Mazda 323f problem z centralnym zamkiem

15 Kwi 2011, 16:35

Witam i proszę o radę,
Kilka miesięcy temu kupiłam mazde 323f 2000 rok, w wyposażeniu między innymi centralny zamek który nie działał, fantastyczny sprzedawca zapewnił mnie że to problem baterii, ale kluczyk był uszkodzony blaszka ze środka się oderwała. Wydawało by się że to jedyny problem, ale centralny działa tylko jak otwieram/zamykam bagażnik, z pilota oczywiście nadal nie działa w ogóle. Pilot został zlutowany więc teoretycznie powinno być ok. Bezpiecznik od centralnego zamka też jest ok. Poradźcie więc co sprawdzić, co wymienić aby na pewno działało. Dodam że w zamki drzwi pryskałam wd-40, nadal nie działają, tzn nie mogę nadal ich otworzyć manualnie kluczykiem.
co wy na to?
Anka
Anka_S
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

16 Kwi 2011, 08:48

A jak otwierasz normalnie kluczykiem to centralny działa?
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

16 Kwi 2011, 08:50

PrezesArtek -

Anka_S napisał(a):Dodam że w zamki drzwi pryskałam wd-40, nadal nie działają, tzn nie mogę nadal ich otworzyć manualnie kluczykiem.

:wink:

Trza by się dogrzebać do sterownika, sprawdzić miernikiem czy dochodzi napięcie zasilania i masa ( to, że bezpieczniki są ok, nie oznacza, że centrlany musi działać ) no i podając na przemian plus i masę sprawdzić czy działają wszyskie siłowniki. Jak zasilanie na sterowniku jest, siłowniki działają, to albo coś nie tak z pilotami albo modułem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

16 Kwi 2011, 16:47

Nie doczytałem mój błąd :lol:
Sprawdź te siłowniki i dogrzeb się do sterownika jak masz możliwość podpiąć jakiś 100% sprawny to zobaczy czy zadziała u ciebie czy nie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

21 Kwi 2011, 18:44

dzięki bardzo, prawdopodobnie kluczyk jest ''nie tego''. zobaczymy co dalej
dzieki anka
Anka
Anka_S
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

25 Maj 2012, 12:30

Witam,
Mam mazdę 323F rok 2000 wyposażona w centralny zamek jednak od pewnego czasu pojawił się problem tego typu, że gdy wciskam na pilocie LOCK to zamykają się np. dwie szt. drzwi. Innym razem np. zamykają się trzy szt. drzwi a nieraz jak zamkną się wszystkie to nie mogę ich otworzyć dopiero kluczykiem. Pilot raczej ok. ponieważ po wciśnięciu jest reakcja jednak wygląda to tak jakby coś było za słabe i nie może wciągnąć lub wypchnąć wystającej na drzwiaach części zamka. Czy może ktoś pomóc bo ja z elektroniki to jestem zielony.
Bilu
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 08 1997
Auto: mazda 323F
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

OffRoad Show Poland 2017
    Już po raz VI w Warszawie odbył się OffRoad Show Poland. Zwiedzający mogli oglądać najnowsze modele aut z segmentu 4x4, samochody przygotowane do turystyki oraz do sportu, quady, motocykle, kampery oraz zapoznać się z bogatą ...