Mazda 323F BJ vs Renault Clio II - pierwszy samochód

Który wybrać?

Mazda 323F BJ 2001r.
2
40%
Renault Clio II 2007r.
3
60%
Razem głosów : 5

14 Sie 2014, 11:22

Witam Was,

piszę licząc na Wasze doświadczenie i wiedzę: od jakiegoś czasu rozglądam się za samochodem, którym będę jeździł do pracy (dni robocze, 30km w jedną stronę, prosta trasa pozamiejska).

Byłby to mój pierwszy samochód, jednak prawo jazdy mam od kilku lat i trochę zdążyłem już jeździć. Samochód ma się w pierwszej kolejności dobrze sprawować w trasie i nie palić jak smok. Rozglądałem się za raczej mniejszymi samochodami, ale przyznam, że to z powodu lekkiego "strachu" przed większymi (pewnie bezzasadnie, tym bardziej, że jeździłem Scenic'iem II). Chciałbym się zamknąć w 13tys zł - województwo Śląskie.

Dotarłem do momentu, w którym do rozważenia mam dwie opcje:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mogę liczyć na Waszą pomoc, który wybrać? O samych samochodach - Mazda po liftingu, bez grama rdzy (sprawdzałem dokładnie), kilka głębokich rys na przodzie (detale, mogę z tym jeździć), i w sumie tyle z rzeczy niewidoczych z aukcji.
Clio się niestety nie przyglądałem, ale jest w miarę nowe z niskim przebiegiem, więc nie podejrzewam większych wad.

Osobiście, obawiam się że Clio ma za słaby silnik na większe trasy, z kolei w Mazda podobno potrafi być głośna przy większych obrotach.
Zetsu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2010
Auto: Nie mam

14 Sie 2014, 12:12

Oglądałem podobne Mazdy, ponoć bardzo dobre auto i warte zainteresowania, jedyny większy problem jaki się przewija z nimi to rdza.
Ta konkretna to ma zawyżoną cenę porównując do rynku, jak to w komisach trzeba zawsze przepłacić, chyba że przebieg naprawdę tak niski i stan idealny, ale i tak myślę że mógłbyś znaleźć podobną przynajmniej za 1 tys taniej (ciężko będzie tyle stargować u handlarza, chyba że kupił za niewiele ponad 5, tylko że wtedy to się nie ma co taką interesować).
Poza tym dziwnie wyglądają te szczeliny nad światłami z przodu, porównując z innymi jakby była źle spasowana maska albo cały przód bity i kiepsko poskładany, ale po zdjęciach na lakierze nie widać to może mi się wydaje...

Clio II za tyle to bym kompletnie odpuścił, szczerze to i za pół tej ceny bym tego auta nie kupił, a za 13 tys to znajdziesz coś dużo lepszego. Choćby Leon, Stilo czy Focus to przecież nie są jakieś kabaryny żebyś mógł mieć z tym problem, a w tych pieniądzach możesz już przebierać w rynku i znaleźć coś naprawdę w bardzo dobrym stanie.

Jeszcze dodam, że jak masz robić autem ponad 60 km dziennie, wychodzi 15-20 tys na rok? To pomijając nawet wszystkie wady Clio, na silniki typu takie 1.1 58KM w ogóle nie patrz, to będzie męczarnia.
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

14 Sie 2014, 12:44

https://drive.google.com/file/d/0B31YWJ ... sp=sharing

Tu jest zdjęcie w dużej rozdzielczości przedniej maski. Też się nad tym zastanawiałem - widać dokładnie rysy o których wspomniałem i na dole całkiem z prawej strony przy reflektorze widać jakby cień - to prawie niewidoczne wgniecenie.

Niestety nie mam komfortu jeżdżenia za tym konkretnym modelem szukając go w niższej cenie, ale może uda się coś wytargować.

Dzięki za odpowiedź!
Zetsu
Nowicjusz

14 Sie 2014, 12:51

Mazda ma dobrego diesla, którego montowali do 02r. 90KM najlepiej, trwała i oszczędna jednostka.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Sie 2014, 13:09

A jak z ceną części zamiennych? Mazdy jakoś mocno popularne nie są. Nie, żeby się psuły ;)
Zetsu
Nowicjusz

14 Sie 2014, 18:22

Clio przecież wcale nie jest awaryjne - ale silnik 1,2 na trasy jest trochę za słaby .
Osobiście jestem za mazdą , choć proponuję wybrać się do serwisu przy oględzinach . :D
kamil1201202
Początkujący

Auto: Alfa Romeo
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Sie 2014, 20:40

Ja jestem za mazdą gdyż jest lepsza od clio i ma mocniejszy silnik który lepszy jest na dłuższe trasy.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010