Mazda 323f chłodnica klimatyzacji

09 Cze 2011, 20:10

Witam,
dziś byłem sprawdzić szczelność klimatyzacji. okazało się że mam nieszczelną chłodnicę, mechanik powiedział mi że może mi ją wymienić - 1400zł nowa klimatyzacja, 300 zł robocizna z nabiciem <płacze>. jednak na allegro znalazłem kilka chłodnic poniżej 400zł <jupi> .
[link do oferty na Allegro wygasł]
która z nich będzie pasowała do mojej mazdy 323f DiTD 2001rok (wydaje mi się że ta [link do oferty na Allegro wygasł] ) i jak długo posłuży? mam jeszcze pytanie odnośnie wymiany, czy zdołałbym wymienić ją sam w garażu?
shadow1024
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

09 Cze 2011, 20:35

shadow1024 napisał(a):mam jeszcze pytanie odnośnie wymiany, czy zdołałbym wymienić ją sam w garażu

Jak najbardziej nie będzie z tym problemu - i tak nie masz czynnika w układzie.
shadow1024 napisał(a):która z nich będzie pasowała do mojej mazdy 323f DiTD 2001rok

Masz podane wymiary - wystarczy że zmierzysz swoją - zawsze możesz zadz. do sprzedającego i upewnić się czy pasuje.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

10 Cze 2011, 16:31

Skraplacz klimatyzacji czyli chłodnicę dobierasz jak napisał piotrpz87 po wymiarach czyli dług/wys/szer. i umiejscowieniu wyjść na przewody.
Aby wymontować musisz najpierw zdemontować, wentylatory ,chłodnicę płynu ale nie potrzeba do tego specjalnego szkolenia jak i również narzędzi.
Montując pamiętaj że skraplacz jest zrobiony z aluminium i jest ono bardzo podatny na uszkodzenia mechaniczne także nie wolno montować go na siłe , czy uderzać narzędziami lub podginać wkrętakiem itp.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki