Mazda 323 V - pomoc w ocenie.

14 Mar 2015, 13:05

Cześć. Szukam auta, które mógłbym kupić na dojazdy do szkoły/pracy oraz 1-2 razy w roku do Niemiec (700km). Znalazłem tę Mazdę i po prostu zakochałem się w tym aucie.
Jako znawcy moglibyście mi powiedzieć coś o tym samochodzie? Czy warto go kupić, czy są jakieś problemy z połączeniem automat + gaz? Czy lepiej wybrać wersję z automatem czy z manualem? Lepiej wybrać w benzynie czy z gazem? Czy jest to samochód awaryjny? Poprzednio miałem Clio II 1.5 dCi i była bardzo awaryjna. Chciałbym, żeby ten samochód był w miarę tani w utrzymaniu. Czy kupując ten samochód nie zawiodę się?
Znalazłem tę ofertę na otomoto:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co sądzicie o tym konkretnym egzemplarzu? Czy jest w ogóle sens w kupowaniu pełnoletniego auta? :). Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam.

EDIT: Znalazłem jeszcze taki egzemplarz:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Chyba wszystko z nim w porządku oprócz kawałka pod lewą przednią lampą. Jak można by było ewentualnie to naprawić?
mudry
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 05 1995
Auto: Nie mam

14 Mar 2015, 13:38

Na gazie zawsze będzie jakaś oszczędność. Automat/manual to musisz sobie sam odpowiedzieć czym Ci się bedzie lepiej jeżdzić.
Ta niebieska Mazda ładna,jak masz blisko możesz obejrzeć tylko nie napalaj się na igłe bo to handlarz.
Czerwona miała coś z tyłem (zderzak krzywo spasowany i jeszcze w innym odcieniu,klapka od paliwa też jakoś krzywo założona) do tego jeśli dobrze widze to w okolicach tylnego lewego nadkola zaczyna wychodzić rdza. Co do naprawy przodu to wystarczy kupić taki element na szrocie czy allegro i poprostu wymienić,można to spokojnie zrobić samemu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Mar 2015, 16:36

A samochód sam w sobie godny polecenia? Czy części i naprawy są drogie? No i czy jest sens kupować samochody z lat 95?
mudry
Nowicjusz

14 Mar 2015, 16:54

mudry napisał(a):No i czy jest sens kupować samochody z lat 95?

Tak jest sens gdyż rocznikiem nie jeździmy zwłaszcza że budżet masz dość marny. Może Lanos lub astra F.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

15 Mar 2015, 10:20

Dokładnie rocznikiem się nie jeżdzi :!: a co powiesz na Golfa III? Za 4k znajdziesz bardzo ładny egzemplarz.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

15 Mar 2015, 14:48

Może to?
[link do oferty na Olx wygasł]

To ma być mój pierwszy samochód na właśność (Clio była po prostu drugim samochodem w rodzinie) dlatego raczej silnik 1.8 odpada. Ubezpieczenie. Rozumiem, że skoro polecacie inne samochody ta Mazda nie jest najlepszym wyborem? Zakochałem się w jej wyglądzie ale nic o tym samochodzie nie wiem.
mudry
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Śmiertelne selfie - czy warto tak się narażać?
    Brak uwagi i rozkojarzenie podczas prowadzenia samochodu spowalniają czas reakcji i powodują niebezpieczne sytuacje na drodze. Korzystając z telefonu podczas jazdy znacząco zwiększamy ryzyko wypadku. Jeszcze do niedawna to ...

15 Mar 2015, 14:57

Jest warta uwagi ale każdy też chce Ci doradzić coś z czym miał styczność i wie że będzie ok.
Lanosa 1.4 odpuść bo nie dość że nie jedzie to jeszcze pali jak smok.. jak już to szukaj 1.5 lub 1.6.
Barol
Awatar użytkownika