Mazda 323F jakie min. obroty na 2 biegu?

25 Gru 2009, 22:44

Zawsze mnie to zastanawiało.

Jezeli auto sie toczy to jedynki dac nie moge bo mi chrupie w skrzyni biegów.

Jezeli dam 2 to autem szarpie. (jak puszcze od razu sprzegło)

To robie tak ze jak mam niskie obroty po właczeniu 2 to popuszczam sprzegło i zwiekszam obroty po czym puszczam sprzegło do konca i przyspieszam normalnie na 2 i nie szarpie. (postepuje tak jak przy ruszaniu)

I teraz pytanie: Czy tak powinno sie tak robic? bo wydaje mi sie ze innej opcji nie ma.
Jak przyspiesze na 1 tak do 2,5k obrotów to na 2 moge od razu puscic sprzegło i jest ok. Ale jak z różnych przyczyn wlacze 2 szybciej to juz musze popracowac sprzegłem bo inaczej auto szarpie jak szalone. Czy to jest normalne?

Drugie pytanie: Ile minimum obrótów powinno byc na 2 biegu zeby juz nie szarpało przy całkowicie wycisnietym pedale sprzegla?

Domyslam sie ze kazde auto ma inaczej. A jak to jest u was w autach?
I moze ktos wie jakie min. obroty powinny byc na 2 bieg. w Mazdzie 323F BA 95r. 1,5 benz. 16V

Cały czas testuje auto (bo nie dawno kupilem)
bartek0386h
Początkujący

Miejscowość: Mazury

26 Gru 2009, 00:17

Z 1000 obrotów powinna spokojnie bez szarpania dawać radę. IMO coś masz nie tak z układem zapłonowym.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

26 Gru 2009, 10:31

Przy obrotach biegu jałowego powinna jechać sama bez szarpania. Coś ze skrzynią masz nie tak albo jest gówniana, skoro nie możesz zredukować na 1. bieg.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Gru 2009, 11:04

Coś musisz mieć nie tak ze skrzynią albo z układem zapłonowym (świece, przewody sprawdź) bo z 1000 obrotów na dwójce powinna normalnie jechać a nie szarpać. Sprawdź też filtr powietrza w jakim jest stanie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

26 Gru 2009, 13:19

jiGsaw napisał(a):Przy obrotach biegu jałowego powinna jechać sama bez szarpania. Coś ze skrzynią masz nie tak albo jest gówniana, skoro nie możesz zredukować na 1. bieg.

Jeżeli dobrze go rozumiem, to wrzuca 1 bieg, rozpędza się i przy np. 1800 obrotów zmienia na 2. Czasami wymaga to faktycznie operowania sprzęgłem z wyczuciem, a nie puszczania go od razu.
Jeżeli natomiast ma tą prędkość i z 2 redukuje na 1 i wtedy też ma obroty na 1800 to choćby się zesrał to jedynki nie wrzuci. 1 bieg najlepiej wchodzi na obrotach jałowych.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Gru 2009, 15:00

W poprzednim aucie miałem gównianą skrzynię i też miałem problemy z redukcją z dwójki na jedynkę, dopiero wyraźnie poniżej 20km/h z oporem wchodziła. Teraz mogę zredukować przy 40km/h jakbym się uparł... a przy 30km/h wchodzi jak w masło.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Motoryzacyjne Słowo Roku 2019
    Elektromobilność, suwak, a może hybryda? Przedstawiciele branży automotive po raz pierwszy w Polsce wybrali "Motoryzacyjne Słowo Roku" w plebiscycie przygotowanym przez sieć ProfiAuto. Wyniki pokazują, że miniony rok zdominowała ...

26 Gru 2009, 19:43

Ja do którego auta bym nie wsiadł, to zawsze jest ten problem. Choć ja tego akurat za problem nie uznaję.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Gru 2009, 20:04

Z tego co się orientuję to nie problem tylko celowy zabieg producentów. 1 służy do ruszania i w trakcie jazdy nie powinno się redukować do jedynki.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

26 Gru 2009, 20:17

u mojego ojca w Astrze II jest podobnie.

Tylko jak robicie jak auto sie lekko toczy? delikatnie sprzegło i gaz? bo ja tak robie.

Ale wtedy jade chwile na połsprzegle i z gazem tak jak na jedynce przy ruszaniu i nie wiem czy sie sprzegło nie niszczy no ale kur** innej opcji nie ma. :roll: Bo jak puszcze całkowicie sprzegło i dodam gazu to szarpie jak przy nieumiejetnym ruszaniu z miejsca na 1.
bartek0386h
Początkujący

Miejscowość: Mazury

27 Gru 2009, 00:49

Kręć tą jedynkę do 2.5tys i po problemie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika