Mazda 323f-gasnie na benzynie i lpg, wyciek z chlodnicy

15 Sty 2014, 11:20

Witam serdecznie.
Jestem nowa na forum jednak mam nadzieje,że jakąś pomoc w miarę możliwości dostanę.
Problem dotyczy Mazdy 323f rok prod. 1995. Autko było do tej pory bezusterkowe i byłam z niego bardzo zadowolona niestety ostatnio szwankuje. Tuz przed Sylwestrem samochód dwa razy zgasł w trakcie jazdy na LPG i rozgrzanym silniku, ale odpaliłam i pojechał dalej . W nocy rozładował mi się akumulator, wiec zajrzałam pod maskę i okazało się, że nie ma płynu w chłodnicy oraz wody w akumulatorze, pewnie to związku żadnego nie ma, ale pisze wszystkie obserwacje (akumulator kupiony w lipcu 2013 r). Dolałam płyn, wodę destylowana do akumulatora, naładowałam go i jeździłam bez żadnych usterek dalej aż do tamtego piątku. Autkiem jeździłam cały dzień, ale wracając do domu zaczął schodzić z obrotów i gasnąc tyle, ze z trudem odpalałam go ponownie i po 5 metrach gasł i tak w kolko, dojechałam jakieś 2 km do domu i samochód stal na parkingu. Wczoraj odważyłam się w wsiąść ale nie odpaliłam ponieważ akumulator padł i ponownie nie było płynu już tyko w chłodnicy. Nie widać żadnego wycieku z chłodnicy, wcześniej dowalam takie granulat, który w razie wycieku miał zatykać szczelinę, ale widocznie takowej nie ma, a płyn ewidentnie wycieka. Dzisiaj wsiadłam po osiedlu pojeździłam i nie gasł ani na gazie ani na benzynie ale wyczuwam niskie obroty i do mechanika nie dojadę.
Bardzo proszę o zrozumienie i pomoc.
domisia342
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 09 2008
Auto: Mazda 323f
Silnik: 1.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

15 Sty 2014, 18:36

Akumulator bez elektrolitu z 2013 roku oznacza,że się wygotował. Zepsuty jest zapewne regulator napięcia w alternatorze i ładuje akumulator zbyt dużym prądem,co powoduje gotowanie się i odparowywanie .
Brak płynu w chłodnicy oznacza,że gdzieś ucieka. Cudów nie ma. Najgorszym scenariuszem byłoby gdyby dostawał się on do silnika. Sprawdź to oglądając olej w silniku czy nie ma takiej sinej zawiesiny woleju(na bagnecie i pod korkiem wlewu oleju). Wtedy pewne jest,że poszła uszczelka pod głowicą. Nie odpalaj już w takim razie silnika. Trzeba zdjąć głowicę,splanować ją,przeczyścić silnik innym olejem i zalać nowym. Przy okazji wymienić uszczelniacze zaworowe w głowicy i...założyć nową uszczelkę. Niestety operacja jest konieczna i wyniesie ok 500-700 zł. :yes:
Możliwe,że jest po prostu wyciek... Jak nie ma zawiesiny w oleju,to dolej płynu,połóż karton pod cały silnik na ziemi i obserwuj gdzie kapie. :)
Pamiętaj,że wszystko można tam naprawić !!! :D
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

15 Sty 2014, 20:20

A jeszcze jedna dodatkowa informacja nie wiem czy istotna ale wylatuje mi para z rury wydechowej, nie znam się czy to źle czy dobrze no ale może akurat jest jakiś związek ...
Dziękuje za odpowiedz i coś czuje, ze to może ta uszczelka właśnie :(
On wogóle schodzi mi z obrotów i go tak szarpie, albo jadę na pełnym gazie są niskie obroty i w pewnym momencie sam mi gazuje. Olej niby czysty jest ale i jego mało już...a wycieku na zewnątrz nie widać, płyn znika w trakcie jazdy, wczoraj zalałam do pełna dzisiaj po przejechaniu tak na próbe 300 m nie było nic.
domisia342
Nowicjusz

