Mazda 323f chłodnica z poloneza atu plus

28 Sty 2009, 16:08

Mam dość nietypowy plan tylko się waham. :roll:
A mianowicie planuje zamontować chłodnice z poloneza atu plusa (40 zł z przewodami i zbiornikiem wyr.) do mojej mazdy 323f z 1991roku
ponieważ ciężko w moim rejonie dostać oryginalną a na zamówienie kosztuje ok 300 zł nowa podróba która pochodzi może pół roku.
Może wam się wydawać że jadę po kosztach ale nie. Zależy mi na dobrym planie i nie przepłaceniu za G. które jest nic nie warte. Ale z drugiej strony zastanawiam się czy chłodnica z poczciwego Poldka (1998r) będzie dobrze chłodzić.
Wymiary są prawie te same jedyne różnice to wys. 32cm w Madzi 47 i trochę cieńsza oraz brak korka wlewu płynu przez co muszę jeszcze zamontować oryginalny zbiornik FSO z odpowietrzaniem.
No i wkręcić w chłodnice 2 włączniki wentylatorów jako zaślepki. Usunąć jeden wentylator (z powodu kolektora jak wiecie). I tu właśnie druga wada czy jeden wentylator da radę ją schłodzić. I czy obieg będzie krążył.
Jeśli ktoś praktykował już z takim układem proszę o podpowiedzi.:?: Z góry dziękuje i Pozdrawiam.
cOLIn2ME
Nowicjusz

Miejscowość: chełm

01 Lut 2009, 14:53

Jeden wentylator da rade schlodzic bo przeciez w czasie jazdy to glownie powietrze schladza naggrzana ciecz w chlodnicy ale ja wiem czy to dobry pomysl zeby chlodnice z poldusia przekladac do mazdy. Moim zdaniem takie rzeczy sa fabrycznie dobierane aby schladzaly silnik danych wymiarach bo silniki sa rozne takze ja bym nie kombinowal wolalbym oryginal. Poz
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

03 Lut 2009, 18:39

ja bym zaryzykował taką operację, jeśli nawet chłodnica od Poldka okaże się mniej wydajna - raczej , to mając to na uwadze w trakcie użytkowania (styl jazdy )auto nie powinno być z nią problemów,
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

22 Lut 2009, 16:37

Jesli tylko sie zmiesci to ja także bym się nie czaił,przecież wyjdzie zdecydowanie taniej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wywiad z Adamem Małyszem - I rajdowym Mistrzem Polski
    37. miejsce w Dakarze 2012 na Mitsubishi Pajero, Puchar Polski i Mistrzostwo Polski w Mitsubishi L200 - ten sezon wydaje się niezwykle udany? Udany to mało powiedziane - jestem szczęśliwy, że wszystko nam się tak dobrze układało, ...