Mazda 3 z jakim silnikiem?

27 Cze 2013, 10:32

Co powiecie o Mazdach 3 z silnikiem 1.6 w benzynie? Zastanawiam się nad kupnem takiej Mazdy. Budżet ok. 19tyś. W tej cenie dostanę coś z rocznika ~2004. Zależy mi na niskim spalaniu, ale nie chcę żeby auto było mułowate. Nie jeżdżę równe 50km/h na terenie zabudowanym, ale również nie szaleję. Czy Mazda z takim silnikiem będzie dla mnie odpowiednia? Kusi mnie silnik 2.0 150KM, ale boję się, że spali dużo więcej niż 1.6. Rozważam montaż LPG, ale pół roku po kupnie najwcześniej. Jak jest z faktycznym spalaniem w tych Mazdach?
Ubezpieczenie przy pojemności 2.0 będzie dużo wyższe niż przy 1.6? Mam 40% zniżki.
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

27 Cze 2013, 10:52

Co do silnika 1,6 w tym aucie ,to jak mi się wydaje jest to jednostka z Focusa II. Faktycznie w takim razie nie jest specjalnie mułowata ale tez żadnych sportowych osiągów nie wygenerowuje. O ile pamiętam,to jakieś 11s do 100-tki. W mieście wystarcza w zupełności. Za to spalanie w mieście będzie dochodzić nawet do 10 l. Większa dwulitrówka ma spalanie większe o ok.1,5-2l.
Całkiem rozsądnie pali za to motor 1,4 (ten 84 KM). Tutaj można zejść poniżej 8l.
Co do OC to 1,6 to niecałe 1600 (1598) więc poniżej progu dla 1,6. 2,0 za to ,to przedział poniżej 2000cm(1999). Wszystko zaś zależy od danej ubezpieczalni jakie posiada progi i jakie stosuje zniżki lub zwyżki przy OC dla konkretnego kierowcy-właściciela. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

27 Cze 2013, 11:53

Zależy jaki efekt chcesz uzyskać,bo moim zdaniem jeżeli chcesz dobre auto z przyzwoitą mocą silnika jakim jest 1.6 i stosunkowo nie dużym spalaniem i niską awaryjnością,to jak najbardziej warto.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota na targach w Genewie
    Salon Samochodowy w Genewie pokazał, że najbliższe kilkanaście miesięcy zapowiada się w Toyocie ekscytująco. Już w czerwcu w salonach pojawi się jeszcze ładniejsze AYGO, przyszłoroczny Auris będzie miał dwa napędy hybrydowe ...