15 Sty 2014, 22:11

Nadmierny biały dym z rury to raczej i niestety uszczelka pod głowica. Tak więc procedura jak opisałem wcześniej. Nie odpalaj,nie gazuj i nie przeciągaj silnika. jak najszybciej warsztat. każdy normalny mechanik poradzi sobie z tym zdjęciem głowicy. Tylko nalegaj na planowanie głowicy i koniecznie na wymianę tych gumek - uszczelniaczy zaworowych. Nie są drogie ale z głowicą będziesz miała spokój na lata.Inaczej jak zostaną stare to za rok możesz znów zdejmować głowicę żeby je wymienić...A tak,zrobisz to przy okazji i starczy na kolejne 10 lat.
Napisz co dalej i nie eksperymentuj już,bo zniszczysz silnik i naprawa nie wyniesie 700zł a 2,5k... :)
artur73
Awatar użytkownika

15 Sty 2014, 22:33

Dokołatałam się jakimś cudem do mechanika, dwa razy po drodze zgasł no ale...jutro rano ma zrobić jakiś test na ta uszczelkę i będzie dzwonić co i jak i czy to na pewno to.
Bardzo dziękuje za zainteresowanie i pomoc. Jak będę wiedziała co i jak dam znać.
Pozdrawiam serdecznie.
domisia342
Nowicjusz

16 Sty 2014, 10:12

Napisz co i jak. :)
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nowoczesny i pełen charakteru - Citroen SpaceTourer
    Nowoczesny i pełen charakteru – taki jest nowy CITROËN SpaceTourer. Z nadwoziem dostępnym w trzech wariantach i różnymi konfiguracjami wnętrza doskonale wpisuje się w nowoczesny styl życia – dla rodziny, ...

16 Sty 2014, 13:14

Na chwile obecna wiem tylko tyle,że do wymiany jest pompa wodna, ponieważ jest uszkodzona...koszt 400 zł . Czy to może być przyczyna tych wszystkich usterek nadal nie wiem...
domisia342
Nowicjusz

16 Sty 2014, 15:25

Ile za wymianę tej pompy wody..? Myślą,że naiwną znaleźli..! :yes: No chyba że będą demontowali cały rozrząd żeby ją wymienić...
[link do iParts wygasł]
Zmień warsztat...
Moim zdaniem to nie pompa wody chociaż ona może być także walnięta. Pytanie gdzie znika cały płyn jak nie kapie..?
Poza tym pamiętaj ,że masz kłopot z akumulatorem,a to zupełnie inny temat tego regulatora napięcia.
artur73
Awatar użytkownika

16 Sty 2014, 16:04

Pompa 240 zł niby ma kosztować...no i rozrząd już też robią, bo też coś z nim nie tak, oj no nie naiwna tylko jeżeli nie znam się no to wiadomo trafił się łakomy kąsek. Nie wiem dzwonił do mnie mechanik i mówi, że jeszcze coś z rozrządem muszą zrobić i to koszt 180 zł czyli 580 razem. Cos tam przetarte i wogole a o uszczelce jeszcze nic nie wiadomo. Patrząc na ceny podane w linku no to faktycznie moja pompa musi być ''super jakości''... :( Niestety tak jest , ze nie mam kogo się poradzić i tak oto 6 stów w plecy i oby tylko...
domisia342
Nowicjusz

16 Sty 2014, 16:04

Pompa 240 zł niby ma kosztować...no i rozrząd już też robią, bo też coś z nim nie tak, oj no nie naiwna tylko jeżeli nie znam się no to wiadomo trafił się łakomy kąsek. Nie wiem dzwonił do mnie mechanik i mówi, że jeszcze coś z rozrządem muszą zrobić i to koszt 180 zł czyli 580 razem. Cos tam przetarte i wogole a o uszczelce jeszcze nic nie wiadomo. Patrząc na ceny podane w linku no to faktycznie moja pompa musi być ''super jakości''... :( Niestety tak jest , ze nie mam kogo się poradzić i tak oto 6 stów w plecy i oby tylko...
Zrobią to sprawdzą tą uszczelkę i ja podziękuję ślicznie i mnie nie zobaczą, kurcze wkurzyłam się naprawdę, bo nawet jak tak sama szperam w necie to faktycznie 400 zł to bardzo dużo, kurcze a już myślałam , że znalazłam warsztat, który będę miała na stałe i nie będę musiała nikogo szukać ale widzę, że to niestety mnie czeka chyba, że zdarzy się cud i okaże się , że to wszystko pomoże i będzie chodził jak należy w co już szczerze wątpię.
Ostatnio edytowany przez domisia342, 16 Sty 2014, 16:40, edytowano w sumie 1 raz
domisia342
Nowicjusz

