Mazda 323F BA czy Vectra B?

19 Lip 2010, 10:05

Hej!

Za jakiś miesiąc planuje zakupić swój pierwszy samochód. Fundusze to jakies 8-9 tysięcy.
W tej kwocie zastanawiam się nad Oplem Vectrą B lub Mazdą 323F BA.

Który samochód mi doradzacie?

I zastanawiam się czy nie szukać czegoś z LPG... ale nie wiem, bo dużych przebiegów robić nie będę. Raczej jazda po mieście... 10-20km dziennie zapewne.

Co myślicie?
Goyaka
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów

19 Lip 2010, 14:22

Odnośnie 323F BA, panuje opinia, że modele z silnikami 1.5L (Z5) nie należą do specjalnie udanych, często potrafią chlać spore ilości oleju (podobno 100-150 tys. km przebiegu i często zapiekają się pierścienie tłokowe oraz zużywają uszczelniacze) co zazwyczaj kończy się remontem. Niby po faceliftingu coś tam poprawili (nadwozie 97r., silnik 98r.), ale... z tego co czytałem na necie, to problem czasami zdaje się nadal występować (albo może ci ludzie mieli model przed liftingiem, ino zarejestrowany w roku sugerującym wersję po liftingu), choć w sumie wersje z 97-98r. tak czy inaczej zbierają najlepsze opinie.

Oczywiście nie brakuje też pozytywnych opinii, więc wydaje mi się, że w tym przypadku (1.5L), kluczem jest znaleźć zadbany egzemplarz z ostatnich lat produkcji (97-98r.). Jak coś, to omijać handlarzy i warto szukać ogłoszeń wśród klubowiczów mazdaspeed.pl, zawsze większa szansa na zobaczenie historii samochodu i trafienia zadbanego egzemplarza.
Spalanie może dać się we znaki, jeśli lubisz przycisnąć lub/i wozisz kilka osób, jak dla mnie silnik 1.5L jest troszkę za słaby do tej budy.

Generalnie sugeruję zwiększoną ostrożność w poszukiwaniach.
1.5L ma jedną, niezaprzeczalną zaletę w porównaniu do pozostałych silników z 323F BA, a mianowicie wystarczy zobaczyć na ilość ogłoszeń - dominują silniki 1.5L, więc zdecydowanie większy wybór.

2.0L V6 to z kolei w porównaniu do 1.5L większe koszta utrzymania, no ale to oczywiste. Na plus osiągi oraz dźwięk V6 :cool:

Idealny (jak dla mnie) wydaje się 1.8L :) Spalanie nie jest dużo wyższe niż w 1.5L, a osiągi zdecydowanie lepsze, w dodatku ewentualne założenie instalacji gazowej wyjdzie taniej, niż w V6.
Ostatnio edytowany przez Hardaway 20 Lip 2010, 01:09, edytowano w sumie 4 razy
Hardaway
Początkujący

Zdjęcia: 21

19 Lip 2010, 14:32

A nie lepiej już kupić BJ [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] nie mówię, że konkretnie ten egzemplarz, link pierwszy z brzegu tak dla przykładu, no chyba ,że chodzi o stylistykę bo BA to inna bajka jeśli chodzi o wygląd.
R+
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolskie

19 Lip 2010, 14:34

Ze względu na ewentualne naprawy nie nowego przecież auta,raczej rozglądałbym się za czymś mniej egzotycznym Vectra jest niezła,pod warunkiem znalezienia dobrego i zadbanego egzemplarza :smile: .Z tym może byc jednak problem.
Zastanawiam się czy nie lepiej by było rozszerzyc trochę swoje spektrum poszukiwań o inne jeszcze auta..? Może Civic albo Almera? Może fajne Bravo z JTD..?

[ Dodano: 19 Lipiec 2010 ]
R+ napisał(a):Wysłany: Dzisiaj 15:32 Re: Mazda 323F BA czy Vectra B?
A nie lepiej już kupić BJ

No tak ale tu kolega musiałby trochę dołożyc kasy bo auto jest raczej dopiero do opłat ,a na wyjściu juz ma 10k...i do tego rozrząd ole,filtry a może i coś jeszcze więc jak wykupi OC,to żeby mu nie wyszło 14k...
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

19 Lip 2010, 18:18

Jakby tak wszyscy od razu myśleli o naprawach to każdy bał by się cokolwiek kupić.
Skończyły się czasy, że Mazda była egzotycznym autem. Owszem nadal jest trochę więcej problemu jak np. z Vectrą, ale bez przesady.

