Mazda 323f czy Honda Civic ?

15 Gru 2008, 21:58

Witam. Zastanawiam się nad kupnem któregoś z tych autek, jednak nie do końca jestem zdecydowany.Będzie to pierwszy mój samochód, ma służyć także na rodzinne wyjazdy.Który z nich polecacie ? Mazda 323f 1.5 czy Honda Civic 1.4 ? Roczniki od 1995 w górę.

Z góry dzięki za odp :)
Pozdrawiam.
Byku
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: PL

16 Gru 2008, 12:17

Mazda jest moim zdaniem lepszym wyborem, niebanalna sylwetka i lepszy silnik pod względem osiągów, chyba jeszcze mniej awaryjny.
Kilka dni teme sprzedałem taką mazdę rok 97 za 11tys plus opłaty
rafaello7
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa

16 Gru 2008, 15:02

Popieram, Mazda to lepszy wybór.
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

16 Gru 2008, 16:27

a jak ze spalaniem tych silników? podobno 1.5 mazdy pali więcej i jest jednym z gorszych silników mazdy?
ceny części zamiennych chyba też są droższe w maździe? duzo droższe?
sam stoję przed podobnym dylematem odnośnie wyboru pierwszego auta i jakoś mnie bardziej skłania ku hondzie, czy słusznie?
lukson
Nowicjusz

16 Gru 2008, 16:33

lukson napisał(a): podobno 1.5 mazdy pali więcej i jest jednym z gorszych silników mazdy?

a kto ci takich głupot naopowiadał?? ten silnik jest jednym z najlepszych jak nie najlepszy, to silniki 1,8 w mazdzie są tymi gorszymi. a spalanie w trasie przy średniej 140km/h ok. 7l/100km
rafaello7
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Gru 2008, 19:33

a w mieście srednio 9 litrów
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyprawa do MOab - relacja zdjęciowa
    Dawno mnie tu nie bylo...czas nadrobic zaleglosci. Ostatnio mialem zaszczyt wspolorganizowac impreze Autotraper Moab Challenge. Bylem przewodnikiem po szlakach Moab dla grupy z firmy Autotraper z Lodzi. Zabawa byla swietna..na ...

17 Gru 2008, 15:33

rafaello7 napisał(a):
lukson napisał(a): podobno 1.5 mazdy pali więcej i jest jednym z gorszych silników mazdy?

a kto ci takich głupot naopowiadał?? ten silnik jest jednym z najlepszych jak nie najlepszy, to silniki 1,8 w mazdzie są tymi gorszymi. a spalanie w trasie przy średniej 140km/h ok. 7l/100km

te "głupoty" przeczytałem na forum klubowym mazdy, 1.5 mazdy ponoć długo się rozgrzewa, dlatego spalanie chociazby w pierwszych kilometrach po odpaleniu jest większe niż chociażby w hondzie, w mieście śrenio 10 l jest podobno normą
lukson
Nowicjusz

17 Gru 2008, 16:50

kolego tez jestem na forum mazdy i nie słyszałem o tym by silnik 1,5 był zły. daj linka do tego co czytałeś na forum mazdy

kluczem do długo wieczności silników mazdy jest to że szybko osiągają optymalna temperaturę a przez to silnik nie cierpi na niedogrzanie.
rafaello7
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Gru 2008, 19:00

nie będę tego szukał bo szkoda czasu, ale generalnie chodziło o model Z5, w którym w bardzo dużej ilości egzemplarzy zapiekały się pierścienie w silniku, remont silnik tylko pomagał
lukson
Nowicjusz

17 Gru 2008, 19:00

ja postawiłbym na honde
kaparri
Nowicjusz

18 Gru 2008, 00:02

kolego z mojej strony proponuje Ci honde bardziej solidny samochód i anpewno dłuzej sie niz pocieszysz niz mazda POZDRAWIAM
wampir1717
Aktywny

Miejscowość: NY