16 Sty 2014, 17:36

Jak mogą się brać za rozrząd skoro nie sprawdzili uszczelki..? Przecież jak będą zdejmować głowicę ,żeby wymienić uszczelkę pod głowicą,to i tak rozrząd będą ściągać. Coś mi tu się mocno nie podoba. Nie masz tam pod ręką jakiegoś faceta..? Zapytaj co się w tym rozrządzie przetarło (???),bo za chwilę nic mnie już nie zdziwi..? :x Naciągają cię na maksa! Ja bym w tej chwili zapłaciłbym za diagnozę i nie pozwolił niczego wymieniać !!! Walą cię w rogi! Auto bierz do innego warsztatu i tam niech zaczną od sprawdzenia uszczelki ,a nie od wymiany rozrządu !!! Zapłacisz 2 razy za tę samą naprawę...
Skąd jesteś? Może z moich landów..? To polecę ci kogoś uczciwego,bo mnie zaraz krew zaleje.
artur73
Awatar użytkownika

16 Sty 2014, 18:19

NIESTETY NIE....TO ZAMOŚĆ woj. lubelskie.
Mi powiedział, że ten rozrząd słabiutko wygląda, że przetarte jakieś ściągacze no i dobrze by było zrobić, żeby później dwa razy za robociznę nie płacić, bo za jakiś 1000 km trzeba będzie zrobić a na to że tyle przejadę gwarancji nie daje, no to już się zgodziłam bo w sumie pasek rozrządu dawno był wymieniany, wiec jak za jednym zamachem no to już pal go licho. No i powiedział mi, że pompę on musi zrobić natychmiast bo inaczej nie ma sensu sprawdzać uszczelki bo może wystarczy wymiana tylko tego. A jak to wszystko złoży wtedy zrobi test tej uszczelki i zobaczy co i jak...
a naprawdę wydawało mi się ,ze fajna firma, ze od razu mówił o planowaniu tej głowicy i wymianę tych innych uszczelek, a tu proszę przyszła baba co się nie zna i świetny zarobek. A jakbym miała jakiegoś faceta pod ręka to nie byłabym w tej sytuacji :angry:
domisia342
Nowicjusz

16 Sty 2014, 19:20

domisia342 napisał(a): jakieś ściągacze
Raczej napinacz i to za bardzo mi się wierzyć nie chce.
No dobra...Poczekajmy co stwierdzą. Nie znam nikogo z Zamojszczyzny. To cholernie daleko od Poznania i właściwie ...inny świat :naughty: ... :) Najbliżej mam kontakty w Puławach. Na pewno nie masz tam zmotoryzowanego sąsiada? Nie musi być przystojny... :wink: ale znać się trochę na okolicy warsztatowej.
artur73
Awatar użytkownika

16 Sty 2014, 19:41

artur73 napisał(a):Raczej napinacz i to za bardzo mi się wierzyć nie chce.

Koleżanka zbyt dokładnie nie określiła typu silnika. Szukając po katalogach znalazłem że w tym roczniku najbardziej zbliżony jest 1,5 16V kod silnika Z5. Tutaj http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?t=56302 jest opisana wymiana paska rozrządu. Na fotkach widać że do wymiany pompy wody trzeba rozebrać rozrząd . Na jednym zdjęciu widać łańcuch napędzający drugi wałek rozrządu i tam można się dopatrywać że jest pod nim ślizg . Może się wytrzeć . Co do kosztów i sposobu naprawy wypowiem się jak kolega to przeczyta.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

16 Sty 2014, 19:49

artur73 napisał(a):No chyba że będą demontowali cały rozrząd żeby ją wymienić...

Opisałem,że jest to możliwe.
Sądzisz ,że zabrali się do tego tak jak powinni nie stwierdzając gdzie jest płyn? Nawet jak cieknie ta pompa,to nikt nie widział kapiącego płynu. Jak lekko się sączy i odparowuje ,to raczej tak szybko by nie zniknął. No i co z ta "parą" z wydechu???
artur73
Awatar użytkownika