Goyaka, z LPG bym Ci odradzał kupno. Chyba, że jest pewność co do instalacji i jej montażu. W naszym kraju jest mnóstwo warsztatów, które zakładają LPG, ale garstka tych, które robią to dobrze. Może uda Ci sie taniej znalexc bez lpg to najwyzej za roznicę w cenie zalozysz w dobrym warsztacie.

artur73, zaproponował inne fajne auta. Co o nich myślisz? :smile:
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

19 Lip 2010, 19:33

Ok, to najchętniej z Mazd wziąłbym tą z 1.8... z 1.5 mógłbym, ale od roku 1997. I ładniejsza jest dla mnie taka BA niż BJ. O wiele bardziej! :)

Jak się ustosunkowuje do reszty... Hmm... Zacznę od tego, że autko ma być 5 osobowe (wole mieć zapas niż za mało).

Almera... Ogólnie wiem, że dobre autko, ale wizualnie mi bardzo nie leży, a jako że zakup będzie na dłużej to chcę i pod tym względem być zadowolony.

Civic? Oj fajne autko, wiem, ale nie w wersji "żaba" tylko 5-drzwiowe. Jakby znaleźć dobry egzemplarz, to nie twierdzę, że bym się nie zainteresował tą Hanią.

Bravo... Niby niektórzy mówią, że Fiat to Fiat i badziewie, ale ja wiem, że tak nie jest. Też byłbym skłonny się za takim rozejrzeć. Wiem, żeby nie szukać 1,4... 1,6 też uważać, i jakby co, to brać 1.2 albo w JTD.

Dlatego może źle napisałem w pierwszym poście... że tylko te dwa, bo na inne propozycje jestem otwarty. Z tym małym ale, że chcę, żeby autko wyglądało także. A niektórzy by mogli proponować Astrę I (mam w rodzinie i mnie wyglądem odstrasza, nie wsiadłbym!).
Goyaka
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM zdobywa nagrodę Red Dot za wzornictwo
    Zdaniem ekspertów i klientów, doceniających niekonwencjonalny wygląd i przełomowe technologie, Opel ADAM to prawdziwy krzyk mody. Najnowszym potwierdzeniem tej opinii jest renomowana nagroda Red Dot za wzornictwo, ...

20 Lip 2010, 06:11

Goyaka napisał(a):A niektórzy by mogli proponować Astrę I (mam w rodzinie i mnie wyglądem odstrasza, nie wsiadłbym!).

Ha,ha,ha !!! :mrgreen: :mrgreen: :grin: :smile:
Wsiadłbyś,wsiadłbyś !!!
Jakby ktoś podstawił Tobie GSI i dał się przejechac,to zmieniłbyś zdanie !!! :wink: :razz:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lip 2010, 17:02

Goyaka napisał(a):Ok, to najchętniej z Mazd wziąłbym tą z 1.8... z 1.5 mógłbym, ale od roku 1997.

Zgadza się.
Jeśli trafią się zadbane, to powinny długo służyć.

Poprawiony (po faceliftingu) silnik 1.5L posiada pasek rozrządu, wersje które sprawiały problemy miały łańcuch.
(we wcześniejszym poście się machnąłem, silnik prawdopodobnie nie przeszedł modyfikacji w 1998r., tylko w 1997r., jednak nie wiadomo dokładnie w którym miesiącu, dlatego generalnie najlepiej sprawdzić/dowiedzieć się/ czy jest na pasku i wszystko będzie jasne :))

A z innych propozycji do 9000zł... hm... Toyota Carina?
Być może trochę nudna, ale trwała i mało awaryjna, jeśli zadbana. Przykładowe linki:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ostatnio edytowany przez Hardaway, 20 Lip 2010, 18:56, edytowano w sumie 1 raz
Hardaway
Początkujący

Zdjęcia: 21

20 Lip 2010, 17:46

Masz rację... ta Carina za nudna dla mnie. Mam 22 lata i czułbym się za staro w czyms takim.

Dlatego Madzia nadal prowadzi... potem Vectra B, później Bravo/Brava... Civic...

A może jeszcze cos wartego uwagi?
Goyaka
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lip 2010, 14:49

Carina i tak ciekawsza od Astry :lol:
Chyba masz już najlepsze propozycje jeżeli chodzi o auto dla 5 osób. Jesteś młody, więc jakieś Coupe mogłoby Cię zainteresować, ale tam 5 osób ma ciężko.

Przejedź się Mazdą, Viki, Cifem i Bravo. Wybór stanie się łatwiejszy.
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock