Mazda 323F III vs Mazda 626 vs Vectra B 2.0

09 Lip 2015, 09:32

Witam. Robie zestawienie samochodów na weekend gdzie będę jeździł po wielu miejscach.
Jako, że mój Rover 220 doznał znacznych uszkodzeń nie z mojej winy nie nadaje się do jazdy i do naprawy. Dlatego szukam czegoś innego.

Mazda 323F: [link do oferty na Olx wygasł]

Mazda 626 - wczoraj oglądałem i jechałem nim 2,0 136km 1998 248tyś km przebieg w full opcji. Ostatnio wymieniał jakiś pierścień, przez który samochód dymił na biało przy zimnym silniku.
Tylko jest jeden mankament. Z tyłu po prawej stronie samochód jest obtarty i troche wgnieciony. Koszt zrobienia to ok. 500/600zł tego. Nie jest to przez kolizje. To wgniecienie jest tylko do zderzaka. Zderzak jest równy. Ogólnie samochód dookoła nie posiada żadnych oznak korozji. Podłoga w świetnym stanie.
Próbowałem dodać zdjęcia ale błąd sql wychodził. Cena 4000zł(200zł cena utargowana) +100zł za nabicie klimy bo właściciel samochodu powiedział, że ją nabije żeby nie było, że niby do nabicia a tak na prawde coś poważniejszego z klimą jest.

Tylko czego się boję....Mazda 323f III z turbodieslem. Miałem już Diesla 2,0 i wiem, że był głośny, w środku było dosyć głośno i do tego wibrowała kierownica. Ogólnie nie wspominam tego dobrze.
Wczoraj jadąc kawałek tą Mazdą 626 odczułem komfort...wygode, cisze...i tego chciałbym też.

Potrzebuje samochodu do pracy, a także do wyjazdów co jakiś czas Łódź, Wrocław.
2,0tdi 90km vs 2,0 136km benzyna - logicznie wiem co będzie mocniejsze. Ale tu nie chodzi o moc też. Miałem 2,0 105km tdi i zawsze wiedziałem, że jest zwinny i mam moc jeszcze pod pedałem.

Różnica cenowa żadna tak na prawdę. Chciałbym komfortowo jechać, w miarę by było cicho ale już przyzwyczaiłem się troche do poprzedniego samochodu gdzie był głośny. Nie interesuje mnie samochód na gaz. Albo benzyna albo diesel.
Wczoraj ogólnie pierwszy raz jechałem benzynowcem bo zawsze diesle były.

W którą stronę się tu sugerować?

Jest jeszcze jeden Vectra B - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ma mankamenty koło klamki jak widać. Tylko cena już 4,5tyś i pewnie będzie można coś zejść. Nie widziałem tego samochodu. Tu jest już gaz sekwencyjny. Na sekwencje ewentualnie mogę się zgodzić.

Na pewno zależy mi by eksploatacja była w miare tania...bo jak wiemy części do Rovera są drogie.
Te 3 samochody w okolicach gdzie mieszkam wybrałem i biorę je pod uwagę.

Mógłbym prosić o jakieś opinie? Wiem, że Vectra 1,6 jest za słaba. ale ta już jest ok.

Dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Exilled 09 Lip 2015, 14:02, edytowano w sumie 2 razy
Exilled
Początkujący

Zdjęcia: 4
Auto: Citroen Xsara
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
0

09 Lip 2015, 09:39

Exilled napisał(a):Mazda 323F:
Tania, na 99,9% bez podłogi.
Exilled napisał(a):Mazda 626
Która generacja? V nikt Ci nie odda w dobrym stanie poniżej 6k..
Najlepszym wyborem będzie gaz, później diesel. Benzyna będzie wychodzić drożej na trasie.
Vectre możesz obejrzeć.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

09 Lip 2015, 09:48

[link wygasł]

To jest ta Mazda 636, którą oglądałem.

Jeszcze jedna Mazda 323F III: [link do oferty na Olx wygasł]

Ale czy 90km 2,0 jak dla Mazdy 323f to nie za mało?
I boję się o turbinę by było wszystko dobrze. Bo w poprzednim samochodzie miałem podejrzenia, że gdzieś olej ucieka już.
Exilled
Początkujący

0

09 Lip 2015, 10:54

Co tak tanio ta Mazda? Nie ma wad ukrytych? :o
Jesli naprawdę w dobrym stanie to się nie zastanawiaj, bierz i wrzuć LPG bo warto. Masz auto na długie lata.
Ta 323f też dziwnie tania.. Turbo to kwestia niecałego tysiąca zł więc luz. :ok:
Ogólnie 90 km wystarczy na Mazde 323
Koniu
Forumowicz VIP

1

09 Lip 2015, 10:59

Dokładnie, bierz 626, chociaż jeszcze sprawdź ją dokładnie na jakiejś stacji diagnostycznej. Jak będziesz jeździł w trasy to nie bierz diesla, kolega miał poliftową Mazdę 626 z dieslem - wygłuszenie było bardzo kiepskie, to jedna z niewielu wad tych Mazd.

W 626 masz dynamiczny i oszczędny silnik, bardzo dobrze współpracujący z LPG. I nie pisz jak typowy Janusz: "LPG nie, bo nie". Zakładasz sekwencję i jeździsz 100km za 18zł. Jak myślisz, że diesel wyjdzie taniej to zobacz ile kosztuje regeneracji pompy wtryskowej i turbosprężarki.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
1

09 Lip 2015, 12:29

A tutaj ten bok, który jest do zrobienia w Mazda 626.
[link wygasł]

Silnik nie ulany niczym, ale też nie był myty bo było były widać zwykły brud jak w każdym silniku. Tym bardziej to benzyna to raczej tych sie nie myje. W sobote mam jechać oglądać go jeszcze raz i wtedy decyzja zapadnie. Wszystkie dokumenty są. Czujnik od spryskiwaczy jest do wymiany dlatego, że wychodzi komunikat o braku płynu do spryskiwaczy, ale spryskiwacze działają i płyn jest.
Hamulce, ręczny, elektronika sprawdzona. Silnik pracuje równo, nie ma falowań obrotów.
Na obecną chwilę nie będe mógł gazu zamontować gdyż fundusze mi nie pozwolą. A 2 tyś trzeba mieć. Nie wiem czemu ale przeglądam oferty czy 626 czy 323f III i średnio cenowo się zgadzają, prócz odchyleń gdzie ktoś np 323f za 4,5tyś sprzedaje albo 626 za 5tyś. Ale też i rocznik mniejszy.

A mazda 323f pewnie będzie głośniejsza i tego się obawiam. Mazda 626 przerejestrowanie będzie mnie kosztowało mniej. Do tego właściciel 626 musi opłacić jedną składkę na OC jeszcze bo ma termin zapłaty bo było rozkładane.

Bo jeśli chodzi o stan karoserii to te dwie Mazdy 323f nie widziałem ich. Wiem, że w jednym zderzak jest troszke pęknięty tylko, ale i ceny do negocjacji.
Wiem o tym że w każdy używany samochód trzeba coś naprawić coś zrobić i to nie problem.
Znajomy kupił Opla Omege za 2,7tyś z pełnym wyposażeniem ale po 2 miesiącach uszczelka pod głowicą do wymiany i jak na obecną chwile sobie chwali, że nie przepłacił.
Exilled
Początkujący

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda CX-3
    Nowy kompaktowy SUV - Mazda CX-3 – debiutuje podczas targów motoryzacyjnych w Los Angeles. CX-3 jest piątym modelem z nowej generacji samochodów Mazdy wyposażonych w technologię SKYACTIV i zaprojektowanych w myśl filozofii ...

09 Lip 2015, 12:55

Nie wiem gdzie Ty te tanie Mazdy znajdujesz. najdroższe przekraczają 10k.. :ok: Jak teraz spojrzałem na ogłoszenia
Koniu
Forumowicz VIP

0

09 Lip 2015, 13:04

Koniu napisał(a):Nie wiem gdzie Ty te tanie Mazdy znajdujesz. najdroższe przekraczają 10k.. Jak teraz spojrzałem na ogłoszenia

Jeśli chodzi o przedliftowe 626 to średnia cena to 5 tysięcy (na otomoto), przedlifty ze względu na mniej atrakcyjną stylizację był zawsze dużo tańsze. No i zapewne 90% jest już mocno przerdzewiałych. Tutaj może być okazyjna cena, bo jest ten bok do poprawy i auto bez LPG. Tutaj ładny przedlift z LPG za 5600:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
1

09 Lip 2015, 13:05

Ten rzeczywiście fajnie wygląda :)
Koniu
Forumowicz VIP

0

09 Lip 2015, 13:39

A zastanówmy się jeszcze nad tą Vectrą. Cena jak za tą Vectre ani drogo ani tanio. Bo ludzie wystawiają po 3000zł także wtedy wiem że coś jest nie dokońca.

Co do komfortu jazdy i głośności silnika to wydaje mi się, że w każdym samochodzie odczuję różnicę.
Wsiadając do znajomego Golfa III już odczuwałem lepszy komfort jazdy niż przy Roverze 220. A miał 1,9tdi gdzie silnik nie był słyszalny przynajmniej dla mnie...bo niestety w Roverze było to straszne. Byłem wszędzie słyszalny.

Myślę tylko nad tymi trzema opcjami. Najczęściej będę tym samochodem jeździł sam. Mazda 636 jest po przeglądzie a OC do końca roku.
Ważne są też dla mnie, ponieważ nie chciałbym wydać pieniądze na samochód i od razu przegląd i OC. W okresie letnim byłoby to zbyt duże obciążenie finansowe.
Tym bardziej, że nie planowałem całkowicie kupić samochodu. Nie rozglądałem się. Dopiero ten tydzień się rozglądam. Bo zniszczenie poprzedniego nie wynikało z mojej winy. A obecnie posiadam urlop i mam jeszcze przyszły tydzień na znalezienie czegoś bo samochód będzie potrzebny najbardziej do dojeżdżania do pracy.

Rozmawiałem właśnie z właścicielem tej Vectry.
W samochodzie zostały wymienione: klocki, tarcze, zawieszenie, skrzynia biegów, sprzęgło(coś jeszcze ale już nie pamiętam). Nie działa klimatyzacja gdyż oring wyszedł z kompresora i to jest rzecz do zrobienia. Silnik ponoć pracuje równo, bez falowań, samochód doinwestowany, został zakonserwowany przed każdą zimą. Delikatne otarcia i właśnie te wbicia koło klamki to na parkingu ktoś uderzył.
Cena jest do negocjacji. Do tego komplet opon zimowych na alufelgach BBS 15.
Samochodem jeździła kobieta. Gaz sekwencja i nie ma z tym problemów.
Umówiłem się na sobotę by zobaczyć i oglądać.

Takie informacje dostałem. Co o tym myślicie. Może coś znajdziecie po zdjęciach.
Silnik 2.0 133KM.
Exilled
Początkujący

0

10 Lip 2015, 12:33

Przepraszam za double post.

Mam jeszcze Citroena Xsare na oku:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Powiecie mi coś o niej?
Exilled
Początkujący

0

10 Lip 2015, 12:39

Exilled napisał(a):W samochodzie zostały wymienione: klocki, tarcze, zawieszenie, skrzynia biegów, sprzęgł
i sprzedaje za 3k do negocjacji? Coś mi tu śmierdzi. Ja bym brał Mazdę i nie kombinował...

Xsara ładna ale.. komu się opłacało za taką cenę ciągnąć to do PL?
Żeby był jaki zysk to on by musiał 6900 za nią wołać a teraz to ja nie wiem za ile ją tam kupił i w jakim stanie.
Koniu
Forumowicz VIP

0

10 Lip 2015, 13:46

Ta Vectra z ogłoszenia jest za 4,5 tyś do negocjacji.

Która Mazda? 323f czy tą 626?
Exilled
Początkujący

0

10 Lip 2015, 13:47

To już nie wiem o którą chodzi :D
626 oczywiście.
Koniu
Forumowicz VIP

0

10 Lip 2015, 15:21

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

4. Mazda 626 2,0 136km - na zdjęciach wyżej. Tylko jest do zrobienia ten bok.

Rozrząd w Citroenie jak i w Oplu jest tani, ale dla Mazdy to już 900zł. W tej 626 nie wiadomo kiedy był rozrząd wymieniany.
Exilled
Początkujący

0