Odnośnie 323F BA, panuje opinia, że modele z silnikami 1.5L (Z5) nie należą do specjalnie udanych, często potrafią chlać spore ilości oleju (podobno 100-150 tys. km przebiegu i często zapiekają się pierścienie tłokowe oraz zużywają uszczelniacze) co zazwyczaj kończy się remontem. Niby po faceliftingu coś tam poprawili (nadwozie 97r., silnik 98r.), ale... z tego co czytałem na necie, to problem czasami zdaje się nadal występować (albo może ci ludzie mieli model przed liftingiem, ino zarejestrowany w roku sugerującym wersję po liftingu), choć w sumie wersje z 97-98r. tak czy inaczej zbierają najlepsze opinie.
Oczywiście nie brakuje też pozytywnych opinii, więc wydaje mi się, że w tym przypadku (1.5L), kluczem jest znaleźć zadbany egzemplarz z ostatnich lat produkcji (97-98r.). Jak coś, to omijać handlarzy i warto szukać ogłoszeń wśród klubowiczów mazdaspeed.pl, zawsze większa szansa na zobaczenie historii samochodu i trafienia zadbanego egzemplarza.
Spalanie może dać się we znaki, jeśli lubisz przycisnąć lub/i wozisz kilka osób, jak dla mnie silnik 1.5L jest troszkę za słaby do tej budy.
Generalnie sugeruję zwiększoną ostrożność w poszukiwaniach.
1.5L ma jedną, niezaprzeczalną zaletę w porównaniu do pozostałych silników z 323F BA, a mianowicie wystarczy zobaczyć na ilość ogłoszeń - dominują silniki 1.5L, więc zdecydowanie większy wybór.
2.0L V6 to z kolei w porównaniu do 1.5L większe koszta utrzymania, no ale to oczywiste. Na plus osiągi oraz dźwięk V6
Idealny (jak dla mnie) wydaje się 1.8L
![Smile :)]()
Spalanie nie jest dużo wyższe niż w 1.5L, a osiągi zdecydowanie lepsze, w dodatku
ewentualne założenie instalacji gazowej wyjdzie taniej, niż w V6.