmniej 5 bo zawsze coś tam wypłynie lub zaoszczedzisz 35 kafli rezygnując z miny.
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Mercedes C 63 AMG - nowe ekskluzywne wersje "Edition 507"
    Do rodziny modeli C 63 AMG dołączają ekskluzywne wersje "Edition 507" z jeszcze potężniejszym, 6,2-litrowym silnikiem AMG V8. Dodatkowe 37 kW (50 KM) winduje jego moc do 373 kW (507 KM) przy maksymalnym momencie obrotowym ...